Retrospectiva săptămânii: IT-ul românesc intră în vizorul Consiliului Concurenței, semne clare de revenire a industriei prelucrătoare românești, un nou lider în topul celor mai puternice firme din IT, cum arată deficitul în primele patru luni ale anului?

revista presei economice foto pexels-ensiha-digital

IT-ul românesc continuă să aibă probleme și intră în vizorul Consiliului Concurenței, companiile fiind suspectate de licitații trucate în sectorul public. Pe plan extern, Banca Centrală Europeană anunță primele reduceri ale dobânzilor pentru prima dată din 2019, în timp ce în plan local Guvernul României mai anunță o majorare a salariului minim, care se va aplica de la 1 iulie. Vești bune privind planurile de extindere în România. Se fac primii pași pentru construcția fabricii de baterii a Tesla Group, la Brăila. Schimbări în topul celor mai puternice companii în IT: un nou lider a devansat compania Endava, care era până acum cea mai mare după cifra de afaceri.  Tot la capitolul afaceri, companiile lui Umbrărescu și-au majorat puternic rezultatele anul trecut. Se vede și luminița de la capătul tunelului. Semne clare de revenire a industriei prelucrătoare românești, potrivit indicelui PMI al BCR. În an electoral, încep și lucrările la primul metrou din afara Capitalei. Deși se fac progrese privind listările la Bursă, acționarii majoritari ai companiei Cemacon decid să delisteze compania de la BVB. Cum arată deficitul în primele patru luni ale anului și la ce recorduri de împrumuturi au ajuns Finanțele în luna mai?

Economedia vă prezintă o retrospectivă a celor mai importante noutăți ale săptămânii și a celor mai interesante analize.

  • IT-ul intră în vizorul Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței lansează o investigație asupra pieței IT din România, anunță companiile Trancadis și Bittnet. Potrivit surselor Economedia, ar fi vorba despre suspiciuni de licitații trucate în sectorul public. Inspecțiile sunt încă în derulare, conform surselor. Nu este clar despre câte companii este vorba, până în prezent.

Mai multe surse din industrie au precizat miercuri pentru HotNews.ro că „investigația vizează furnizorul american de tehnologie Cisco, distribuitorii tehnologiei sale și 10 firme care folosesc echipamentele în implementarea de sisteme IT&C”.

Reprezentanții Cisco au transmis pentru Economedia: „Nu facem comentarii cu privire la investigațiile în derulare și cooperăm cu autoritățile.”

Detalii aici.

  • Schimbări în top 20 cele mai mari companii din IT

Clasamentul celor mai mari companii din IT este condus de Vitesco Technologies, Endava România și IBM România, potrivit datelor Termene.ro. Anul acesta vine cu noi schimbări în top. Vitesco Technologies devine lider, în 2022 fiind pe locul trei în top și devansând Endava pe locul doi, care era în 2022 pe prima poziție, după cum a scris Economedia anterior aici. Primele 100 companii din IT au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 18,5 miliarde lei, în creștere cu 19,3% față de 2022 când afacerile firmelor cumulau 15,5 miliarde lei, potrivit datelor din platforma Termene.ro. Și profitul primelor 100 de companii din industrie a crescut cu circa 27% în 2023, de la 1,1 miliarde lei în 2022, la 1,4 miliarde lei anul trecut. Numărul total al angajaților a crescut, de la 46.923 în 2022 la 48.348 anul trecut, însă trebuie menționat că primii 10 cei mai mari angajatori au pierdut în 2023 circa 2.000 de angajați.

Detalii aici.

  • Cum arată piața construcțiilor în era AI

Șantierele de construcții depind de forța de muncă umană, iar tehnologia e folosită prea puțin și mai ales în partea de administrare a proiectelor, unde îi asistă pe ingineri, proiectanți și constructori cu materialele folosite, gestionarea timpului și a bugetelor, spune, pentru Economedia, Attila Puskas, director stiintific și de Cercetare Dezvoltare la Kesz România, o companie cu afaceri de aproape 300 de milioane de lei, care tocmai a demarat șantierul unui viitor centru de AI. Puskas este și conferențiar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Detalii aici. 

  • Galațiul reusește să domine piața de ingineri de industrie alimentară din România

Salamul dietetic și batonul proteic din soia şi zer, pâinea cu gust de friptură și berea cu extract din coajă de vinete sunt doar câteva dintre invențiile studenților și profesorilor de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi. În spatele acestor produse inovatoare stau sute de ore de cercetare în mini-unitățile de producție ale facultății. De 35 de ani, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (SIA) din Galaţi pregătește unii dintre cei mai buni ingineri de industrie alimentară din România. Munca de cercetare a profesorilor și dotările stațiilor-pilot de carne, de lapte și de bere au făcut posibile aceste rezultate.

Detalii aici.

  • Banca Centrală Europeană reduce dobânzile pentru prima dată din 2019

Banca Centrală Europeană a redus joi dobânzile, mișcare așteptată la scară largă de piețe și economiști, dar în ciuda unor presiuni inflaționiste care persistă. BCE a anunțat o reducere a ratei dobânzii principale de la un maxim istoric de 4% la 3,75%, scrie BBC.

Se așteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să înceapă joi ciclul de tăiere a dobânzilor, în ciuda inflației pe categoria servicii care a dat semne de accelerare în luna mai și a faptului că Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite, banca centrală americană, a semnalat în ultima perioadă că va menține dobânzile la un nivel ridicat pentru o perioadă ceva mai îndelungată de timp.

Detalii aici.

  • Guvernul majorează salariul minim la 3.700 lei

Guvernul aprobă în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, majorarea de la 1 iulie a salariului de bază minim brut pe ţară de la 3.300 la 3.700 lei și crește suma netaxată. Majorarea netă va fi de 284 lei pe lună pentru un angajat, astfel că acesta va lua „în mână” un salariu net de 2.363 lei. Decizia e luată cu trei zile înainte de alegerile locale și europarlamentare. Mediul de afaceri a criticat măsura și a arătat că nu are justificare economică, ducând la creșterea costurilor pentru companiile private. Totodată, premierul a anunțat salariul minim european „până în noiembrie”, însă surse guvernamentale transmit că el se va aplica din 2025.

Detalii aici.

  • Pași înainte pentru fabrica de baterii a Tesla Group la Brăila

Tesla Energy Storage SRL, o companie cehă din domeniul producției de baterii și sisteme energetice parte din Grupul Tesla (a nu se confunda cu gigantul american Tesla – n.r.), anunță că a depus cererea pentru autorizația de construire a fabricii pe care vrea să o construiască la Brăila, o investiție în valoare de 90 de milioane de euro. Compania va crea 350 de locuri de muncă și estimează că fabrica va deveni pe deplin operațională până în cursul verii viitoare.

Detalii aici.

  • Încep lucrările la metroul din Cluj-Napoca

Lucrările la prima linie de metrou din afara Capitalei au demarat, miercuri, la Cluj-Napoca, proiectul de 2 miliarde de euro urmând să fie construit de asocierea Gulermak – Alstom – Arcada. Responsabilii proiectului nu au precizat dacă antreprenorul din Turcia a depus proiectul tehnic pe baza căruia să se emită autorizația, ceea ce a dus la discuții despre o posibilă acțiune electorală. La lansarea lucrărilor au participat de asemenea înalți demnitari, precum premierul și ministrul Transporturilor, alături de alți lideri politici.

Detalii aici.

  • Cemacon se delistează de la bursă

Producătorul de materiale de construcții Cemacon, controlat de frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, se delistează de la Bursa de Valori București, în urma unei decizii a acționarilor majoritari, potrivit unui document publicat la BVB. ASF a anunțat suspendarea tranzacționării.Pavăl Holding este acționarul majoritar al companiei, cu 78,2%, împreună cu PIF Industrial Bacău, care deține 16,7% din business.

Detalii aici.

  • Companiile deținute de Dorinel Umbrărescu și-au majorat puternic rezultatele, anul trecut

Firmele omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, cunoscut drept „regele asfaltului”, au ajuns anul trecut la afaceri cumulate de peste 8,7 miliarde de lei și în acest ritm cel mai probabil antreprenorul român va depăși afaceri de 2 miliarde de euro în acest an, arată datele analizate de Economedia. Constructorul moldovean lucrează pe circa 400 de kilometri de autostradă și drum expres din România, iar contractele cu CNAIR se ridică la circa 5 miliarde de euro, conform calculelor Economedia.

Detalii aici.

  • Semne clare de revenire a industriei prelucrătoare românești

Performanța sectorului prelucrător din România a continuat să se îmbunătățească în luna mai, chiar în cea mai mare măsură înregistrată până acum (din iulie 2023), conform celor mai recente date BCR Romania PMI.

Producția și numărul de comenzi noi au crescut mai rapid pe măsură ce condițiile cererii s-au consolidat. La rândul lor, companiile și-au intensificat achizițiile de mijloace de producție și au continuat să creeze locuri de muncă și luna aceasta, deși doar modest, pe fondul deficitului de personal. Cu toate acestea, întârzierile furnizorilor s-au menținut, iar timpii de livrare au crescut considerabil.

Detalii aici. 

  • Deficit îngrijorător în primele patru luni

Deficitul bugetar de 3,24% din PIB în primele patru luni ale anului transmite semnalul că guvernul nu va respecta nici în acest ținta de 5% pe care și-a asumat-o pentru întreg anul, iar pentru anul viitor singura soluție va fi creșterea fiscalității, estimează analiștii consultați de Economedia. Guvernul dă vina pe plata în avans a pensiilor, iar unii analiști afirmă că vine un semnal bun pe partea creșterii de venituri, însă cheltuielile statului au continuat să crească, în special cele cu salariile, în contextul în care austeritatea bugetară și reorganizarea au fost amânate sau instituțiile statului au fost exceptate rând pe rând.

Detalii aici.
  • Cât au împrumutat Finanțele în luna mai și la ce record au ajuns împrumuturile

Cu un deficit bugetar ce a depășit limita europeană de 3% din PIB încă din primele 4 luni ale anului, Guvernul Ciolacu aproape că a ajuns într-o situație dificilă. Atât băncile comerciale, cât și ceilalți investitori care finanțează gaura bugetară a României par interesați să împrumute executivul mai mult pe termen scurt. Cererea de titluri de stat pe termen mediu și lung a fost din nou foarte scăzută în aproape toată luna mai și doar spre finalul lunii s-a îmbunătățit, o tendință începută în luna aprilie, în timp ce la titlurile pe termen scurt a fost îmbulzeală.

Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *