Semne clare de revenire a industriei prelucrătoare românești. Indicele BCR PMI privind industria prelucrătoare a înregistrat încă o valoare record

munictor industrie Sursa foto: Pixabay

Performanța sectorului prelucrător din România a continuat să se îmbunătățească în luna mai, chiar în cea mai mare măsură înregistrată până acum (din iulie 2023), conform celor mai recente date BCR Romania PMI.

Producția și numărul de comenzi noi au crescut mai rapid pe măsură ce condițiile cererii s-au consolidat. La rândul lor, companiile și-au intensificat achizițiile de mijloace de producție și au continuat să creeze locuri de muncă și luna aceasta, deși doar modest, pe fondul deficitului de personal. Cu toate acestea, întârzierile furnizorilor s-au menținut, iar timpii de livrare au crescut considerabil.

Între timp, costurile de producție s-au majorat într-un ritm mai rapid, pe măsură ce inflația a recăpătat avânt. Ca răspuns, firmele și-au majorat prețurile de vânzare, într-un ritm chiar mai susținut.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Indicele PMI® pentru industria prelucrătoare din România, prezentat de BCR, este un indicator compozit al performanței industriei prelucrătoare, alcătuit dintr-o singură cifră și derivat din indicatorii privind comenzile noi, producția, ocuparea forței de muncă, termenele de livrare ale furnizorilor și stocurile de achiziții.

Un indice PMI peste pragul de 50,0 de puncte, fără modificări, indică o îmbunătățire a situației industriei în luna respectivă, în timp ce o cifră situată sub pragul de 50,0 de puncte arată o deteriorare. Cu o valoare de 52,0 de puncte în luna mai, indicele a crescut de la 51,5 în aprilie, atingând nivelul cel mai ridicat de la începerea colectării datelor, în iulie 2023. Producătorii români au indicat o îmbunătățire modestă a situației sectorului.

Ciprian Dascălu, economist-șef în cadrul BCR, a declarat: „Indicele BCR PMI privind industria prelucrătoare din România a rămas peste 50 în mai și a înregistrat încă o valoare record urcând la 52.0 de la 51.5 în luna precedentă. Cifra din luna mai reprezintă cea mai mare valoare a indicelui de la începutul colectării datelor în iulie 2023. Managerii din industria prelucrătoare românească au raportat o îmbunătățire a activității economice în luna mai comparativ cu aprilie pentru a doua lună la rând, acesta fiind un semn clar de revenire a industriei prelucrătoare românești. Comenzile noi și producția au rămas ambele peste pragul neutru de 50 în mai și au fost principalii factori determinanți pentru creșterea de luna aceasta. Componenta de forță de muncă a rămas și ea peste pragul de 50 în luna mai, însă a avut o contribuție direcțională negativă pentru index întrucât valoarea este mai mică raportat la luna precedentă. Singura componentă, în afară de forța de muncă, care a mai avut o contribuție direcțională negativă este cea a stocurilor de materii prime, însă din cauza ponderii scăzute în index, influența acesteia este marginală”.