Explozia prețurilor la materialele de construcții: Primăria Capitalei reziliază contractul pentru modernizarea bulevardului Prelungirea Ghencea, tronsonul II spre Centura București/ Noul contract ar putea fi atribuit tot Trustului de Clădiri Metropolitane

prelungirea ghencea

Primăria Capitalei va rezilia contractul pentru modernizarea bulevardului Prelungirea Ghencea, etapa II-a până la Pasajul Domnești, motivul fiind explozia prețurilor la materialele de construcții, dar intenționează să atribuie contractul tot Trustului de Clădiri Metropolitane, compania de construcții a PMB, a anunțat luni, Primarul General Nicușor Dan. În prezent, Trustul de Clădiri lucrează la extinderea la patru benzi a bulevardului doar pe aprox. 700 de metri din cei peste 5 kilometri ai bulevardului, dar ritmul pe șantier este unul destul de lent. Pentru al doilea tronson lucrările de lărgire ar fi trebuit să înceapă încă din martie, dar au fost mult întârziate după ce Consiliul General a votat proiectul de exproprieri de-abia la a patra ședință, după cum Economedia a explicat aici. Contractul Prelungirea Ghencea etapa II-a se reziliază deși există o Ordonanță prin care prețurile contractelor pentru lucrări publice pot fi indexate pentru a acoperi parțial, creșterea. Pentru o astfel de lucrare majoră, procedura de contractare se face, de regulă cu licitație, deci teoretic un alt constructor ar putea prelua lucrarea, chiar dacă Municipalitatea și-ar dori continuarea proiectului cu firma proprie : ,,Prelungirea Ghencea, acolo lucrăm cu Trustul de Clădiri Metropolitane, compania Municipalităţii. În vara asta o să terminăm lucrările de până la Râul Doamnei. Sunt gata documentaţiile pentru exproprieri, pentru mai mult de jumătate din ce a rămas şi mai durează cam o lună până când vom termina documentaţiile pentru toate exproprierile, vorbim de încă 400 de imobile care trebuie expropriate. După consemnarea banilor pe care îi avem, trebuie să aşteptăm 45 de zile până când vom putea să intrăm în şantier şi să demolăm, demolările vor avea loc în cursul acestui an. Avem problema în acest moment pentru că, deşi avem banii, din cauza conturilor poprite nu putem să îi consemnăm în conturile celor expropriaţi şi de aici întârzieri până când vom rezolva chestiunea popririi conturilor. Şi mai avem o problemă, pentru că, după cum ştiţi, au explodat şi asta e o problemă generală pentru toate investiţiile şi nu este doar a Primăriei Municipiului Bucureşti, este o problemă naţională, chiar aş spune europeană, au explodat preţurile în tot ce înseamnă materiale de construcţii şi, din păcate, mecanismele de ajustare care sunt prevăzute de diferite reglementări naţionale nu acoperă creşterea reală de costuri. Şi din cauza asta suntem nevoiţi să reziliem şi să reatribuim contractul de la Râul Doamnei încolo, intenţionăm tot cu Trustul de Clădiri Metropolitane, pentru că altfel ar însemna ca ei să lucreze în pierdere.” a transmis Primarul General.

Săptămâna trecută, Consiliul General al Municipiului București a aprobat un împrumut de 20 de milioane de lei pe care PMB îl acordă Trustului de Clădiri Metropolitane pentru a asigura continuarea lucrărilor pe șantierele de la Doamna Ghica și Prelungirea Ghencea și pentru plata facturilor către furnizori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.