,,Gură de oxigen” pentru șantierele de la Doamna Ghica și Prelungirea Ghencea. Primăria Capitalei și-a împrumutat propria companie cu 20 de milioane de lei pentru a plăti facturile de pe șantier

pasajul doamna ghica

Consiliul General al Municipiului București a aprobat un împrumut de 20 de milioane de lei pe care PMB îl acordă Trustului de Clădiri Metropolitane pentru a asigura continuarea lucrărilor pe șantierele de la Doamna Ghica și Prelungirea Ghencea și pentru plata facturilor către furnizori, a anunțat miercuri Primăria Capitalei. Practic, Primăria și-a împrumutat propria companie pentru a nu bloca, din nou, cele două proiecte de infrastructură rutieră pe care le derulează municipalitatea, singurele de altfel (Pasajele de la Metalurgiei și Cățelu sunt la primăriile de sector). Ambele lucrări, Pasajul de la Doamna Ghica în sectorul 2 și modernizarea bulev. Prelungirea Ghencea în sect. 6, fără linie de tramvai, sunt mult întârziate. Pentru pasajul suprateran nu mai este sigură nici deschiderea la sfârșitul anului, iar pentru lărgirea bulevardului de 6 kilometri nu este realizat nici măcar 10 % din întregul proiect, în prezent fiind lucrări pe mai puțin de un kilometru din lungime.

Cea mai importantă componentă a Pasajului, tablierul metalic va fi livrat începând cu luna iulie atunci când va începe și montarea, explică PMB : ,,Consilierii Generali au votat în ședința extraordinară din data de 18 mai 2022, un proiect prin care Primăria Capitalei acordă un împrumut în valoare de 20 de milioane de lei Trustului de Clădiri Metropolitane, astfel încât compania să poată funcționa în continuare și să poată achita facturi aferente obiectivelor de investiții pe care le are în derulare: Pasajul Doamna Ghica și supralărgire Prelungirea Ghencea. Termenul de rambursare este de 1 an de la data împrumutului. Potrivit Trustului de Clădiri Metropolitane București SA, la Pasajul Doamna Ghica s-au finalizat lucrările de deviere rețele care au fost date în exploatare și au fost finalizate lucrările de sistematizare la sol, rămânând de executat lucrările de suprastructură pasaj. Societatea a finalizat procedurile de achiziție a tablierului metalic iar conform clauzelor contractuale, Trustul de Clădiri Metropolitane București SA trebuie să achite executantului un avans de 15% din valoarea contractului, respectiv suma de 4 milioane lei.” 

Pentru modernizarea bulevardului Prelungirea Ghencea, una dintre cele mai aglomerate artere din București, Compania de construcții a PMB încă nu a intrat pe al doilea tronson : ,,La obiectivul de investiții Supralărgire Prelungirea Ghencea sunt în curs de execuţie lucrările pentru devierea reţelelor şi amenajarea trotuarelor, în limita amplasamentului predat de beneficiar. În vederea continuării lucrărilor, societatea a lansat proceduri de achiziţie pentru furnizare materiale de construcţii şi execuţie lucrări de piloţi foraţi și, având în vedere că până la decontarea lucrărilor de către PMB, societatea trebuie să achite contravaloarea produselor şi lucrărilor contractate, este necesară asigurarea unui disponibil de 3.000.000 lei. De asemenea, pentru ca societatea să evite proceduri de executare silită şi/sau insolvența trebuie să achite și datoriile pentru care au fost emise hotărâri judecătoreşti de obligare la plată precum şi tranșele aferente acordurilor de plată încheiate. 

Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea acuză ritmul de lucru prea lent :

Inițiativa Prelungirea Ghencea, o asociație civică ce monitorizează constant lucrarea acuză ritmul foarte lent de pe șantie r,Se lucra intr-un singur loc cu cateva utilaje si cativa oameni, pe amplasamentul vechiului trotuar, la introducerea retelelor de canalizare si apa. Mai au un pic si termina cu retelele de utilitati pe toata lungimea tronsonului Brasov – Raul Dnei dar nu au avansat cu exproprierile pe urmatorul tronson, Raul Doamnei – Valea Oltului, demersuri care trebuiau facute de angajatii PMB insarcinati cu aceste atributii.
Ritmul de lucru pe santier este foarte lent si nu este normal asa ceva!”

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.