Cel mai mare număr de autorizații de construire se eliberează în România pentru locuinţele individuale şi semicolective, pe locurile următoare aflându-se locuinţe colective, comerţ, transport, a precizat preşedintele Ordinul Arhitecţilor din România, Alexandru Găvozdea, citat de News.ro. Acesta a menționat că țara noastră stă foarte slab la capitolul reabilitări.
“În România, evident, locuinţele individuale şi semicolective reprezintă cel mai mare număr de autorizaţii de construcţie, urmate de locuinţe colective, comerţ, transport, producţie, logistică şamd”, a declarat Alexandru Găvozdea, joi, la videoconferinţa News.ro – Oraşul meu – Acasă şi la Birou.
El a precizat că locuinţe individuale sunt realizate mai puţin în zone depopulate sau cu o densitate redusă populaţională, dar şi în zona cu un nivel de investiţie foarte reduse.
Alexandru Găvozdea s-a mai referit şi la ponderea sectorului de lucrări în funcţie de investiţiile noi şi intervenţiile pe clădiri existente, între România şi Europa. “La reabilitatea clădirilor existente, fie că sunt de patrimoniu sau nu, România stă la jumătate de media europeană. Construim foarte mult clădiri noi, dar neglijăm fondul deja construit”, a explicat preşedintele Ordinului Arhitecţilor. El a mai transmis că în mediul rural se înregistrează o creştere a investiţiilor.
Videoconferinţa News.ro „Oraşul meu – Acasă şi la birou” aflată la a treia ediţie, este un eveniment dedicat dezvoltării urbane şi metropolitane.
Amintim, Ordinul Arhitecților din România a lansat în octombrie două instrumente de analiză a pieței de arhitectură și construcții din România: Raport SiOAR 2018-2020, cu adresabilitate generală, și Raport SiOAR 2018 – 2020 Filiale teritoriale. Economedia a publicat, la momentul respectiv, cifre din aceste analize, iar rapoartele pot fi consiltate AICI