Codul Rutier: Șoferii vor fi obligați să aprindă luminile de întâlnire/zi și în orașe, pe drumuri naționale sau județene / Legea a fost publicată în Monitorul Oficial. De când se aplică și cât este amenda

Autostrada Unirii A 8 prelungire desemnare constructori loturi PNRR noi termene 25 și 31 iulie

Modificare importantă a Codului Rutier. Marți, 13 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial legea care îi obligă pe șoferi să circule cu luminile de întâlnire (faza scurtă)/luminile de zi DRL (day time running lamp) pe toate categoriile de drumuri. În prezent obligația de a folosi luminile este doar pentru autostrăzi, drumuri expres (DEx) și drumuri naționale europene (E). Luminile de întâlnire/zi sunt foarte utile mai ales pe drumurile cu o singură bandă/sens, în cazul depășirilor, pentru a aprecia mai bine vehiculul din față (în special la o culoare a caroseriei asemănătoare asfaltului). De asemenea, mulți conducători auto circulă doar cu pozițiile sau cu proiectoarele de ceață, deși este amurg sau chiar noapte.

Practic, de joi, 15 iunie, conducătorii auto sunt obligați să aprindă luminile, faza scurtă (mașini de generație mai veche/la cele noi se aprind automat) și pe drumurile din localități, drumuri comunale, județene și naționale.

„Parlamentul României adoptă prezenta lege. 2 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 521/13.VI.2023 Articol unic. — Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează: 1. La articolul 44, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: „(2) În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.” 2. La articolul 108 alineatul (1) litera a), punctul 7 se modifică și va avea următorul cuprins: „7. nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice”.

Legea se aplică în 3 zile de la publicare, iar amenzile începând cu 12 iulie (la 30 de zile de la publicare). Sancțiunea este de 290 de lei sau 145 dace se achită în termen de 15 zile.

Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Comentarii

  1. cand esti prost de ragi faci modificari in fiecare zi la codul rutier si inventezi tot felul de taxe pe masini sau soferi , cand esti destept construiesti strazi , autostrazi , poduri etc.
    pentru prevenirea accidentelor rutiere dobitocii neamului scad viteza cu care sa se circule pe drumuri , au inventat ITP in fiecare an si alte cacaturi dar scopul real nu e prevenirea ci adunarea a cat mai multor taxe la buget
    cat mai multa m…..

  2. Sunt curios cat vom mai rezista cu parlamentarii astia care nu fac nimic din 90 si care scot aberatii legislative ca asta…Dedicatie pentru parlamentari poezia “Noi vrem pamant “

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *