Analiză. Arhitecții pun cifrele pe masă: ce fel de proiecte se fac în România, ce investiții se declară, care sunt județele cu cele mai multe pregătiri de șantiere

santier, constructii Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Peste un sfert din totalul de dovezi înscrise în 2020 sunt concentrate în doar 5 județe, arată un raport publicat de Ordinul Arhitecților din România, care analizează evoluția pieței în perioada 2018-2020. Datele arhitecților arată și cum a fost afectată piața după izbucnirea pandemiei, care au fost cele mai afectate luni și în ce sectoare se fac cele mai multe proiecte. Autorii analizelor atrag atenția și asupra unui fenomen din piață: declararea subevaluată a valorii de investiție, în tentativa de a micșora valoarea taxei de emitere a autorizației de construire.

Ordinul Arhitecților din România a lansat în octombrie două instrumente de analiză a pieței de arhitectură și construcții din România: Raport SiOAR 2018-2020, cu adresabilitate generală, și Raport SiOAR 2018 – 2020 Filiale teritoriale. Acestea pot fi consiltate AICI

„Avem în față primul set de rapoarte cuprinzătoare asupra pieței de arhitectură și construcții din România, bazat pe datele înregistrate de arhitecți în Sistemul Informatic al Ordinului Arhitecților din România. Informațiile structurate prin analize oferă imaginea unei piețe neomogene, uneori surprinzătoare, alteori confirmând ipoteze formulate instinctiv de unii dintre actorii și
factorii interesați”, explică, în deschiderea raportului, Alexandru Găvozdea, președintele OAR.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Am observat o serie de realități declarate diferit de ceea ce cunoaștem realmente din piață, un exemplu notoriu fiind declararea subevaluată a valorii de investiție, în tentativa de a micșora valoarea taxei de emitere a autorizației de construire – însă cum această practică pare să fie generalizată la nivel național, proporțiile se păstrează, iar graficele și hărțile își păstrează relevanța”, explică președintele OAR.

Datele arhitecților arată că 26,4% din totalul de dovezi înscrise în 2020 sunt concentrate în doar 5 județe. Primele cinci județe de investiție după ponderea din numărul total de dovezi înscrise în 2020 sunt Timiș (6,38%), Ilfov (5,47%), Cluj (5,18%), București (4,74%), Prahova (4,63%).

Dovada de luare în evidență reprezintă instrumentul prin care Ordinul confirmă pentru toate părțile interesate că elaboratorul documentației semnate este arhitect cu drept de semnatură. În procesul de luare în evidență la Ordin a fiecărui proiect, arhitectul înscrie date de bază ale proiectului, indiferent de faza de proiect, anvergură sau localizare geografică.

La nivel național, pentru perioada analizată, 2020 a reprezentat anul cu cele mai puține dovezi înscrise, respectiv 67.327, cu o scădere de 4% față de 2019.

Rapoartele arată și cum a fost afectată piața după izbucnirea pandemiei. „În 2020, lunile martie, aprilie și mai au fost afectate cel mai mult, în luna aprilie înregistrându-se doar 3.867 de dovezi, față de 6.426 depuse în aprilie 2019. Luna iulie a rămas cea cu cele mai multe dovezi înscrise, însă cu o mică descreștere față de aceeași lună în 2019. Probabil că o parte dintre lucrările care în mod normal ar fi fost înscrise în prima parte a anului au fost decalate spre cea de-a doua parte, de aici și creșterile înregistrate în luna august 2020 vs august 2019”.

Ce proiecte se construiesc

Conform datelor ACE Observatory referitoare la ponderea numărului de lucrări pe tipuri de programe, România înregistrează o distribuție similară cu cea europeană, cu mici excepții, în domeniul construcțiilor de birouri, învățământ dar și investiții publice, arată raportul ahitecților. Piața de construcții din România a înregistrat în ultima parte a perioadei analizată de raportul AEC o creștere constantă. “Este de remarcat că în 2020, în ciuda unui trend Europen în scădere, piața din România a continuat să evolueze, înregistrând o o creștere de 44,6% față de anul 2018”, subliniază reprezentanții OAR.

Mai mult de 50% din proiectele din Europa au constat în recondiționarea sau reabiltarea clădirilor de patrimoniu. Spre deosebire de trendul european, în 2020, în România, 71% dintre proiecte au fost clădiri noi și doar 22%, respectiv 7%, recondiționări și reabilitarea clădirilor de patrimoniu. 

 

Sursa: raport OAR

 

Pe segmentul locuințelor colective, în 2020 au fost depuse 2.541 de dovezi, cu 1.073 mp suprafața desfășurată mediană a proiectelor. Valoarea mediană de investiție a dovezilor depuse în 2020 a fost de 592.621 de lei, iar  876 de lei /mp reprezintă valoarea mediană de investiți declarată. București, Constanța, TImiș, Cluj și Ilfov sunt județele cu cele mai multe dovezi înscrise în 2020.

Pe segmentul Social și Sănătate, în 2020 au fost depuse 611 dovezi,  suprafața desfășurată mediană a proiectelor a fost de 403mp, cu 1.117 de lei/mp valoarea mediană de investiție.

În domeniul Transport și logistică au fost 1.446 dovezi depuse în 2020, cu 549mp suprafața desfășurată mediană a proiectelor și 301.885 RON valoarea mediană de investiție.

Au fost 749 dovezi depuse în 2020 pentru proiecte de birouri și administrație, cu  569mp suprafața desfășurată mediană a proiectelor și 316.892 de lei valoarea mediană de investiție declarată. Cele mai multe dovezi s-au depus în București, Cluj, Timiș, Bihor și Iași.

Investițiile declarate: costuri foarte mici în raport cu cele cunoscute în piață

La nivel naționalvaloarea mediană de investiție a crescut în 2020 cu 12% față de 2019, ajungând la 138.000 de lei per dovadă înscrisă, conform datelor arhitecților.

Valoarea de investiție cu care operează analizele de față este declarată de către autorul documentației ca bază de calcul pentru stabilirea valorii taxelor de autorizare a construirii, de timbru cultural (al arhitecturii), de impozitare etc., după caz. Valoarea de investiție este extrasă din devizul general al lucrărilor, întocmit în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Valoarea de investiție declarată la faza de obținere a autorizației de construire se actualizează prin regularizare contabilă la finalul lucrărilor de execuție, înaintea recepției în vederea întabulării construcției. Arhitecții explică și costurile foarte mici care apar în raport. „Valorile înregistrate în sistem de către arhitecți sunt aparent plafonate la nivelul valorii de impozitare prestabilite de către fiecare administrație locală în parte, ceea ce indică în mod suprinzător costuri nerealist de scăzute față de piața reală, însă se constată o uniformitate a acestei practici la nivel național, iar astfel analizele rămân relevante prin relativizarea reciprocă. Ordinul Arhitecților din România a inițiat dialoguri cu autoritățile și face demersuri de ordonare și corectare a practicilor din acest domeniu, în colaborare cu administrațiile locale și cea centrală”, se precizează în raportul OAR.

La nivel național, în ultimii ani valoarea mediană de investiție pe mp a crescut constant, înregistrând o creștere de 10% în 2020, față de 2019. În 2020, aceasta era de 825 de lei /mp. În Nord-Vest, valoarea a crescut  de la 873 la 1000 de lei/ mp.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: