Toate schimbările care intră în vigoare la 1 iulie: scumpiri la carburanți și gaze, salariu minim mai mare, scădere ușoară a ratelor la credite, amenzi la eFactura, impozit de 70% pe venituri neidentificabile

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Data de 1 iulie 2024 vine cu o serie de schimbări și scumpiri, de la un salariu minim mai mare, la un plin de carburant mai scump și facturi crescute la gaze, rate la credite ușor mai scăzute, facturi emise integral electronic și amenzi și impozit de 70% pe venituri neidentificabile. Cresc și tarifele pe litoral.

Economedia trece în revistă majoritatea schimbărilor de la 1 iulie.

Salariul minim se majorează

Salariul minim brut pe ţară se majorează, de la 1 iulie, de la 3.300 la 3.700 de lei, potrivit unei decizii a Guvernului. Din această sumă, 300 lei nu sunt taxați, suma fiind majorată de la 200 lei anterior.

Astfel, un angajat plătit cu salariul minim va încasa de la 1 iulie un salariu net „în mână” de 2.363 lei în mână, cu 284 de lei net mai mult pe lună.

Pentru angajații din construcții, industria alimentară și agricultură, salariile minime rămân la nivelurile stabilite anterior de Guvern. Mai precis, un angajat din construcții va încasa în continuare un salariu minim brut de 4.582 lei, adică un salariu net de 3.196 lei. Un angajat din agricultură și sectorul alimentar va încasa în continuare un salariu brut de 3.436 lei, adică un net de 2.396 lei.

Industria muncii a avertizat că o nouă creștere a salariului minim ar intensifica presiunile asupra companiilor, în special în industriile cu marje mici de profit, a declarat Ana Vișian, marketing manager Bestjobs, pentru Economedia.

„Deși o creștere a salariului minim este binevenită, însemnând o îmbunătățire a nivelului de trai, stimularea consumului sau creșterea ratei de ocupare a forței de muncă, aceasta s-ar reflecta cel mai probabil la o anumită perioadă şi în prețuri”, a declarat Ana Vișian, marketing manager Bestjobs, pentru Economedia.

În același timp, Daniel Mischie, vicepreședinte HORA & CEO City Grill Group, a declarat pentru Economedia că această majorare a salariului minim cu 12% poate duce la creșteri de prețuri la raft sau în restaurant.

„Este o bucurie când se mărește salariul, dar în momentul în care te vei duce la magazin sau la restaurant vei constata că produsele vor deveni puțin mai scumpe. Majorezi salariul minim cu 12% și atunci trebuie să crești prețurile. Va urma probabil o nouă fază a scumpirilor la raft sau în restaurant, de două procente. Cred că reacția va fi imediată”, spune Daniel Mischie.

Totuși, acesta spune că majorarea salariului minim reprezintă un pas bun, în general, pentru România, deoarece, la un moment dat, vom ajunge la un venit competitiv cu cel european. Astfel se vor diminua diferențele salariale între țările din Est și Vest. “Acest lucru va contribui la reducerea fenomenului de emigrare.”

Între 30% și 35% din angajații cu normă întreagă primesc salariul minim pe economie, cei mai mulți lucrând în sectoare precum retailul, producția și logistică, vânzările, alimentație, sau domeniul administrativ/secretariat, potrivit datelor Bestjobs și informațiilor statistice de la Ministerul Muncii.

Amintim că în 2023, companiile au fost deja supuse la două majorări ale salariului mediu, în condițiile unui nivel scăzut de productivitate și creștere economică.

Carburanți mai scumpi, din cauza majorării accizelor

Carburanţii se scumpesc, din nou, de 1 iulie, după ce s-au ieftinit, în ultimele săptămâni. Guvernul a decis, încă de la sfârşitul anului trecut, să crească accizele la benzină şi motorină, în două etape. Scumpirea carburanților se va transmite probabil și la alte produse, datorită unui transport pe cale rutieră mai costisitor.

De exemplu, accizele la benzina fără plumb vor fi majorate cu 363,24 lei / 1.000 de litri, iar cele la motorină cu 332,9 lei / 1.000 de litri, în comparaţie cu nivelul stabilit la 1 ianuarie.

Astfel, ca urmare a creşterii accizei, litrul de benzină va fi mai scump cu 36 de bani, iar cel de motorină, cu 33 de bani. Dacă adăugăm şi TVA de 19%, atunci litrul de benzină va costa mai mult cu circa 43 de bani, iar cel de motorină, cu circa 40 de bani, potrivit calculelor Economedia.

Preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache, a declarat, pentru Economedia:  „Această creştere va fi în jur de 50 de bani pe litru, plus, minus. Dacă vor fi benzinari care vor creşte mai mult, nu ştiu cât va ţine. Piaţa îi va taxa. Vor fi taxaţi şi de către consumatori. Probabil că de data aceasta şi Consiliul Concurenţei va trebui să intervină”.

Astfel, pentru un plin cu 50 de litri de benzină, de la 1 iulie, şoferii ar putea plăti în plus faţă de preţurile din 16 iunie, cu 21 de lei şi 50 de bani, iar pentru un plin cu 50 de litri de motorină, cu 20 de lei, conform calculelor Economedia. Analiza completă, AICI.

Facturile la gaze cresc în plină vară

Facturile la gaze naturale se vor scumpi de la data de 1 iulie, anunță Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), care a majorat tarifele reglementate de distribuție.

ANRE a decis în ședința de miercuri majorarea tarifelor de distribuție a gazelor în medie cu 19%, de la 1 iulie. Cum distribuția înseamnă circa 30% din prețul final, rezultă că facturile vor crește cu 6%, în plină vară.

Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei.

Rate la credite ușor mai mici

Românii care au credite în lei, cu dobândă variabilă, vor plăti rate ceva mai mici la bănci. De la 1 iulie, cotația IRCC, indicele de referință pentru creditele  consumatorilor, va scădea, ușor, de la 5,90%, cât este în prezent, la 5,86%.

Astfel, dacă luăm ca exemplu un credit de tipul Noua Casă, în valoare de 50.000 de euro, pe 30 de ani, rata actuală va scădea, în medie, de la 1 iulie, odată cu actualizarea IRCC, cu aproximativ 7 lei, arată calculele Economedia, realizate cu ajutorul calculatorului de credite FinZoom.ro.

Analistul financiar Irina Chițu, directorul FinZoom.ro, a declarat pentru Economedia: “Scăderea de dobândă este prea mică pentru a însemna ceva la rată. În funcție de mărimea creditului, rata poate scădea cu câțiva lei.”

La 1 iulie va fi a doua scădere a IRCC de la începutul anului. Cotația indicelui a mai coborât,  la 1 aprilie, la 5,90%, de la 5,97%, cât a fost în ianuarie.

Economiștii se așteaptă însă ca ratele la creditele în lei cu dobândă variabilă să scadă și mai mult dacă Banca Națională a României va reduce dobânda de referință la următoarea ședință de politică monetară care va avea loc pe 5 iulie.

Analiza integrală AICI.

Amenzi la e-Factura

De la 1 iulie, toate facturile din România vor fi transmise în mod electronic prin sistemul RO e-Factura, iar orice factură transmisă pe email sau fizic pe hârtie nu va mai fi luată în considerare.

Termenul pentru transmiterea în sistem a unei facturi va fi de 5 zile calendaristice, nu în 5 zile lucrătoare.

Firmele mari care nu transmit facturile exclusiv prin e-Factura vor plăti amenzi cuprinse între 5.000 – 10.000 lei, cele mijlocii vor plăti între 2.500 – 5.000 lei, iar firmele mici și persoanele fizice între 1.000 – 2.500 lei.

ANAF va sancționa fapta o singură dată, în cursul unei luni, chiar dacă o firmă nu a încărcat mai multe facturi.

Veniturile neidentificabile, impozitate cu 70%

ANAF poate emite de la 1 iulie decizii de impunere prin care să impoziteze cu 70%, față de doar 16% acum, veniturile din surse neidentificabile.

Măsura privind impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate apare în Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, publicată în Monitorul Oficial nr. 977/27.10.2023.

Legea modifică art. 117 din Codul Fiscal al României, după cum urmează: ”Art. 117: Definirea și impozitarea veniturilor a căror sursă nu a fost identificată: Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor.” În prezent, cota de impozitare este de 16%.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis că darurile de nuntă/botez nu sunt venituri impozabile așa cum s-a transmis în informațiile apărute în spațiul public.

Cresc tarifele la cazare pe litoral

Tarifele pe litoral cresc cu 10-15% de la 1 iulie, odată ce s-a încheiat perioada de extrasezon.  O noapte de cazare începe de la 160 de lei pentru un hotel de două stele, iar la patru stele, turistii vor plăti de patru ori mai mult, adică peste 650 de lei pe noapte.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *