ANALIZĂ Economedia: Cum se pregătesc firmele pentru o eventuală majorare a TVA după alegeri

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

Reprezentanții coaliției de guvernare au anunțat în repetate rânduri că nu se va mări TVA-ul la alimente și medicamente, dar asta nu exclude majorarea TVA la alte produse și servicii. Chiar la începutul acestei luni, premierul Marcel Ciolacu spunea„sub nicio formă nu se va mări TVA-ul la alimente și medicamente”, pentru că asta ar duce la o creștere a inflației.

El declara că „s-a făcut o presiune imensă” asupra sa pentru a majora TVA și a refuzat acest lucru „pentru că este total incorect ca cei cu venituri mici să contribuie la acest efort comun”. „Când ai ajuns cu inflația în jur de 1% poți să te gândești la anumite măsuri, pentru că e foarte rău să pici în partea cealaltă”, a precizat premierul.

O declarație similară a fost făcută în 2023 de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, în contextul în care urmau modificări de TVA de la 1 ianuarie 2024.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

În același timp, există mai multe avertizări că deficitul va tot crește peste țintele guvernului. Estimările Comisiei Europene arată că cel mai probabil deficitul va ajunge în jurul a 6,9% în acest an, în loc de 5% din PIB cât vrea Executivul, și va continua să crească până la 7% anul viitor.

Iar una din căile de finanțare a deficitului ar fi creșterea TVA, spun unii specialiști. Economedia avertiza, deja, aici, că consecințele unui deficit peste țintă în an electoral ar putea însemna că, anul viitor, după alegeri, va crește TVA la 21%, cota unică va fi egalizată sau va fi aplicat impozit progresiv pe salarii, potrivit analiștilor consultați.

„Aș vedea reducerea în continuare a facilităților. Adică să plătim toți aceleași taxe pentru aceleași venituri. Aici mai e loc și asta ar crește încasările. De asemenea, pentru TVA sunt diverse scutiri sau cote reduse și aici e loc de a egaliza cota, chiar să fie o cotă unică de TVA. Iarăși lucrul acesta ar mai aduce bani. Probabil va fi majorare de TVA, deja se comunică lucrul acesta, că România are un TVA mai redus decât alte țări și există și riscul de a fi puse în continuare taxe suplimentare pe muncă, deși munca extrem de puternic impozitată. TVA-ul îl văd majorat inițial la 21% și poate după aceea cu încă un punct”, spunea Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România.

Economistul Cristian Păun se așteaptă ca TVA să crească încă din toamnă: „Eu nu cred în această promisiune că ținta de deficit va fi menținută la 5%, poate că ei se gândesc ca în a doua jumătate a anului să introducă taxe noi, să crească un TVA probabil. Sau au alte variante pe țeavă pe care deocamdată nu ni le spun, așteaptă să treacă de câteva tururi de alegeri, măcar jumătate din tururi, ca să poată să vină apoi în fața cetățenilor cu aceste propuneri deloc populare”.

Mai mult, pentru anul viitor, profesorul de economie Cristian Păun estimează că dacă nu va fi majorat TVA în acest an, va urca anul viitor spre 22% din cauza gradului mic de colectare.

Luni, și UniCredit a avertizat că se așteaptă la o creștere a ratei TVA (cu 2pp pentru rata principală, în prezent de 19%) și la accizeimpozite pe proprietate și mărfuri mai mari, deși prim-ministrul Marcel Ciolacu continuă să nege că TVA va crește, cel puțin pentru alimente și medicamente.

Cum se pregătește mediul de afaceri

Economedia a cerut opinia mai multor federații patronale și asociații ale oamenilor de afaceri pentru a afla cum se pregătește economia reală pentru o eventuală majorare a TVA după alegerile de la finele acestui an.

Mai multe organisme financiare, dar mai ales FMI, au recomandat de mai multe ori creșterea veniturilor din TVA, inclusiv prin impozitarea mai multor articole și servicii la cota standard. Răspunsurile antreprenorilor au fost fără echivoc, TVA mai mare înseamnă un impact negativ pentru domeniul în care activează.

Simona Constantinescu, președintele Federației Industriei Hoteliere din România, a spus pentru Economedia:

Creșterea cotei de TVA ar fi o măsură care ar aduce un impact negativ major domeniului ospitalității și turismului, în general. Orice strategie care are în vedere măsuri fiscale de creștere a taxelor și TVA ar aduce tarife mai mari către clientul final, ar adăuga un minus de atractivitate al produsului turistic românesc, iar din perspectiva competitivității țării noastre în context european, aceasta s-ar degrada major, atât în opțiunile turiștilor români, cât și în ale celor străini.”

O altă organizație din domeniul ospitalității se așteaptă la prețuri mai mari dacă va crește TVA.

„Creșterea TVA pentru industria ospitalității va fi o povară în plus ce cu siguranță nu poate fi suportată de către companiile din industrie și ca atare aceasta se va transfera către prețurile de vânzare ce vor cădea pe umerii consumatorului final, fapt ce va duce la reducerea consumului în acest sens și deci un colaps în acest sens al industriei. Totodată, ne așteptăm la creșterea evaziunii fiscale și creșterea competiției neloiale”, a declarat pentru Economedia Radu Tănase, Director Executiv HORA.

Cota de TVA din industria ospitalității a mai crescut de la 1 ianuarie 2023, de la 5% la 9%, lucru care, spune Simona Constantinescu, „a diminuat consumul de servicii de turism, prin reducerea perioadei de ședere a turistului sau diminuare a numărului de evenimente organizate de companii, precum și a distanțelor până la destinație, pentru a economisi din cheltuiala cu transportul.”

Ce ar însemna, însă, ca și turismul și industria ospitalității să treacă la cotă standard de TVA de 21%? O mărire cu de 2-3 ori mai mult a acestei cote este evident că va fi un dezastru!”, spune Radu Tănase, Director Executiv HORA.

La rândul său, Simona Constantinescu amintește că la nivelul Europei, este o regulă ca TVA-ul în turism să fie la un nivel de până în 10% și aceasta nu este o situație punctuală, o excepție sau o facilitate. “Potrivit datelor HOTREC, confederația europeană din turism care reprezintă 47 de asociații naționale și din care face parte și FIHR – Federația Industriei Hoteliere din România, în țările vecine cu care suntem în competiție directă, cotele de TVA atât la Restaurant (cu excepția alcoolului), cât și la Cazare, sunt: Bulgaria 9%; Austria 10%; Ungaria 5%; Polonia 8%; Germania 7%; Cehia 10%. Astfel, nu vom putea păstra un avantaj competitiv din punct de vedere al prețului serviciilor.”, mai spune Federația Industriei Hoteliere.

Și HORA susține menținerea taxării actuale: “Întotdeauna ne pregătim pentru mai multe tipuri de scenarii, cu toate acestea, cel în care funcționăm astăzi ca și industrie este unul armonizat cu sistemul de taxare al TVA în Uniunea Europeană și, ca atare, credem cu tărie că așa trebuie să rămână. Competitivitatea sănătoasă într-un mediu stabil nu face altceva decât să crească acea ramură a economiei și cred că ne dorim acest aspect cu toții!”

O cotă mărită de TVA ar putea duce la închiderea unor afaceri, cred hotelierii:Majorarea TVA la 21% ar pune presiune pe o piață deja vulnerabilă. Luând în considerare că  industria ospitalității la nivel local se adresează într-o proporție de 80% turiștilor interni, iar pe litoral, chiar de 90%, deci este o piață domestică, este sensibilă la preț. În condițiile creșterii TVA, respectiv a prețurilor serviciilor, aplicabile doar pentru unitățile de cazare – societăți comerciale autorizate, după cum spuneam, turiștii vor alege preponderent  regimul nefiscalizat, atunci când nu aleg să călătorească în străinătate. Consecințele – scăderea abruptă a veniturilor și volumului de activitate fiscalizat, multe afaceri din HORECA urmând să își închidă porțile sau să nu fiscalizeze la rândul lor. Există o mare probabilitate ca, odată mărită taxa pe valoare adăugată în turism, această zonă evazionistă să crească, iar efectul măsurii să fie invers, considerând limitările autorităților fiscale de a controla fluxurile de turiști și practicile comerciale, sumele colectate să fie mai mici, scăzând baza de impunere cu cel puțin 25%”, a mai spus Simona Constantinescu.

Iar Radu Tănase, crede că un TVA de 21% „ne-ar retrimite în timp în anii 2010, acolo unde efectiv te luptai pentru supraviețuire. Nu ai mai găsi resursele pentru dezvoltare și ar face ca foarte multe companii din industrie fie să închidă, fie unele dintre acestea să recurgă la practici neloiale, fapt ce mai devreme sau mai târziu va afecta întreaga ramură.”

O posibilă majorare a TVA nu este văzută cu ochi buni nici în domeniul construcțiilor, unde și statul este un actor important prin investițiile pe care le face în infrastructură.

Adriana Iftime, director general al Federației Patronatelor Societăților din Construcții, crede că ar trebui cântărită bine o asemenea decizie:

„Sigur că recomandarea FMI trebuie analizată, trebuie realizat un studiu de impact și doar dupa aceea sa fie aplicată, în condiții favorizante economiei românești. Dacă Guvernul va opta pentru o analiză detaliată a recomandărilor FMI, probabil că vom avea și o decizie corectă. Experiențele de până acum în luarea acestor decizii nu au demonstrat că mediul politic se concentrează prea mult pe consecințele deciziilor cu impact pe termen mediu și lung”.

Ea spune că o crește a TVA se va vedea în prețul lucrărilor. „Pentru lucrările publice, legislația prevede că modificarea taxelor și impozitelor printr-un act normativ va conduce la actualizarea prețului contractului. Prin urmare, statul va încasa un TVA mai mare, dar va plăti lucrări mai scumpe. Vor fi dezavantajati contractorii care au contracte cu beneficiari privați care vor accepta sau nu aceste măriri de preț în timpul derulării contractului.”

La rândul său, antreprenorul Cristian Erbaşu, care deţine compania Construcţii Erbaşu, a declarat pentru Economedia că măsura nu ar avea un impact direct asupra companiei, dar tot vor exista consecințe în piață, mai ales asupra consumatorului final: „TVA-ul va fi suportat de beneficiar, iar acesta va avea dificultăți și mai mari de finanțare a proiectelor. Va fi o scumpire în lanț care îl va afecta tot pe stat în final dacă vorbim de investiții. Însă cel mai afectat va fi cetățeanul român care va achiziționa totul cu TVA mărit, inclusiv case și apartamente.”

Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia amintește că „o parte din recomandările FMI au fost deja implementate. Cele două pachete fiscale din 2022 și 2023 au crescut cota de TVA la mai multe categorii de produse care aveau o cotă redusă. FMI când se referă la TVA vorbește și despre reducerea evaziunii în această zonă unde conform calculelor Comisiei Europene, România este campioană în Europa. Ne dorim și noi să vedem că este redusă frauda cu TVA.

„Pentru membrii Concordia, creșterea TVA înseamnă în general prețuri mai mari pentru că această creștere ajunge mai devreme sau mai târziu acolo. În funcție de magnitudinea unei astfel de potențiale creșteri anumite industrii și anumite categorii de produse cu elasticitate foarte mare între cere și preț pot înregistra scăderi ale cererii pentru ele”, spune Radu Burnete.

El mai spune că la nivelul confederației patronale sunt făcute scenarii pentru o eventuală a creștere a TVA „ca să nu fim luați prin surprindere. Guvernele României au obiceiul de a veni cu pachete fiscale în ultimul moment și fără consultare.”

Cât privește o eventuală majorare bruscă a TVA cu mai multe puncte procentuale, spune Radu Burnete, aceata ar avea ca efect imediat creșterea prețurilor, scăderea profiturilor, scăderea cererii și reducerea puterii de cumpărare.

„Un alt efect nedorit cu actuala administrație fiscală este că va crește evaziunea și povara TVA va apăsa doar pe umerii bunilor plătitori de taxe și impozite”, conchide directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Solutia este taierea cheltuielilor bugetare si reducerea deficitului bugetar, ci nu cresterea de taxe si impozite.
    Wild idea for the corrupt socialist mind, I know!

  2. Nu aveți subiecte ? Domnul Păun să ne spună cum era pe vremea lui Orban , când primea zeci de mii de lei ca membru in diverse Consilii de Administrație , alături de domnii Glăvan și Stamule .
    Domnul Codârlașu , cu tot respectul , de cinci ani ne spune ca cursul valutar lei /euro va depăși 5 lei . Probabil că odată și odată o să se întâmple.
    TVA este o taxă neutră . Firmele sunt afectate indirect . Consumatorii finali vor fi cei afectați . Așa că , mă scuzați , BATEȚI CÂMPII !
    Publicați ?
    Nu cred !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.