Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, că va exista o reformă fiscală, dar asta nu înseamnă că vor fi introduse mai multe taxe și „sub nicio formă” nu se va mări TVA la alimente și medicamente. El nu a exclus ca România să rămână cu cota unică, dar a precizat că România nu mai are în acest moment o cotă unică și este nevoie de o dezbatere publică în acest sens. În ce privește impozitare progresivă, el a spus că aceasta poate fi pe venituri excepționale sau pe praguri pe venituri cumulate.
„Va fi o reformă fiscală. O reformă fiscală nu înseamnă că vor fi introduse mai multe taxe”, a spus Ciolacu.
Premierul spune că a promis că face digitalizarea ANAF „după 30 și ceva de ani” și că sunt „12 module deja în implementare cu companii de renume în acest domeniu și momentan avem încasările pe care le-am așteptat”.
Premierul a precizat că nu a mărit taxe, ci doar a scos anumite excepții. Amintim că la începutul anului au fost eliminate mai multe facilități fiscale pentru sectoare precum IT, construcții și agricultură și a fost eliminat TVA redus pentru mai multe categorii de produse și servicii.
„Eu nu am mărit taxe nici după ce am luat mandat de prim-ministru, cu toate că aveam deficit lăsat de 6,8% și era asumat în jur de 5,7 și am închis cu 5,5-5,6%. Am scos anumite excepții”, a spus el.
Marcel Ciolacu a declarat că „sub nicio formă nu se va mări TVA-ul la alimente și medicamente”, pentru că asta ar duce la o creștere a inflației. El spune că „s-a făcut o presiune imensă” asupra sa pentru a majora TVA și a refuzat acest lucru „pentru că este total incorect ca cei cu venituri mici să contribuie la acest efort comun”.
„Când ai ajuns cu inflația în jur de 1% poți să te gândești la anumite măsuri, pentru că e foarte rău să pici în partea cealaltă”, a precizat premierul.
„Eu guvern și eu statul român pe care îl reprezint acum din funcția de prim ministru trebuie să îmi fac eu întâi treaba până la a vorbi de noi taxe. Sunt unul dintre susținătorii impozitării progresive, dar nu exclud să rămânem cu cota unică. Dacă am fi reintrodus cota unică – pentru că noi nu mai avem cotă unică în România – ar fi însemnat să măresc taxele. Este mult mai ușor de colectat cota unică, dar ea trebuie să fie cu adevărat unică. Dar trebuie să fie o dezbatere publică. Impozitarea progresivă este pe venituri excepționale. Știm cu toții că anumite persoane cumpărau un teren cu 10.000 de euro și îl vindeau apoi cu 5 milioane de euro. În niciunde în lumea aceasta nu te impozitează cu 10% pe întreaga sumă. Mai este impozitarea pe praguri pe venituri cumulate. Este peste tot în lume. Asta nu înseamnă că se schimbă ceva de fond, dimpotrivă, Îți aduce echitate socială. Într-o societate în care nu introduci echitatea socială, intri într o criză socială”, a spus el.
Premierul a mai spus că va reorganiza achizițiile pe sănătate, deoarece cheltuielile s-au majorat.
„Momentan tot ce înseamnă cheltuieli pe sănătate am depășit un miliard de euro lunar, niciodată nu s-a întâmplat lucrul ăsta. Și sunt 3-4 miliarde în derulare pe infrastructura spitalicească. Aici o să reorganizăm și am făcut deja cu ANAF achiziții centralizate la nivelul Ministerului sănătății și al întregul sistem de sănătate. Dăm înainte cu digitalizarea casei naționale de sănătate, care ne va duce anumite cheltuieli sub control și să le anticipăm mult mai bine”, a mai spus el.