Industria muncii avertizează: „O nouă creștere a salariului minim ar intensifica presiunile asupra companiilor, în special în industriile cu marje mici de profit”/ Între 30-35% din angajații români cu norma întreagă primesc salariul minim pe economie

bani, lei, bancnote

În 2023, companiile au fost deja supuse la două majorări ale salariului mediu, în condițiile unui nivel scăzut de productivitate și creștere economică. O nouă creștere a salariului minim ar intensifica presiunile asupra acestora, în special în industriile cu marje mici de profit, care sunt cel mai puternic afectate, a declarat Ana Vișian, marketing manager Bestjobs, pentru Economedia.

Între 30% și 35% din angajații cu normă întreagă primesc salariul minim pe economie, cei mai mulți lucrând în sectoare precum retailul, producția și logistică, vânzările, alimentație, sau domeniul administrativ/secretariat, potrivit datelor Bestjobs și informațiilor statistice de la Ministerul Muncii.

„Deși o creștere a salariului minim este binevenită, însemnând o îmbunătățire a nivelului de trai, stimularea consumului sau creșterea ratei de ocupare a forței de muncă, aceasta s-ar reflecta cel mai probabil la o anumită perioada şi în prețuri”, a declarat Ana Vișian, marketing manager Bestjobs, pentru Economedia.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

În același timp, Daniel Mischie vicepreședinte HORA & CEO City Grill Group, a declarat că această majorare a salariului minim cu 12% poate duce la creșteri de prețuri la raft sau în restaurant.

„Este o bucurie când se mărește salariul, dar în momentul în care te vei duce la magazin sau la restaurant vei constata că produsele vor deveni puțin mai scumpe. Majorezi salariul minim cu 12% și atunci trebuie să crești prețurile. Va urma probabil o nouă fază a scumpirilor la raft sau în restaurant, de două procente. Cred că reacția va fi imediată”, spune Daniel Mischie.

Daniel Mischie, HORA: Creșterea salariului minim cu 12% poate duce la majorări de prețuri la raft sau în restaurant

Reamintim că Guvernul a stabilit ca salariul minim pe țară să crească  la 3.700 de lei brut, începând cu data de 1 iulie, de la 3.300 lei în prezent. Astfel, salariul minim brut pe țară va crește cu 12,12%, ceea ce înseamnă o majorare netă de 242 de lei. De asemenea, deducerea fiscală de 200 de lei se va menține până la sfârșitul anului.

DOCUMENT Proiect pentru majorarea salariului minim la 3.700 lei, de la 1 iulie / Formula pentru calculul salariului minim

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu sunt prea multe de spus, in conditiile in care multe preturi practicate la noi in energie, alimente, etc sunt mai mari decat in state cu sal. minim (net) mult mai mare, e de ne-inteles aberatiile minim-patronatelor sau a unor iexperti ce vor sa pastreze acest “experiment social” nefericit al muncii pe venituri de subzistenta!
    Din p.m.d.v , daca nu-ti permiti sa platesti “ca patron” nici macar un minim decent legat de ce inseamna cos minim de consum, atunci inchide sandramaua si treci tu la munca moka si nu mai scoate generatii intregi de pensionari saraci lipiti dupa o viata de munca.
    TOTUL E O PROBLEMA DE CALICENIE-AVARITIE-EXPLOATARE SI S-AR TRATA DACA FIRMELE AR FI OBLIGATE SA DECLARE ADAOS COMERCIAL UNIC APLICAT TUTUROR PRODUSELOR SI IMPOZITAREA SA FIE IN FUNCTIE DE ACEL ADAOS UNIC.
    Progresiv, in functie de calicenie, de la adaos decent- impozitare decenta pana la adaos neaimtit -impozitare napraznica, si asa s-ar opri cresterile de pret bazate pe lacomie!

  2. De ce tem să mărească salariul minim? Le e teamă că nu mai pot cumpăra vile ,mașini bănoase, călătorii de shoping în Maldive sau Canare …Dacă tu ca antreprenor nu poți tine pasul cu piața ,atunci nu ești capabil…

  3. Problema e statul, nu patronii. Îți iau 42% și apoi îți mai iau TVA, iau pe țigări 80%, pe benzină 60%, etc. Statul nu mai are aproape nimic ce să-i aducă bani. A vândut. Așa că ia banii la cei cu salariul minim. Aia cu salariul minim se supără pe patroni da statul e cel ce cheltuie de rupe… De aia nu sunt locuri de muncă mai bine plătite că nu-s bani în mediul privat. Unde e statul ăla mic, mic? Fraierii cu salariul minim mai dau și bani extra din amarul ce le rămâne să plătească învățământ gratuit (meditații și altele) și ‘sănătatea’ (șpăgi, medicamente și alte cheltuieli ce apar pt. că nu-și face bine treaba sistemul sanitar). Învățământ și sănătatea de stat sunt un mare că..at…

  4. Nu-i nimic, o sa creasca iar preturile la alimente si alte necesitati zilnice in magazine, Ciolacu in intelepciunea lui o sa le plafoneze din nou si o sa ajungem sa ne cumparam lapte si hartie igienica doar daca avem pila, ca n-o sa fie la raft nicaieri 🙂

    Btw cresc iar si accizele la combustibili nu? Sa se aprovizioneze supermarketu’ cu oua carate cu spatele, ca sa tina preturile jos ca motorina pentru TIR e prea scumpa.

  5. De la 1 iunie statul mărește pentru a doua oară anul acesta prețul la acciză la motorină și benzină.

  6. Eu nu inteleg, atat timp cat avem absolut aceleasi preturi ca in Europa, si aia dau salarii de cel putin 1500 de euro NET si la femeia de servici, cum pot veni agaricii astia sa se planga ca ei numai pot face fata? Unde se duc banii din diferenta salariala fata de Vest, in conditile in care preturile de consum sunt ca-n Vest? Pai stai, tu vrei sa iti iei Panamera in primul an dupa ce ti-ai deschis shaormerie nu? Faliment la toata lumea, nu reusesti sa mai ramai deschis, faliment, oricum esti degeaba, si du-te tu si lucreaza pe 2000 de lei.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.