ICGB, operatorul interconectorului de 3 miliarde metri cubi/an Grecia-Bulgaria (IGB), intenționează să efectueze un test de piață pentru extinderea acestuia la 5 miliarde metri cubi/an în a doua jumătate a acestui an, a declarat directorul executiv Teodora Georgieva pentru Argus.
Războiul din Ucraina a dus la „schimbări semnificative” în sectorul energetic în regiune și în întreaga Europă, țări precum Bulgaria și vecinii săi „căutând în mod activ surse diverse și de încredere” de gaz și GNL, a spus Georgieva. Această situație „face ca opțiunea de creștere a capacității IGB să fie logică din punct de vedere comercial în această etapă”, iar ICGB este deja în discuții în acest sens cu operatorul grec de sistem de transport DESFA și operatorul conductei TAP. Firma intenționează să înceapă un proces de capacitate incrementală în a doua jumătate a acestui an, a spus ea, adăugând că o extindere a făcut întotdeauna parte din viziunea proiectului, dar „nu ne așteptam să se întâmple atât de curând după lansarea comercială”.
Dar ICGB „nu a fost identificat ca beneficiar al finanțării UE pentru extinderea conductei IGB, așa că nu ne așteptăm să primim fonduri de la UE” pentru extindere, a spus Georgieva. Costul extinderii este încă de determinat, deoarece un studiu de fezabilitate ar urma să fie efectuat numai după finalizarea cu succes a testului de piață.
Extinderea necesită construirea unei stații de compresoare pe partea greacă la Komotini, un proiect aflat în construcție de către DESFA și planificat să fie finalizat cel mai devreme în octombrie 2024, conform celui mai recent plan de dezvoltare pe 10 ani al DESFA. Stația de compresoare ar permite, de asemenea, IGB să primească gaz direct de la rețeaua greacă, în timp ce în prezent conducta poate primi gaz doar de la TAP.
Lansarea terminalului GNL Alexandroupolis din Grecia, planificată pentru începutul anului viitor, „va permite IGB să-și atingă capacitatea maximă”, provocând o „schimbare majoră” a poziției Bulgariei pe harta energetică a regiunii și permițând accesul la noi piețe și oportunități, spuse Georgieva.
O extindere de peste 5 miliarde m³/an este teoretic posibilă, dar ar necesita probabil construirea unei infrastructuri suplimentare, cum ar fi o altă conductă și o stație de comprimare, deși s-ar putea face studii suplimentare pentru a evalua dacă infrastructura existentă ar putea găzdui debite mai mari, a spus Georgieva.
IGB este o parte esențială a proiectului „coridorul vertical” care leagă Grecia, Bulgaria, România și Ungaria, precum și inițiativa mai recentă String condusă de Bulgaria, care urmărește să faciliteze fluxurile suplimentare azere către Europa.