VIDEO Cât costă să joci golf în România, un sport promovat de președintele Iohannis/ De la un joc sportiv asociat cu imobiliarele până la o activitate care „face bine națiunilor”

452710313_472208142236025_2821867466000769013_n Foto: Bucharest Golf Club/ Facebook

Golful la români – nu este o expresie auzită prea des, sau chiar deloc. Însă președintele țării, Klaus Iohannis, a ținut să promoveze sportul care de obicei este asociat cu profesii liberale și veniturile mari din aceste domenii, un trend vizibil mai ales peste ocean. Golful a revenit recent în centrul atenției naționale, după ce, conform imaginilor suprinse de G4Media, grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de șeful statului, a fost dotată cu un miniteren de golf. Însă cât costă, de fapt, să joci golf în România, o țară care nu prea are terenuri sau cluburi pentru a putea fi practicat?

Golful, în general, nu este un sport popular, din motive ce țin, în principal, de nevoia de terenuri amenajate sau întreținute de obicei pe zeci de hectare și a investițiilor de mii de lei în pregătire și echipament.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Atractivitatea vine și din faptul că se desfășoară în aer liber, deseori departe de „agitația orașului” și mai aproape de peisajele naturale.

După lecțiile primite de la instructor și trecerea unui examen pentru „green card” – care permite accesul pe aproape orice teren din lume – jucătorul poate intra pe traseele de golf, unde există mai multe elemente și obstacole, precum copaci, teren accidentat, lacuri, bunker-e (capcane care pot sau nu avea nisip), pante, dar și „ingredientul” principal – iarba sau gazonul.

De asemenea, jocul sportiv implică o pregătire fizică și mentală, care, la rândul ei, întreține bunăstarea unui jucător.

Poate fi practicat de la vârsta de 5 ani până târziu în viață. O rundă standard de golf implică parcurgerea pe jos a unei distanțe de circa 10–15 km, uneori mai mult.

Regulamentul acestui sport nu impune un teren de joc standardizat. Jocul se desfășoară pe trasee de golf, fiecare având o formă particulară, conform reliefului pe care este construit. La nivel de concurs se joacă 18 trasee/cupe (golf courses). Dar cel mai adesea, și de preferat pentru jucătorii care nu sunt începători, este un teren mare, în aer liber, care poate avea 9 sau 18 găuri.

Se joacă și în interior. În ţară, potrivit unui articol Adevărul din 2021, erau şase simulatoare de golf: Ellyxo Golf – Arad, GolfRoom – Bucureşti, Champ Du Golf – Ilfov, Golf Studio – Bucureşti, GolfLab Academy – Cluj Napoca, Oradea Golf Box – Oradea.

Scopul principal este de a introduce mingea în fiecare gaură, începând din zona de start, cu cât mai puține lovituri. Fiecare lovitură este numărată, iar numărul total de lovituri folosite pentru a finaliza terenul determină scorul jucătorului. Jucătorul cu cele mai puține lovituri câștigă.

Costuri pentru o zi de golf

Având în vedere taxele de acces, închirierea echipamentelor, fără green card, adică accesul pe teren:

-Teren de 9 găuri: Aproximativ 175-330 lei.

-Teren de 18 găuri: Aproximativ 325-800 lei.

Prețurile depind de statutul de membru al unui club.

Echipamentul

Costul echipamentului de golf poate varia semnificativ în funcție de calitate, brand și locul din care este achiziționat.

Seturi de crose de golf

Seturi începători: Aproximativ 1.500-3.000 lei.

Seturi de nivel mediu: Aproximativ 3.000-6.000 lei.

Seturi de nivel avansat/ profesionist: Pot depăși 6.000 lei și ajung până la 10.000 lei sau mai mult pentru branduri de top și crose personalizate.

Sac de golf

Sacuri standard: Aproximativ 300-700 lei.

Sacuri premium: Pot ajunge la 1.000-2.000 lei, în funcție de material și design.

Mingi de golf

Pachete de 12 mingi: Aproximativ 100-300 lei, în funcție de calitate și brand. Mingile premium pot costa mai mult.

Mănuși de golf

Mănuși de bază: Aproximativ 50-100 lei pentru o pereche.

Mănuși de calitate superioară: Aproximativ 100-200 lei pentru o pereche.

Alte accesorii

Tees (T-uri) de golf: Aproximativ 10-50 lei pentru un pachet.

Corector divot pentru teren (divot tool): Aproximativ 20-50 lei.

Umbrele, șepci și alte accesorii: Pot varia de la 50 la 200 lei fiecare.

Costul Total Estimat

Entry-level: Aproximativ 2.000-4.000 lei.

Nivel mediu: Aproximativ 4.000-8.000 lei.

Nivel avansat: Peste 8.000 lei, în funcție de specificațiile și brandurile alese.

Cluburile și terenurile de golf

Un teren de golf profesionist are 18 găuri. În România sunt doar patru astfel de terenuri, unde se pot organiza turnee: „Paul Tomiță” (Pianu de Jos, Alba), Theodora (Teleac, comuna Ciugud, la Alba), Bucharest Golf Club și National Golf and Contry Club mai aproape de București. Potrivit pasionaților de golf, se mai practică jocul la 9 găuri (Sungarden și Transilvania Golf la Cluj, și un teren la Breaza). Terenurile cu trei găuri, cum este cel de la Neptun, sunt mai degrabă pentru relaxare personală, nu pentru mai mulți jucători.

Clubul Diplomatic – Parcul Herăstrău, București (informațiile despre jocul de golf propriu-zis și teren sunt greu de obținut telefonic);

Golf Club Paul Tomiță – Pianu de Jos, județul Alba (nu oferă lecții pentru începători) – este de asemenea clubul unde Klaus Iohannis a participat, în septembrie 2021, la un eveniment organizat de compania Dacia Renault și a îndemnat românii să joace golf;

Kings Land Country Club – Ineu, județul Bihor;

Lac de Verde Golf Club – Breaza, județul Prahova (momentan terenul de golf nu este deschis);

Izvor de Golf (Selas Golf & Polo Club) – Gorgota, județul Prahova;

Sun Garden Golf Club – Baciu, județul Cluj;

Theodora Golf Club – Teleac, județul Alba;

Transilvania Golf Club – Sânpaul, județul Cluj.

Bucharest Golf Club (Snagov, Ilfov);

National Golf & Country Club (Niculești, județul Dâmbovița).

Am luat, pentru început, ca reper, Capitala pentru a afla ce costuri implică jocul de golf, mai exact terenurile apropiate de oraș.

Bucharest Golf Club (Snagov)

Începătorii nu pot juca decât la „driving range” (loc amenajat pentru antrenament), pentru „a da la liber”. La driving range, o fisă costă 12 lei și are alocate 24 de mingi. Închirierea de crose se poate face la locație, atât crose normale cât și unele „pro”, de 350 de lei setul.

Pentru a juca golf pe teren, este nevoie de un „green card”, care se obține cu lecții de instruire. După lecții, se dă un examen scris și practic. După obținerea green cardului, acesta poate fi folosit pe aproape orice teren din lume.

Instructorul recomandă numărul de lecții și oferă echipamentul de golf necesar.

Crosele care pot fi închiriate pot varia de la „normale” (150 lei) și până la unele pentru avansați precum Qi10 TaylorMade, al cărui preț de achiziție pe site-ul producătorului este de 600 de dolari.

Încălțămintea nu se poate închiria, poate fi doar cumpărată, inclusiv de la club. Printre echipamentul disponibil la locație sunt tee-uri, mingi, crose dar și altele.

Mai pot fi închiriate, de asemenea: crose, buggie-uri sau trolley-uri (cărucioare pentru crose).

Clubul are în jur de 500 de membri la activ, majoritatea fiind străini. Unii au venit special să joace, potrivit reprezentanților clubului.

Foto: Bucharest Golf Club/ Facebook

Lecții de golf pentru adulți (o zi):

30 minute – 200 de lei membri/ 250 lei oaspeți

50 minute – 325 lei membri/ 400 lei oaspeți

Grup 3-8 persoane –  80-120 minute : 480 lei până la 1.280 lei (membri); 600 lei până la 1.600 lei (oaspeți)

9 găuri (2h 30min) – 720 lei membri – 900 lei oaspeți

18 găuri (4h 30min) – 1.300 lei membri – 1.620 lei oaspeți

Lecții de golf copii:

50 minute: 140 lei membri/ 175 lei oaspeți (5-10 ani)

50 minute – grup (minim 2): 385 lei membri / 450 lei oaspeți (adolescenți 15-18 ani)

Green card

Green card-ul se poate obține după minim 6 ședințe (lecții). La club, în cazul acesta asigură cel mult 4 luni de acces pe terenurile de golf. Ședințele costă, pentru membri, 2.280 de lei iar pentru cei care nu sunt membri – 2.850 de lei.

Cel mai extins program de pregătire are 15 ședințe iar green card-ul obținut are valabilitate 8 luni. Acesta costă 5.760 de lei pentru membri și 7.200 de lei pentru non-membri.

Toate pachetele de cursuri includ și examenul.

Theodora Golf Club (Teleac, județul Alba) – investiție de 15 milioane de euro inaugurată în prezența președintelui Iohannis

Theodora Golf Club aparţine omului de afaceri Ioan Popa, proprietarul companiei Transavia, activă pe piaţa cărnii de pasăre din România. În 2017, când s-a finalizat investiţia, Popa a precizat că l-a costat suma de 15 milioane de euro. La evenimentul de inaugurare a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis, transmitea Ziarul Unirea.

Pentru primele ședințe, o lecție de golf costă 175 de lei. Include lecții asistate de instructor, fisele, taxa de driving range și echipamentul. Aproximativ 200 de lei de persoană costă o lecție de o oră. Pentru a obține green cardul, este nevoie de cel puțin 10 ședințe (2.000 de lei) înainte de a merge pe teren. Fără lecții, doar pentru echipament și jocul la driving range costă aproximativ 300 de lei.

Echipamentul, care reprezintă geanta/ sacul cu crose se poate închiria cu 150 de lei. Pentru a avea acces la teren (green fee) cu 9 cupe – 250 de lei / 18 cupe – 400 de lei.

Pentru o serie de servicii oferite jucătorilor, fără a include taxa de acces pe teren, prețul pornește de la 255 de lei (include trolley, coș de mingi, taxă vestiar, închiriere trusă de golf). Închirierea unui golf car pentru 18 cupe costă 250 de lei, iar dacă cineva mai însoțește jucătorul certificat, trebuie să plătească 150 de lei pentru a intra pe terenul de golf.

National Golf & Country Club (Niculești, județul Dâmbovița) – afacere imobiliară cu trasee de golf

Golful în România este folosit și într-o asociere cu piața imobiliară de lux, dacă e să luăm ca exemplu National Golf & Country Club, unde dezvoltatorii imobiliari pare că vor să atragă segmentul de populație cu o putere de cumpărare mai mare.

Aici, într-un anunț din aprilie 2023, omul de afaceri turco-român Metin Doğan spunea că va investi peste 60 de milioane de euro într-un resort de golf situat la aproximativ 40 de km de București, în comuna Niculești din județul Dâmbovița.

Anunțul lăuda faptul că urma să fie construit cel mai mare teren de golf din București și din împrejurimi, un country club și un ansamblu rezidențial de 5 stele, dar și alte facilități, pe o suprafață de 72 de hectare.

Proiectul includea vile de lux, mare parte deja vândute, potrivit dezvoltatorului.

Foto: captură video National Golf & Country Club/ Facebook

Resortul este prevăzut să fie complet finalizat până în 2025, când va ajunge la 170 de vile în ansamblul rezidențial, toate cu vedere la terenul de golf și la cele șase hectare de lacuri artificiale, și va include și un aparthotel, un SPA de lux, restaurante, săli de evenimente, piscine, terenuri de sport și spații de joacă pentru copii.

Aici, o lecție privată costă 300 de lei iar 10 serii – 2.700 de lei

2.200 de euro trebuie plătiți anual pentru statutul de membru. Acesta oferă acces nelimitat la green fee, reducere la produse. Alți 5 oameni se pot alătura pe parcursul unui an pentru a putea juca gratuit, sau persoanele invitate primesc 15% discount din green fee, după utilizarea celor 5 vouchere.

La driving range, coșul de 20 de mingi costă 20 de lei, iar pentru a folosi tehnologia Trackman, care înregistrează mișcările mingii lovite de jucător, costă 100 de lei.

Crose de închiriat – la 250 de lei și la 150 de lei.

Lecțiile au incluse crosele și mingile.

Golf Club Paul Tomiță (Pianu de Jos, județul Alba) – teren preferat de Klaus Iohannis

Terenul de golf de la Pianu de Jos este primul de acest gen amenajat în România după 1989, în localitatea natală a lui Paul Tomiţă. Paul Tomiță s-a născut în comună în 1914 și, în cariera sa, i-a avut drept elevi pe Regele Mihai, membri ai marilor familii Cantacuzino, Ghica, Brâncoveanu, Știrbei, Bibescu, alte mari personalităţi ale vremii, precum și mulți ambasadori și diplomați.

Clubul de Golf „Profesor Paul Tomiţă” a fost înfiinţat în 1995. Aici a avut loc, în 2001, primul turneu de golf din România de după 1989.

Are 70 hectare de teren, din care pe 50 se joacă golf, potrivit site-ului propriu.

„În prima sa fază (1995-2002) terenul avea 9 găuri, iar din 2002 sunt 18 găuri… peste dealuri mici și ondulate cu stejari bătrâni răsfirați pe tot terenul.

Dificultatea de joc este creată de natura însăși, pe durata construcției s-au făcut doar intervenții mici, fiindcă nu a fost nevoie de mai mult.

Terenul este situat peste locul unde pe vremea romanilor era o mină de aur. Terenul a fost omologat în concordanță cu standardele internaționale (USGA) de către un grup de experți din Germania în 2003”, mai arată descrierea de pe site.

Foto: golfclubpaultomita.ro

„Golful se poate practica la orice vârstă”, a transmis, la mijlocul lunii septembrie 2021, președintele Klaus Iohannis, participând la clubul din Pianu de Jos la un eveniment organizat de compania Dacia Renault.

Foto: presidency.ro

„Mă bucur să întâlnesc aici atât de mulți oameni pasionați de golf, un sport care nu este deloc exclusivist și care oferă ocazia de a petrece mai mult timp în natură, de a face mișcare, mai ales în acest context pandemic care face dificilă practicarea acestor sporturi. Golful se poate practica la orice vârstă și încurajez pe cât mai mulți să descopere acest frumos sport care oferă multe satisfacții”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a revenit pe terenul de golf de la Pianu de Jos și în martie 2024, arăta Ziarul Unirea. Președintele a fost surprins în imagine alături de soția sa, Carmen.

sursa foto: ziarulunirea.ro

La club nu există antrenor de golf. Costul de acces la jocul pe teren este de 200 de lei, iar cchipamentul nu poate fi închiriat din club, fiind mai restrâns, cu 50-60 de membri, conform reprezentanților.

„Golful în sine este un sport foarte complex, care reunește mintea, sufletul cu corpul. Este exercițiu, stabilitate, echilibru și gândire. Un joc de golf te reface”, spun aceștia.

Federația Română de Golf: „Golful face bine oamenilor, comunităților, națiunilor”

Federaţia Română de Golf este una dintre cele mai noi din lume, fiind înfiinţată în 2004.

Site-ul Federației întâmpină oamenii cu mesajul: „Golful este, dincolo de orice, o pasiune”.

„Dacă vă aflați pe această pagină, probabil că sunteți de acord cu afirmația de mai sus. Pentru unii dintre noi, însă, golful este și o misiune. Este calea prin care credem că putem schimba mentalități, ori prin care putem promova norme comportamentale corecte, pe care oamenii să și le însușească cu plăcere.

Golful face bine oamenilor, golful face bine comunităților, golful face bine națiunilor. Din aceste motive ne străduim, în acest organism numit FRG, sa promovăm și să dezvoltăm acest sport în România”.

Informațiile de aici, dacă există, sunt limitate și neactualizate. În schimb, Federația este mai activă pe Facebook.

Cătălin Beciu, preşedintele Federaţiei Române de Golf, spunea în 2021 pentru Adevărul:

„Golful românesc s-a dezvoltat cu sprijinul unor investitori români şi a unui consistent grup de jucători entuziaşti, fără de care actualele cluburi nu ar fi existat, adică acest sport nu creşte bazându-se pe subvenţii ori ajutoare de stat, ci pe aportul de resurse din mediul privat.

Eforturile celor menţionaţi anterior au făcut ca facilităţile de golf din România să fie în mare parte decente şi, în câteva cazuri, chiar excepţionale, la nivelul oricărui club internaţional de top”.

Practicarea acestui sport, spune Beciu, costă mai puţin decât schiul sau tenisul de câmp.

Însă, în realitate, pentru schi prețurile depind de locație, de nivelul celui care îl practică, și costurile din zonele respective pentru închirierea echipamentului și ski-pass, ajungând uneori la același nivel de prețuri cu golful, sau chiar mai jos.

Iar în ceea ce privește tenisul de câmp, costurile pot fi mai mici, fiind un sport care depinde mai puțin de infrastructura locală și condițiile geografice.

Cătălin Beciu mai preciza că cluburile româneşti au peste 1.500 de jucători stabili (cei mai mulţi legitimaţi) şi mai mult de 5.000 de jucători ocazionali sau începători.

Vecinii bulgari stau mai bine

Ca popularitate și tradiție, Bulgaria stă mai bine la jocul de golf. Are 8 terenuri cu 18 trasee.

Mulţi români merg să joace golf în Bulgaria, unde s-au construit și trei terenuri pe malul Mării Negre.

În România pare că o bună parte din jucătorii de golf sunt cei veniți din afara țării, cel mai probabil incluzând activitatea într-o călătorie turistică sau de business. Turismul concentrat în jurul golfului reprezintă o industrie de peste 4 miliarde de euro la nivel european, conform unei estimări de anul trecut.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: