Grupul Ziegler, care deține la Sebeș fosta fabrică a HS Timber (Holzindustrie Schweighofer), a intrat în insolvență

Ziegler, Sebeș

Ziegler, compania care deține fosta fabrică din Sebeș a HS Timber, mai cunoscută în trecut drept Holzindustrie Schweighofer, a intrat în insolvență, scrie Alba24.

Ziegler a depus cererea de insolvență la tribunalul districtual Weiden miercuri dimineață, scrie presa germană. Săptămâna trecută, discuțiile cu potențialii investitori și bănci ar fi eșuat. Potrivit primelor informații, activitatea companiilor membre ale grupului nu a fost afectată.

Pe de o parte, problema de bază identificată de jurnaliștii germani este nivelul ridicat al datoriei, care la finalul lui 2022, era deja de 407 milioane de euro (din care 326 milioane erau datorii bancare).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

O altă problemă ar fi, potrivit www-oberpfalzecho-desfafda, numeroasele preluări, investiții și investiții din 2017, inclusiv în afara activității de bază.

Citește integral pe Alba24.

Cine este Ziegler Group

Grupul Ziegler, care a anunțat achiziția fabricii de cherestea HS Timber (fosta Schweighofer) din Sebeș, își are rădăcinile în Palatinatul Superior din Landul Bavaria (Germania) și a cunoscut în ultimii ani o ascensiune rapidă, presărată de achiziții și extinderea diviziilor de producție de la logistică, tehnologie, decor, turism, gastronomie și până la fabricarea de case.

Potrivit companiei, construcția de case inteligente și durabile din lemn în Europa este obiectivul principal al managementului actual.

Ziegler a făcut primele achiziții în afara Germaniei în anul 2022: este vorba despre două fabrici de prelucrare a lemnului din Suedia.

Compania a fost fondată în 1948 de Ludwig Ziegler și a rămas în familie până în prezent.

Primul șantier de bușteni a fost construit în 1981, după ce firma a fost preluată de Wilhelm Ziegler. Opt ani mai târziu a construit o fabrică de cherestea, într-o perioadă foarte bună pentru economia germană.

Potrivit surselor deschise, în 2007 firma a luat un avânt considerabil: și-a extins mult capacitățile de producție și a ajuns să exploateze un milion de metri cubi de lemn pe an, construind și o centrală termică cu suprafață de uscare de 370.000 de metri pătrați.

În anul 2008 a fost preluată de actualul manager, Stefan Ziegler, care a apăsat mult pedala de accelerație a investițiilor și a diversificat diviziile companiei. În câțiva ani, compania a înființat o divizie de transport și una de decorațiuni.

În 2017 a cumpărat o fabrică de rindeluit și tot atunci a fost înființat un join venture pentru opera terminalele de containere Wiesau și Hof (Bavaria).

Un an mai târziu, Ziegler a înființat o companie de logistică la Nurenberg. Au urmat o serie de achiziții și preluări de companii cunoscute de pe piața germană, în paralel cu construcția de noi facilități de producție (fabrici, depozite, linii de lucru etc).

Ziegler Group și-a construit un sediu impresionant și a intrat chiar și pe piața hotelieră. Multe dintre noile investiții ale grupului s-au bazat pe tehnologii de ultimă oră.

În 2019 a primit cel mai important premiu acordat companiilor din Bavaria, Premiul Fondatorului Bavarez la categoria ”succesiune” pentru dinamism și versatilitate.

Prima investiție în afara Germaniei: două fabrici de cherestea în Suedia

În 2022, Ziegler a făcut o achiziție importantă: două fabrici de cherestea din Suedia.

Odată cu achizițiile celor două fabrici de cherestea Balungstrands Sågverk și Bäckebrons Sågverk, compania de familie înființată în Bavaria și-a crescut capacitățile cu 700.000 de metri cubi pe an. Pentru Ziegler, a fost prima achiziție din afara Germaniei, potrivit portalului specializat Timber-online.

După achiziție, Ziegler a urcat de pe locul 19 în topul producătorilor de cherestea din Europa, pe locul 15.

În 2023 a ajuns și în România, unde a anunțat achiziția uneia dintre cele mai mari fabrici de prelucrare a lemnului, HS Timber de la Sebeș (denumită până în 2019 Holzindustrie Schweighofer).

Practic, Ziegler Group a cumpărat Holzindustrie Schweighofer Sebeș ca vânzare de părți sociale. Grupul Ziegler a preluat și cei aproximativ 650 de angajați de la Sebeș.

Saltul s-a văzut și în situația financiară a companiei. Dacă în 2019 compania avea vânzări de 319 milioane de euro, în 2022 a reușit să depășească un miliard de euro. Estimările pentru 2023 erau de 1,3 miliarde de euro și respectiv de 1,6 miliarde pentru 2024.  De asemenea, compania estimează ca în 2024 să aibă 4.000 de angajați față de 2.700 câți avea în 2022.

Compania germană nu pare a fi avut probleme mari în ultimii ani. De cealaltă parte însă, HS Timber (fosta Holzindustrie Schweighofer Sebeș) nu a fost ferită de scandaluri, în ultimii ani.

Mai multe investigații de presă din România și străinătate au vorbit despre defrișări ilegale și cantități mari de lemn a căror proveniență nu era clară.

Compania a făcut și obiectul unor investigații ale autorităților, printre care unele concretizate în dosare la DNA și chiar percheziții ale DIICOT (în 2018), care au verificat diferențele între cantitățile de lemn din acte și cele existente la sediul fabricii.

De asemenea, poarta fabricii din Sebeș a fost constant pichetată de diferite grupuri civice, care au protestat împotriva a ceea ce au numit ”exploatări ilegale de lemn”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: