Corespondență de la EIT InnoEnergy, din Barcelona. Cum ar putea răspunde Europa, dependentă de importuri, la amenințarea chineză pe piața energiei sustenabile? Investiții în cercetare, inovație viabilă economic și “morcovi”- stimulente pentru tehnologia curată

tbb foto event

Europa e dependentă de importuri, are deficit de competențe în producție și nu a dat prea mulți campioni pe piață, dar direcția UE e “verde”, așa că se mai conturează oportunități în acestor sector, spun jucătorii din piață. E nevoie ca inovația să devină viabilă din punct de vedere comercial, iar startup-urile și industria să coopereze, industria trebuie să se modernizeze și e nevoie de finanțare. Nu avem competențe de producție, iar UE trebuie să creeze stimulente pentru tehnologia “curată” în lupta cu puternicii săi competitori, cum ar fi China. Tot în această bătălie, UE ar trebui să mizeze pe inovare, chiar dacă până acum nu a creat prea mulți “campioni”. Acestea sunt câteva dintre ideile cu care s-a lansat marți la Barcelona unul dintre cele mai importante evenimente din agenda anuală pentru companiile cu afaceri în zona energiei sustenabile, un eveniment în cadrul căruia la fiecare câteva propoziții se vorbește despre China, marele competitor. Evenimentul The Business Booster este organizat de EIT InnoEnergy, gândit ca un ecosistem pentru afaceri în energie durabilă, susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie, un organism al Uniunii Europene (UE). Printre acționarii EIT se află companii din energie, universități, finanțatori și instituții publice.

La deschiderea de marți a evenimentului, Diego Pavía, CEO EIT Innoenergy, a menționat că cele mai noi reglementări ale UE din industrie s-au orientat și către piața de furnizare (nu doar pe cerere) și au creat condițiile pentru o “piață captivă”, adică una cu oportunități pentru producătorii europeni.

După alegerile europene din 2024, direcția UE a rămas stabilă înspre viitorul “green”, spune Pavia, ceea ce e o veste bună și pentru industria în care operează InnoEnergy. “Green Deal e aici și rămâne, mergem înspre neutralitate climatică, poate mai încet, dar aceasta este direcția. Raportul Draghi a arătat că facem lucrurile corect sau compromitem mediul, libertatea, prosperitatea. Mergem în această direcție. Va fi un maraton, vor fi și victime, dar suntem pe același drum”, conchide Pavia.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În ceea ce privește activitatea EIT, acesta menționează că investițiile noilor acționari au fost dedicate în perioada recentă companiilor care “suferă”. Aceasta deoarce termenele de finanțare sunt mai lungi și firmele, mai ales cele aflate la început de drum, pot întâmpina probleme de supraviețuire.

Acesta a vorbit și despre integrarea companiilor noi, de petrol și gaze, într-un grup care, potrivit agendei sale, e dedicat energiei sustenabile. „Au cash flow, au tehnologie, cu ei tranziția energetică se poate întâmpla mai repede”, susține Pavia.

Acesta a anunțat că EIT pregătește o “divizie 2030”, adică un nou braț de investiții, pentru a susține proiecte și companii pe o piață aflată în dificultate. Acesta ar urma să fie lansat în următoarele 12-24 de luni.

”UE nu a creat stimulentele necesare pentru a crea campioni/ Avem nevoie de “morcovi””

Elena Bou, Innovation Director, EIT InnoEnergy, spune că țintele Green Deal europene au adus dinamism pe partea de cerere, iar numărul companiilor care abordează schimbările climatice a crescut semnificativ, iar 40% dintre acestea sunt în Europa.

Aceasta a vorbit și despre “amenințarea chineză”. Toate aceste panouri solare vin din China. SUA a luat o decizie către politici protective, iar piața americană s-a închis. Piața europeană a fost soluția pentru China”, a spus Bou. Piața chineză e semnificativă pentru mașini electrice, panouri fotovoltaice, baterii. “Avem nevoie de competitie corectă”, a menționat Bou. Aceasta a amintit totuși și că UE a reacționat la politicile din afara continentului cu alte măsuri.

Spre exemplu, un obiectiv stabilit de UE este ca, până în 2030, capacitatea strategică globală de producție de tehnologii cu zero emisii nete a Uniunii să se apropie sau să atingă cel puțin 40% din nevoile anuale de implementare.

“Depindem de importuri, e urgent să tăiem riscurile legate de China și avem nevoie de o cooperare UE- SUA”, a fost mesajul șefei Inovării la EIT. Aceasta a amintit că, după cum a atras atenția Mario Draghi, autorul celebrului de acum raport despre competitivitatea UE, nu există nicio companie din UE cu o capitalizare de piață de peste 100 de miliarde de euro care să fi fost înființată de la zero în ultimii cincizeci de ani.

“E nevoie de o piață unică adevărată, trebuie să facem inovația viabilă din punct de vedere comercial, să unim startup-urile cu industria. Industria trebuie să se modernizeze, e nevoie de finanțare. Nu avem competențe de producție, trebuie să creem stimulente pentru tehnologia “curată”. UE nu a creat stimulentele necesare pentru a crea campioni. Alte țări au stimulente, subvenții, UE a mers mai degrabă pe strategia “încercăm și așteptăm”. Avem nevoie de “morcovi” (stimulente care să motiveze inovația). Companiile din portofoliu au capacitatea de a reduce emisiile doar dacă au capacitatea să crească în piață. Vom crea mecanisme să susținem creșterea. 80% dintre companiile de producție au întârzieri din cauza lipsei de competențe”, a adăugat Bou.

Joan Groizard, director general al Institutului pentru Diversificare și Economisire a Energiei în Spaniei,  spune că Europa creste mai încet decât China și decât SUA, din cauza productivității, dar trebuie să ne concentrăm pe inovare. “Noi, în Europa, avem tendința să investim unde suntem buni, dar asta înseamnă că nu lăsăm potential pentru proiectele disruptive. Avem nevoie de cercetători în Cercetare/ Dezvoltare, de inovare în tranziția energetică”, a spus Groizard.

Evenimentul The Business Booster (TBB), organizat anul acesta la Barcelona, include o zonă în care expozanții, în mare parte companii din portofoliul EIT, își prezintă soluțiile, dar și o agendă cu prezentări, discuții și întâlniri de afaceri. InnoEnergy a acumulat un portofoliu de peste 200 de companii care, conform estimărilor, ar trebui să genereze venituri de 110 miliarde de euro și să economisească 2,1 milioane de tone de CO2e cumulate până în 2030. Împreună, aceste companii au strâns până în prezent peste 9,7 miliarde de euro în investiții, potrivit datelor făcute publice.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cel mai important lucru ar trebuii sa fie un sistem, server, ceva … care sa faciliteze transferul de informatii catre china sa nu se mai oboseasca saracii cu spionajul si toate cele…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.