Apple le spune angajaților că pot să vorbească despre salarii, ore lucrate şi condiţii de muncă în companie

apple sursa foto: Pexels

Apple, companie cunoscută pentru politica sa corporativă discretă, a transmis vineri angajaţilor că pot discuta despre salarii, orele lucrate şi condiţiile de muncă, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Notificarea a venit în timp ce unii angajaţi au presat Apple să facă mai mult pentru a se asigura că nu există diferenţe de salarizare inechitabile în cadrul companiei.

Într-o postare pe un site intern, Apple a spus că politicile sale nu îi împiedică pe angajaţi să ”vorbească liber” despre condiţiile de muncă, potrivit unei copii a mesajului vizualizat de Reuters.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

”Încurajăm orice angajat cu preocupări să le exprime într-un mod în care se simte cel mai confortabil, intern sau extern”, se arată în postare.

Un purtător de cuvânt al Apple a refuzat să comenteze.

Politica de conduită în afaceri a Apple includea deja un limbaj potrivit căruia angajaţii nu au fost restricţionaţi în ceea ce priveşte dreptul de a discuta despre salarii, orele şi condiţiile de muncă, care este în general protejat de legislaţia SUA.

Însă angajaţii care au vorbit în ultimele luni s-au confruntat cu rezistenţă, a declarat fostul manager de program Apple, Janneke Parrish.

Parrish, care a fost concediată după ce a jucat un rol principal în activismul angajaţilor, a spus că speră că mesajul Apple va uşura calea celorlalţi.

”Primul pas este să ne asigurăm că oamenii sunt conştienţi de drepturile lor”, a spus ea.

Apple a declarat anterior că nu discută probleme specifice angajaţilor şi că este ”profund angajată să creeze şi să menţină un loc de muncă pozitiv şi incluziv”.

Anunţul vine pe fondul unei eforturi mai ample din partea lucrătorilor din Silicon Valley de a vorbi despre condiţiile lor de muncă şi impactul tehnologiei asupra societăţii.

La începutul acestei săptămâni, un alt activist proeminent, inginerul de software Cher Scarlett de la Apple, a scris pe Twitter că părăseşte compania.

Scarlett a depus o plângere la Consiliul Naţional pentru Relaţii de Muncă, susţinând că Apple a oprit discuţiile cu privire la salarizare în rândul angajaţilor.

Avocatul ei, Aleksandr Felstiner, a spus că problema a fost soluţionată şi acuzaţia va fi retrasă. Scarlett a spus că nu poate comenta.

Scarlett şi Parrish au lucrat împreună la „#AppleToo”, un grup prin care actualii şi foştii angajaţi au împărtăşit poveşti despre ceea ce ei numesc hărţuire şi discriminare.

Apple este cunoscută pentru cultura sa discretă, menită să ţină secrete detaliile referitoare la produsele noi.

Uneori, angajaţii nu sunt conştienţi de dreptul lor de a vorbi despre subiecte precum salariul şi condiţiile de muncă, a spus Parrish.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: