Vă mai amintiți platforma pe care obișnuiați să intrați în vârful pandemiei COVID-19 pentru a fi la curent cu evoluția numărului de cazuri, a spitalizărilor și a deceselor? Ați intrat pe rezultatevot.ro ca să vedeți cum se configurează harta scrutinului? Ați auzit de platforma care adună informații despre resursele destinate refugiaților ucraineni?
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute soluții dezvoltate pro-bono de asociația Code for Romania, care lucrează cu sute de programatori voluntari.
Bazele ONG-ului au fost puse de un român care făcea parte din diaspora atunci când s-a conturat ideea: Bogdan Ivănel, doctor în Drept Internațional, a lansat proiectul pe vremea când încă locuia și muncea în Olanda, după tragedia de la Colectiv.
Atunci, sute de IT-iști s-au alăturat demersului. Mulți dintre ei au continuat să lucreze pentru România din afara țării, Ivănel s-a reîntors însă la București. Nu regretă decizia, dar face o radiografie realistă a felului în care (nu) funcționează statul nici acum și a “spoielilor” de digitalizare pe care am reușit să le implementăm.