Acţiunile companiei-mamă a Google, Alphabet, au pierdut miercuri peste 100 de miliarde de dolari din valoarea lor de piaţă, printr-un declin de 8%, după ce o reclamă pentru chatbotului Bard a afişat informaţii inexacte, iar analiştii au declarat că evenimentul său privind căutarea prin intermediul AI nu a oferit detalii despre cum va răspunde concurenţei ChatGPT al Microsoft, transmite News.ro, citând informații Reuters.
Reuters a semnalat prima eroarea din rezultatul oferit de reclama pentru chatbotul Bard, care a debutat luni. Informațiile oferite se refereau la satelitul care a fotografiat pentru prima dată o planetă în afara sistemului solar al Pământului.
Acţiunile Alphabet au scăzut cu 8% sau cu 8,59 dolari, la 99,05 dolari pe unitate şi au fost unele dintre cele mai activ tranzacţionate pe bursele din SUA.
Gigantul tehnologic a postat pe Twitter un scurt videoclip GIF cu Bard în acţiune, descriind chatbot-ul drept ”o platformă de lansare pentru curiozitate” care ar ajuta la simplificarea subiectelor complexe, dar a oferit un răspuns inexact, care a fost observat cu doar câteva ore înainte de evenimentul de lansare pentru Bard, la Paris.
Investitorii pedepsesc sever acţiunile din cauza asta “ceea ce este justificat pentru că, evident, toată lumea este destul de încântată să vadă cum va contracare Google, când Microsoft iese cu un produs destul de decent”, a spus Dennis Dick, fondatorul şi analist pentru structura pieţei la Triple D Trading.
Evenimentul Google a avut loc la o zi după ce Microsoft a dezvăluit planurile de a integra chatbot-ul său rival AI, ChatGPT, în motorul său de căutare Bing şi în alte produse, într-o provocare majoră pentru Google, care de ani de zile a depăşit Microsoft în tehnologia de căutare şi browser.
În reclamă, lui Bard i se dă mesajul: ”Despre ce noi descoperiri oferite de la telescopul spaţial James Webb (JWST) îi pot spune copilului meu de 9 ani?”
Bard răspunde cu o serie de informații, inclusiv unul care sugerează că JWST a fost folosit pentru a face primele fotografii ale unei planete în afara sistemului solar al Pământului sau exoplanete.
Acest lucru este inexact, deoarece primele fotografii ale exoplanetelor au fost făcute de Very Large Telescope (VLT) al Observatorului European de Sud în 2004, după cum a confirmat NASA.
Un purtător de cuvânt al Google a declarat pentru Reuters: ”Acest lucru evidenţiază importanţa unui proces riguros de testare, lucru pe care îl începem săptămâna aceasta cu programul nostru Trusted Tester”.
”Vom combina feedback-ul extern cu propriile noastre teste interne pentru a ne asigura că răspunsurile lui Bard îndeplinesc un standard ridicat pentru calitate, siguranţă şi temei în informaţiile din lumea reală”, a completat acesta.
Eroarea a fost observată cu câteva ore înainte de lansarea la Paris, unde directorul general Prabhakar Raghavan a promis că utilizatorii vor folosi tehnologia pentru a interacţiona cu informaţiile ”în moduri complet noi”.
Raghavan a prezentat miercuri Bard drept viitorul companiei, spunându-le membrilor audienţei că, prin utilizarea AI generativă, ”singura limită de căutare va fi imaginaţia ta”.
”Google s-a chinuit în ultimele săptămâni să ajungă din urmă cu căutarea, iar asta a făcut ca anunţul de ieri să fie grăbit şi a dus la încurcătura jenantă de a posta un răspuns greşit în timpul demonstraţiei lor”, a spus Gil Luria, analist senior de software la D.A. Davidson.
La momentul redactării acestui articol, anunţul a fost vizualizat pe Twitter de peste un milion de ori.