Republica Moldova nu mai are nevoie de gaz rusesc, spune ministrul energiei de la Chișinău

gaz Republica Moldova Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Republica Moldovanu mai primește gaz rusesc și nici nu mai suportă “șantajul” impus de gigantul Gazprom în legătură cu dificultățile sale de plată a livrărilor, a declarat ministrul energiei de la Chișinău, scrie Reuters.

Victor Parlicov, care a vorbit la televiziunea TV8, a declarat că, din decembrie, Gazprom a furnizat gaz doar către regiunea separatistă moldovenească Transnistria, susținută de Rusia, fără ca nimic să ajungă la autoritățile centrale de la Chișinău.

El a declarat că Moldova, blocată între Ucraina și România, membră a Uniunii Europene, a reușit să asigure aprovizionarea din Europa datorită unor credite de 300 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Dar Transnistria, a spus el, nu a plătit niciodată Gazprom pentru gazul pe care îl primește.

“Transnistria nu a plătit pentru gaz înainte și nu plătește nici acum”, a spus Parlicov. “Gazprom acoperă datoriile de acolo. Dar când (restul Moldovei) primea gaz, compania rusă a recurs la tăieri de aprovizionare, la șantaj.”

Gazprom a permis acest lucru timp de 30 de ani, a spus Parlicov, pentru a împiedica prăbușirea fâșiei de pământ pro-rusesc.

“Ei înțeleg că, dacă renunță la acest contract, vor permite practic prăbușirea regiunii”, a spus el.

Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a fost zguduită de invazia Rusiei în Ucraina și de prezența separatiștilor pro-ruși la ușa sa.

Condusă de președinta proeuropeană Maia Sandu, Moldova acuză Rusia că plănuiește să o destabilizeze. Între timp, Transnistria a declarat săptămâna trecută că a dejucat un complot ucrainean de asasinare a liderilor săi.

Un contingent de 1.500 de “pacificatori” ruși se află încă în regiunea separatistă, la 30 de ani după un scurt război care a opus-o noii Moldove independente.

Transnistria canalizează fonduri din facturile de gaz plătite de utilizatorii casnici și industriali către un “cont de gaz” utilizat pentru a acoperi o parte din deficitele sale bugetare substanțiale.

Suma facturilor neplătite ale Transnistriei pentru gazul rusesc este estimată de oficialii moldoveni la câteva miliarde de dolari.

Arieratele acumulate de compania Moldovagaz în restul Moldovei se ridică la 709 milioane de dolari, deși oficialii de la Chișinău au ordonat anul trecut un audit internațional al datoriei.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: