Banca Angliei intenționează să respingă cererea Revolut pentru licență bancară

Card Revolut Sursa foto: Facebook/Revolut

Banca Angliei a informat Trezoreria că intenționează să respingă cererea fintech-ului Revolut pentru obținerea unei licențe bancare, scrie The Telegraph. În România, Revolut vrea să lanseze o sucursală în primul trimestru din 2024.

Autoritatea de Reglementare Prudențială (PRA, Prudential Regulation Authority), ramura Băncii responsabilă cu acordarea licențelor, a informat guvernul în luna martie că intenționează să emită o notificare de avertizare legală către Revolut în câteva săptămâni.

Aceasta a precizat că cererea inițială a companiei va fi respinsă din cauza îngrijorărilor legate de bilanțul său, după o opinie de audit cu rezerve privind datele financiare întârziate publicate în aceeași lună. Revolut a declarat că îngrijorările auditorilor se refereau la venituri, nu la bilanț.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cu toate acestea, se înțelege că notificarea de avertizare nu a fost transmisă și că în prezent au loc discuții urgente în spatele scenei în încercarea de a salva cererea de licență.

Există semne că guvernul este din ce în ce mai frustrat de comportamentul autorităților de reglementare față de companiile din industriile emergente, ceea ce a dus la acuzații că Marea Britanie este văzută ca un mediu ostil pentru antreprenori.

La începutul acestei săptămâni, ministrul britanic de Finanţe Jeremy Hunt a declarat că șefii din domeniul concurenței trebuie să „înțeleagă responsabilitățile lor mai largi pentru creșterea economică”, după ce autoritățile de reglementare au blocat preluarea de către Microsoft a companiei de jocuri video Activision Blizzard, în valoare de 69 de miliarde de dolari (55 de miliarde de lire sterline).

Revolut continuă să urmărească în mod activ obținerea unei licențe bancare în Marea Britanie.

Surse de rang înalt apropiate de Revolut au declarat că PRA i-a spus companiei să prezinte un set de conturi cu o opinie de audit fără rezerve și să își simplifice structura acționariatului înainte de a i se putea acorda o licență.

Auditorii proprii ai companiei au emis anterior o opinie cu rezerve asupra conturilor sale după ce au declarat că nu au putut să se convingă de „caracterul complet și realitatea” veniturilor de aproape 500 de milioane de lire sterline. O întreprindere care primește o notificare de avertizare legală are la dispoziție până la o lună pentru a o contesta. După aceea, se trimite o notificare finală a deciziei.

Serviciile existente ale Revolut nu vor fi afectate în cazul în care i se refuză o licență. Cu toate acestea, compania nu va putea să ofere credite ipotecare și împrumuturi clienților din Regatul Unit, care în 2021 reprezentau peste 30 de procente din veniturile sale. Banii clienților sunt deja protejați prin norme de salvgardare, iar acest lucru nu se va schimba.

Revolut, o „super-aplicație” financiară care include conturi curente, plăți, tranzacții cu criptomonede și cheltuieli în străinătate, a devenit una dintre cele mai valoroase firme fintech din lume și cel mai valoros start-up tehnologic din Marea Britanie, pe fondul unei expansiuni globale fulminante.

Recent, în ianuarie, Jeremy Hunt a catalogat-o drept „un exemplu strălucitor din sectorul nostru fintech de talie mondială”.

În urmă cu doi ani, a strâns 800 de milioane de lire sterline cu o evaluare record de 33 de miliarde de dolari. Schroders, unul dintre cei mai mari investitori ai Revolut, și-a redus luna trecută estimarea privind valoarea companiei la 18 miliarde de dolari, pe fondul unei scăderi mai ample a pieței.

La începutul acestei luni, directorul executiv al Revolut, Nik Storonsky, a afirmat că birocrația din Marea Britanie a făcut din această țară un loc neatractiv pentru a face afaceri și a evocat perspectiva de a muta compania în străinătate dacă nu se acordă o licență.

Storonsky a declarat: „În cele din urmă, nu este vorba de noi, ci, în general, de criza bancară pe care o vedem în acest moment, ceea ce face ca autoritățile de reglementare să fie foarte precaute”.

Revolut a insistat pe 1 martie că o licență pentru Marea Britanie va fi acordată „în orice moment”.

Deși Revolut are deja o licență bancară lituaniană, obținerea aprobării în Marea Britanie a fost considerată o etapă cheie care ar ajuta-o să obțină sprijin pe alte piețe importante, cum ar fi SUA.

Banca a solicitat o licență la începutul anului 2021, după ce l-a numit pe veteranul din City Martin Gilbert în funcția de președinte și l-a angajat pe fostul bancher senior de la Goldman Sachs Michael Sherwood ca membru al consiliului de administrație.

O serie de directori de rang înalt din echipa sa bancară din Marea Britanie au demisionat anul trecut. Mikko Salovaara, șeful financiar al companiei, și James Radford, șeful activității sale din Marea Britanie, au demisionat în ultimele săptămâni.

Se pare că Radford a jucat un rol cheie în oferta de licență bancară.

Auditorul Revolut, BDO, a cincea cea mai mare firmă de contabilitate din Marea Britanie, a avertizat în februarie că veniturile companiei pentru anul 2021 „ar putea fi denaturate în mod semnificativ”.

Firma de contabilitate a declarat că nu a putut să se convingă de „caracterul complet și de apariția” unor venituri în valoare totală de 477 de milioane de lire sterline, care au reprezentat trei sferturi din veniturile totale ale grupului pentru anul în curs.

În urma avertismentului BDO, Revolut a criticat ceea ce a susținut că a fost o raportare eronată a declarației auditorului și a adăugat că toate veniturile sale au fost verificate în mod independent.

Consiliul de administrație al Revolut a fost declarat frustrat de răspunsul companiei, unii membri considerând că declarația a fost o reacție exagerată.

Revolut a atras atenția autorităților de reglementare, organismul de supraveghere a orașului impunând o revizuire a culturii sale anul trecut și efectuând o revizuire separată a gestionării riscurilor sale în 2020.

La începutul acestei luni, Storonsky a criticat autoritățile de reglementare britanice, spunând: „Aștepți e-mailuri sau scrisori timp de luni de zile. Acesta nu este mediul de afaceri pentru a opera în lumea modernă”.

El a adăugat că o „autoritate de reglementare extrem de birocratică” a însemnat că este mai probabil ca societatea să se lanseze în SUA decât în Marea Britanie.

Un purtător de cuvânt al Revolut a declarat: „Nu comentăm cererile de licență în curs de desfășurare”.

Un purtător de cuvânt al Autorității de reglementare prudențială a refuzat să comenteze.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a refuzat să comenteze.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: