O nouă companie românească a primit aprobare pentru a zbura în SUA / Misterul din jurul companiei

Legend Airlines a340-in-hangar Sursa foto: Legend Airlines

Compania aeriană Legend Airlines (România) a primit de la autoritățile americane aprobările necesare pentru a putea zbura spre și dinspre Statele Unite ale Americii (SUA), scrie Boarding Pass.

Legend Airlines este o companie aeriană privată care a fost lansată în România în anul 2021. Aceasta este specializată pe operarea de zboruri comerciale neregulate și zboruri pentru alte companii aeriene.

În decembrie 2023, compania Legend Airlines s-a aflat în mijlocul unei controverse referitoare la trafic de persoane.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Un avion al companiei Legend Airlines care transporta 303 pasageri indieni din Emiratele Arabe Unite spre Nicaragua a fost reţinut atunci la sol în Franţa începând de joi din cauza unor suspiciuni de „trafic de persoane”, au anunţat autorităţile franceze şi Parchetul din Paris, care a deschis o anchetă.

Această oprire la sol survine în urma unei „sesizări anonime” potrivit căreia avionul „transporta pasageri indieni (…) susceptibili de a fi victime ale traficului de persoane”, a precizat pentru AFP parchetul din Paris.

O anchetă a demarat pentru a stabili dacă există probe care să confirme suspiciunea de trafic de fiinţe umane în cadrul unei bande organizate, infracţiune care se pedepseşte cu 20 de ani de închisoare şi o amendă de trei milioane de euro. Au avut loc audieri şi verificări privind condiţiile şi destinaţiile transportului pasagerilor.

Potrivit unei surse apropiate cazului, care a declarat că avionul a făcut o escală în Franţa pentru realimentare, este posibil ca pasagerii indieni să fi vrut să călătorească în America Centrală pentru a încerca să intre ilegal în Statele Unite sau Canada.

Potrivit prezentării de pe propriul site, Legend Airlines este o companie aeriană înregistrată în Uniunea Europeană, care a fost înființată în 2020 și are baza la București. Sediul companiei este în orașul Voluntari. Flota acesteia este formată din aeronave din familia Airbus A340, singurele disponibile în România și pregătite pentru zboruri charter și ACMI.

Dar Legend Airlines nu este o companie aeriană comercială clasică, deoarece își închiriază serviciile companiilor. A fost fondată în 2020 în România și este certificată de Autoritatea Aviației Civile Române.

Doi acționari afgani

Din martie 2022, adevărații proprietari au devenit afgani – doi oameni de afaceri legați de principala companie aeriană privată din Afganistan, Kam Air, căreia îi este interzis să opereze în Europa, deoarece nu îndeplinește standardele de supraveghere de reglementare.

Potrivit informațiilor transmise de Registrul Comerțului român lui Gabriel Bobon, fondatorul site-ului Boardingpass.ro, Yuresh Ramin este acționarul majoritar, cu peste 50% din acțiuni. Este cetățean olandez. Timor Shahab Shah, acționar cu 45%, este cetățean turc.

După această preluare, compania a început să achiziționeze avioane Airbus A340-300, dintre care unele „operate anterior de Belgium Airlines”, după cum precizează Gabriel Bobon. Prin urmare, compania are cel puțin două în flota sa. Tot conform fondatorului site-ului Boardingpass.ro, „alte avioane Airbus A340 sunt în curs de achiziție”. Sursa precizează că niciunul dintre aceste avioane înmatriculate în România nu se află în această țară în afara perioadei de zbor. Acestea sunt staționate în principal în Iordania și Turcia.

Zboruri charter și închirieri

În mod surprinzător, site-ul oficial Legend Airlines prezintă articole de presă care se arată sceptice față de activitatea companiei. Găsim, de exemplu, următorul citat, preluat dintr-o publicație a site-ului brazilian Aeroin din august 2022: „Start-up-ul rămâne tăcut cu privire la planul său de afaceri și a indicat doar că intenționează să opereze „zboruri directe pe distanțe lungi din România”, fără a preciza nicio destinație sau dacă zborurile sunt regulate”.

Se pare că acestea sunt în principal zboruri charter (unice) care sunt închiriate de companie, precum și închirieri către alte companii. Așa că în iunie anul trecut, compania indiană low-cost Spicejet a închiriat două avioane pentru rute între India și Mecca pentru a transporta pelerinii musulmani. Gabriel Bobon subliniază, de asemenea, că societatea fiind privată nu are obligația de a-și face publice afacerile și contractele și nici de a preciza natura zborurilor efectuate (afaceri, turism, marfă etc.)

În ceea ce privește legăturile dintre Fujairah și Managua, Gabriel Bobon precizează că Legend Airlines nu este singura companie care le operează. Potrivit acestuia, ar face și compania aeriană germană USC (Universal Sky Carrier).

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: