Ingredientele de bază pentru micul dejun s-au scumpit cu 25%, în ultimul an

mic dejun breakfast Sursa foto: Unsplash / Shashi Chaturvedula

Sucul de portocale, cacaoa şi ceaiul au înregistrat creşteri semnificative de preţ la nivel mondial, ceea ce a dus la scumpirea cu 25% a micului dejun, în ultimul an, arată datele incluse într-un raport publicat, recent, de o platformă de tranzacţionare şi investiţii.

Conform Breakfast Commodity Index, întocmit de eToro, sucul de portocale înregistrează cea mai abruptă creştere a preţului dintre toate produsele din coşul de mic dejun, cu o majorare de 123%, în doi ani, în timp ce cacaoa a consemnat un salt de 51% al preţului, în ultimele 12 luni, “în condiţiile în care ploile abundente au afectat aprovizionarea de la principalul producător, Coasta de Fildeş”, în timp ce costul ceaiului a crescut cu 45%, de la an la an.

În aceste condiţii, la nivel general, din iulie 2021 şi până la acest moment, ingredientele de bază pentru micul dejun s-au scumpit cu 25% şi indică faptul că unele dintre aceste produse alimentare vor rămâne în continuare scumpe pentru consumatori.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Cu toate acestea, preţurile anumitor mărfuri sunt în scădere – ovăzul, laptele, cafeaua, grâul şi carnea de porc sunt mai ieftine decât în urmă cu 12 luni – în mare parte datorită scăderii preţurilor la energie şi a faptului că pieţele se adaptează la impactul invaziei Rusiei în Ucraina. (…) costul în creştere pentru cacao, suc de portocale, zahăr şi ceai înseamnă că multe dintre alimentele noastre de bază preferate pentru micul dejun vor rămâne în continuare scumpe în supermarketuri pentru încă multe luni”, se menţionează în analiza de specialitate.

În ceea ce priveşte preţurile de pe rafturile supermarketurilor, zahărul a fost cel care a crescut cel mai mult în ultimul an, cu 54%, urmat de dulceaţă şi ouă, ambele cu 29% mai mult faţă de anul trecut, potrivit celor mai recente date.

Indexul Breakfast Commodity Basket alcătuit de eToro se bazează pe preţurile de pe bursele internaţionale a nouă materii prime specifice pentru micul dejun: grâu, zahăr, cacao, ovăz, carne de porc, suc de portocale, cafea, lapte şi ceai.

eToro este o platformă socială de tranzacţionare şi investiţii unde poţi tranzacţiona, poţi face schimb de cunoştinţe şi poţi învăţa despre investiţii. În prezent, compania fondată în anul 2007 are peste 32 de milioane de utilizatori înregistraţi în mai mult de o sută de ţări.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: