Trei senatori americani vor să pună punct monopolului Apple și Google pe piața aplicațiilor mobile

Apple, Tim Cook Foto: Apple

Trei senatori american vor să oblige Apple să Google la o mai mare deschidere a magazinelor lor de aplicații, acuzate că sufocă concurența și aduc venituri disproporționate celor doi giganți tehnologici, în detrimentul unor potențiale start-up-uri inovatoare, scrie Le Figaro.

Democrații Richard Blumenthal și Amy Klobuchar și republicana Marsha Blackburn au depus miercuri un proiect de lege pentru reglementarea acestor platforme și schimbarea modelului lor economic. Dacă proiectul este votat, va împiedica cei doi giganți să oblige creatorii de aplicații să folosească sistemele lor de plăți, una dintre principalele nemulțumiri pentru numeroși dezvoltatori. Apple și Google nu-și vor mai putea privilegia propriile aplicații precum mesageriile sau serviciile de geolocație.

Cei doi vecini din Silicon Valley domină piața distribuției de aplicații mobile în întreaga lume prin intermediul sistemelor de exploatare Android (Google) și iOS (Apple). O piață de 33 de miliarde de dolari în 2020 în Statele Unite, subliniază cei trei senatori, într-un comunicat. „Timp de ani de zile, Apple și Google au zdrobit concurenții și au menținut consumatorii în întuneric. Au încasat sume frumoase dându-se drept gardienii binevoitori ai pieței”. acuză Richard Blumenthal.

Proiectul de lege, denumit „Open App Markets Act”, „protejează dreptul dezvoltatorilor de a informa consumatorii despre prețurile mai mici în altă parte” și oferă posibilitatea de a procura aplicațiile pe alte canale, spun cei trei senatori. Proiectul vizează mai mult producătorul iPhone, care așteaptă un verdict în procesul împotriva Epic Games, creatorul jocului video Fortnite.

Anul trecut, Epic a oferit jucătorilor o modalitate de a ocoli sistemul de plată al App Store, evitând astfel o prelevare automată a unui comision de 30%. Epic cere justiției să decidă dacă regulile Apple încalcă legislația antitrust.

Foto: Apple

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *