Inflația din Germania a crescut în luna iulie. Preţurile la alimente au crescut cu 1,3% iar la servicii cu 3,9%

inflatie cos cumparaturi Foto: Tero Vesalainen/ Dreamstime.com

Inflaţia în Germania a crescut în iulie, datorită costurilor mai ridicate cu alimentele şi serviciile, a anunţat vineri Oficiul federal de statistică (Destatis), confirmând datele preliminare, transmite DPA, citat de Agerpres.

Indicele preţurilor de consum s-a majorat în ritm anual la 2,3% în iulie, faţă de un nivel de 2,2% în iunie. În principal, scăderea preţurilor la energie a afectat evoluţia inflaţiei. În contrast, preţurile la servicii continuă să rămână peste medie, a apreciat preşedintele Destatis, Ruth Brand.

De la o lună la alta, preţurile de consum au crescut cu 0,3% luna trecută, în linie cu datele preliminare. În iulie, preţurile la energie au scăzut cu 1,7%, după un declin de 2,1% în iunie. Preţurile la alimente au crescut cu 1,3% iar la servicii cu 3,9%. Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut în iulie la 2,9%.

Conform standardelor armonizate utilizate la nivelul Uniunii Europene, rata anuală a inflaţiei în Germania a crescut la 2,6% în iulie, de la 2,5% în iunie. De la o lună la alta, inflaţia a crescut la 0,5%, de la 0,2%.

Un studiu publicat recent de institutul Ifo arată că mai puţine companii germane intenţionează să majoreze preţurile comparativ cu luna anterioară. „În consecinţă, rata inflaţiei este posibil să îşi continue declinul lent pentru a reveni sub pragul de 2% în luna august, pentru prima dată după luna martie 2021″, a spus Timo Wollmershaeuser, director de prognoze la Ifo.

Datele preliminare publicate recent de Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat în iulie la 2,6%, în creştere de la 2,5% în iunie. Inflaţia este acum mult sub nivelul de vârf de 10,6%, înregistrat în octombrie 2022, şi treptat se apropie de ţinta BCE de 2%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: