Comerțul cu date, munca forțată și popularitatea rapidă – ce este în neregulă cu marketplace-ul TEMU

temu, shopping online, aplicatie de telefon Sursa foto: flickr.com

Numărul marketplace-urilor crește în fiecare an, iar companiile trebuie să cheltuiască și mai mulți bani pe campanii promoționale. Un bun exemplu este aplicația Temu: reclama acestei aplicații a inundat aproape toate rețelele sociale. În plus, dacă sunteți în căutarea oricărui produs, site-ul Temu va apărea în partea de sus a listei pe Google.

Platforma oferă clienților produse cu reduceri mari care, de cele mai multe ori, sunt livrate clienților direct din China. La fel ca AliExpress care oferă aceleași posibilități, Temu aproape că a câștigat războiul, dar a fost criticat de mai multe ori. Publicația ucraineană AIN povestește despre critici și pericolul platformei

Cum a fost dezvoltat Temu

În 2022 marketplace-ul Temu, dezvoltat de compania chineză PDD Holdings, și-a început activitatea. PDD Holdings este o companie mamă a unui alt gigant popular – Pinduoduo. În primul rând, Temu și-a început activitatea pe piața din SUA în septembrie 2022, dar apoi s-a răspândit rapid în alte țări. Platforma oferă totul, de la haine la produse pentru casă și electronice. Funcționează atât ca site web, cât și ca aplicație.

Platforma folosește o strategie de marketing agresivă: reduceri mari, livrare gratuită și bonusuri pentru clienții noi. Acesta este modul în care Temu a reușit să atragă atenția clienților.

Acum, aplicația Temu se află în lista celor mai populare 5 aplicații din AppStore-ul american și Google Play. În plus, Temu trimite produse gratuite acelor clienți care fac publicitate aplicației în rețelele lor sociale și încurajează noi utilizatori să se înscrie.

Această piață este populară și în Europa de Est, inclusiv în Ucraina și România. Marketplace-ul a depășit Etsy ca trafic și se apropie de AliExpress.

„Nicio piață din lume nu a prezentat o astfel de dinamică de creștere”, spune directorul general al agenției de marketing digital Webpromo, Yurii Kopyshynslyi.

Pentru ce este criticat Temu

Una dintre principalele probleme ale acestor marketplace-uri este livrarea, scrie TIME. Mulți utilizatori ai Temu se plâng că comenzile pot fi trimise cu săptămâni sau luni mai târziu sau pot să nu fie livrate deloc. Există și cazuri fără rambursare.

Pe lângă asta, Pinduoduo a fost reclamat că vinde produse false care nu corespund descrierii. Cu toate acestea, acest tip de critici nu este nou în domeniul comerțului electronic chinez, deoarece pentru aceleași lucruri este judecat și AliExpress.

În septembrie 2023, Departamentul pentru Protecția Mediului din Seul a descoperit materiale toxice în produse de la Temu și alți comercianți cu amănuntul chinezi Shein și AliExpress.

În timpul controlului au fost găsite substanțe chimice precum ftalați și formaldehidă  în pantofi, pălării, jucării și ojă. Aceste materiale afectează funcțiile de reproducere, provoacă toxicitate hepatică etc. După aceea, Coreea de Sud a cerut ca aceste produse să fie retrase de la vânzare.

Cu toate acestea, Temu este criticat mai ales pentru atitudinea față de angajați. De exemplu, aceștia lucrează cu un program „996”, ceea ce înseamnă că lucrează de la 9 dimineața la 9 seara, 6 zile pe săptămână, 72 de ore pe săptămână sau 12 ore pe zi. Criticii programului „996” susțin că acesta încalcă legislația muncii din China. Cu toate acestea, susținătorii acestui sistem sunt Huawei, Alibaba Group și alte companii chineze uriașe.

Nu au existat încă rapoarte publice sau plângeri cu privire la „996” la Temu, dar au existat incidente fatale la compania sa soră, Pinduoduo. În 2021, doi angajați ai corporației au murit în decurs de două săptămâni. Unul dintre lucrători a murit în drum spre casă. Cauza oficială a decesului este necunoscută, dar au existat zvonuri pe rețelele sociale cu privire la suprasolicitare. Al doilea angajat a sărit de la fereastra apartamentului părinților săi. Ulterior, Pinduoduo a concediat un alt lucrător după ce acesta a criticat compania pe rețelele sociale.

Deci, de ce sunt prețurile atât de mici

La sfârșitul lunii iunie a anului trecut, Congresul SUA a publicat o investigație despre Temu. Legiuitorii americani au avertizat cu privire la „riscul extrem de ridicat” ca produsele vândute pe piață să fie fabricate prin muncă forțată.

Ancheta a fost efectuată în temeiul legii SUA care interzice importul de bunuri produse prin muncă forțată. Guvernul a consolidat această lege în 2021 din cauza îngrijorărilor legate de faptul că toate produsele fabricate în Regiunea Autonomă Xinjiang Uygur din China au fost produse prin muncă forțată.

În ceea ce privește Temu, compania nu furnizează informații detaliate de la vânzători cu privire la locul și modul în care sunt fabricate produsele. Piața a declarat, de asemenea, că nu este responsabilă pentru acțiunile vânzătorilor terți care utilizează platforma sa.

Conform investigației Congresului, produsele de la Temu și Shein reprezintă peste 30% din toate livrările zilnice sub 800 de dolari în SUA. Guvernul SUA consideră că această statistică se datorează unei lacune în scutirile de taxe vamale pentru produsele cu o valoare sub 800 de dolari.

Siguranța datelor cu caracter personal

Politica de confidențialitate a Temu prevede că datele clienților pot fi partajate cu companiile-mamă și subsidiare. În martie 2023, Google a eliminat aplicația soră Pinduoduo din serviciile sale din cauza problemelor de securitate.

În aprilie, CNN a raportat că malware-ul găsit în aplicațiile Pinduoduo avea acces la datele personale ale utilizatorilor fără consimțământul acestora. Pinduoduo a solicitat până la 83 de permisiuni, inclusiv acces la date biometrice, Bluetooth și informații despre rețeaua Wi-Fi.

Ca urmare, în mai 2023, Comitetul de revizuire economică și de securitate al SUA și Chinei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța aplicației Temu. În plus, în Montana, funcționarilor le-a fost interzisă utilizarea TikTok, Temu, WeChat și Telegram din cauza problemelor legate de confidențialitate. În mod similar, un proces colectiv a fost intentat în Illinois.

Potrivit organizației necomerciale americane Better Business Bureau (BBB), care se concentrează pe încrederea pe piață, aceasta a primit 900 de plângeri cu privire la Temu în primele 14 luni de funcționare. De atunci, Temu a început să colaboreze cu BBB pentru a soluționa plângerile clienților.

În plus, Apple a raportat anterior că Temu a încălcat regulile de confidențialitate ale companiei. Aplicația a indus în eroare utilizatorii cu privire la modul în care au fost utilizate datele lor. Cu toate acestea, după ce situația s-a îmbunătățit, aplicația a rămas disponibilă în App Store. PDD Holdings nu a comentat încă situația privind securitatea datelor.

Schimbul de date cu caracter personal

Cu toate acestea, problemele de securitate a datelor la Temu nu s-au încheiat aici. În iunie 2024, procurorul general din Arkansas, Tim Griffin, a intentat un proces împotriva aplicației pentru că ar fi monetizat în secret datele utilizatorilor obținute ilegal.

În proces, Griffin face referire la o investigație amplă efectuată de Grizzly Research, care analizează companiile publice pentru potențialii investitori. În raportul său, Grizzly Research susține că PDD Holdings este o „companie frauduloasă” și că „Temu este o aplicație de spionaj inteligent deghizată care reprezintă o amenințare urgentă la adresa intereselor de securitate națională ale Statelor Unite”.

Griffin consideră că Temu înșală utilizatorii cu promisiuni false de reduceri la bunuri de calitate, cu scopul de a colecta cât mai multe date despre utilizatori. Conform plângerilor BBB, produsele Temu sunt considerate de calitate scăzută. Rezumând, Griffin a declarat că scopul Temu „nu este să devină cea mai mare platformă de tranzacționare din lume, ci să fure date”. În cazul în care procesul are succes, Temu ar putea primi amenzi de 10.000 de dolari pentru fiecare încălcare și confiscarea profiturilor din vânzarea datelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.