OCDE: Creşterea economiei mondiale este în proces de stabilizare/ Scăderea inflaţiei sporeşte veniturile gospodăriilor

calcul preturi inflatie Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Creşterea economiei mondiale este în proces de stabilizare, pe fondul atenuării efectelor majorării dobânzilor de către băncile centrale, iar scăderea inflaţiei sporeşte veniturile gospodăriilor, se arată într-un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care a îmbunătăţit uşor previziunile economice pentru 2024, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

OCDE se aşteaptă la un avans de 3,2% al economiei mondiale atât în 2024 cât şi în 2025, după ce anterior instituţia financiară internaţională estima un avans de 3,1% în 2024 şi de 3,2% în 2025.

În condiţiile evaporării efectelor înăspririi politicii monetare de către băncile centrale, reducerea dobânzilor va majora cheltuielile, în timp ce gospodăriile vor beneficia de pe urma inflaţiei mai scăzute. Dacă declinul recent al cotaţiilor la ţiţei persistă, în 2025 inflaţia globală ar putea fi cu 0,5 puncte procentuale (PP) mai scăzută decât se estima, se arată în raport.

Pe fondul scăderii inflaţiei către obiectivele băncilor centrale, OCDE se aşteaptă în SUA la o reducere a dobânzii până la 3,5% până la finalul lui 2025, în timp ce Banca Centrală Europeană ar urma să scadă dobânda la 2,25%.

Creşterea economiei SUA este de aşteptat să încetinească de la 2,6% anul acesta la 1,6% anul viitor, deşi reducerea dobânzii va atenua această tendinţă. În mai, OCDE estima un avans al PIB-ului SUA de 1,8% anul viitor.

China, a doua economie mondială, ar urma să înregistreze o încetinire de la 4,9% în 2024 la 4,5% în 2025, măsurile de stimulare ale Guvernului fiind compensate de cererea redusă din partea consumatorilor şi de problemele din sectorul imobiliar.

Zona euro ar urma să înregistreze o creştere de 0,7% anul acesta şi de 1,3% anul viitor, în condiţiile în care veniturile cresc mai rapid decât inflaţia.

Şi economia britanică ar urma să crească cu 1,1% în 2024 şi cu 1,2% în 2025, după ce în mai OCDE estima un avans de 0,4% anul acesta şi de 1% anul viitor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.