Piața muncii, în varianta tech: Cum decurge un interviu de angajare luat de un… avatar AI?

AI Avatar Sursa foto Jack Ryan Foto: Jack Ryan

O companie numită Fairgo.ai folosește agenți AI pentru a intervieva candidați la angajare în numele altor companii, relatează 404 Media, care prezintă experiența unui candidat care a participat la un astfel de interviu. „Acest avatar AI pentru resurse umane este o demonstrație perfectă a capitalismului în fază târzie”, a declarat pentru 404 Media Jack Ryan, o persoană care a fost intervievată de un instrument numit Fairgo.ai și care nu s-a arătat încântat de experiență.

Jack Ryan din San Diego a fost intervievat recent pentru un loc de muncă. În cadrul unui apel video, intervievatorul, o femeie roșcată, a spus: „Mi se pare că ajută atunci când candidații îmi spun o poveste în răspunsul la întrebări”. „Caut exemple din experiența dumneavoastră profesională”, a adăugat femeia. În timpul conversației, Ryan avea un zâmbet pe față. Asta pentru că femeia nu este reală. Ea este un avatar AI de la o companie numită Fairgo.ai, care folosește agenți AI pentru a intervieva candidați la angajare în numele altor companii.

„Acest avatar HR AI este o demonstrație perfectă a capitalismului în fază târzie”, a declarat Ryan pentru 404 Media în cadrul unei discuții online. „În timp ce intenția Fairgo este de a oferi un proces de interviu corect și echitabil, nu-mi pot imagina că AI, LLM și alte instrumente sunt capabile să interpreteze emoțiile umane și reacțiile faciale pentru a oferi un interviu real, bine rotunjit”, consideră acesta. Ryan a postat joi un fragment din interviul său pe LinkedIn.

Pe site-ul său, Fairgo spune că agentul său AI „vorbește cu candidații oricând, oriunde”. Compania susține că se poate „asigura că fiecare candidat este evaluat pe picior de egalitate, cu practici de interviu coerente și imparțiale”.

Julian Bright, fondator și CEO al Fairgo, a declarat pentru 404 Media într-un e-mail că, după un videoclip introductiv rostit de avatarul AI, interviurile candidaților sunt realizate de un AI doar audio. „În niciun moment înregistrările video sau audio nu sunt folosite pentru a evalua candidatul”, a scris el. În schimb, acest lucru se face ulterior cu ajutorul unei transcrieri.

Bright a precizat că Fairgo nu ia decizii cu privire la persoanele care urmează să fie preselectate pentru un rol; acest lucru revine angajatorilor.

Fairgo mai spune pe site-ul său că procesul de interviu este puțin stresant și că „candidaților le place în mod constant experiența interviului”.

Nu așa a caracterizat Ryan interviul său.

„Ca persoană care a intervievat peste 50 de candidați pentru roluri anterioare, legătura și interacțiunea umană sunt cel mai important indicator al modului în care o echipă se va integra și va funcționa împreună. În cazul în care un AI rulează procesul în faza incipientă, acesta elimină potențialii candidați din cauza concepției sale algoritmice”, a spus el.

„Aceasta arată modul în care directorii și corporațiile încearcă în continuare să reducă costurile pe partea umană a afacerilor. Ca cineva care a văzut aceste concedieri la numeroase companii de tehnologie de top care apoi continuă să reangajeze 6-12-18 luni mai târziu pentru aceleași roluri, deoarece și-au dat seama că strategia lor a eșuat și că au nevoie de fapt de oameni buni pentru a face munca, este ridicol în cel mai bun caz și terifiant în cel mai rău”, a spus el

„Unul dintre principiile directoare atunci când am început această afacere a fost de a reduce prejudecățile umane – conștiente sau inconștiente, care sunt, din păcate, frecvente în angajarea de astăzi”, a spus Bright.

„În calitate de persoană cu handicap care se bazează pe munca la distanță, sunt deja preocupat să declar deschis că am un handicap în formularele pe care companiile le pun la sfârșitul cererilor de angajare”, a declarat Ryan. „Să adaugi o componentă de inteligență artificială în acest amestec, îmi imaginez, ar avea efectul opus incluziunii și DEI.”

404 Media a relatat anterior despre modul în care o altă companie, Lattice, a planificat și apoi a renunțat la un software care ar fi încorporat lucrători cu inteligență artificială, ridicând întrebări cu privire la impactul pe care l-ar avea asupra lucrătorilor umani. Lattice a renunțat la planuri în urma reacțiilor publice. Publicația a relatat, de asemenea, cum unele locuri de muncă în domeniul serviciilor cer candidaților să completeze un test de personalitate de la o companie de AI numită Paradox.ai.

Într-un comentariu ulterior postării sale de pe LinkedIn, Ryan a declarat că a trecut în a doua rundă. Cu toate acestea, mesajul care îl anunța că a trecut în runda următoare a fost, de asemenea, automat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.