Companiile energetice moldovenești și românești vor lansa un proiect de integrare a rețelelor energetice ale celor două țări

conducta petrol Sursa foto: Dreamstime

Reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai întreprinderilor din industrie s-au întâlnit la București cu companii din România, cu suportul USAID Moldova, pentru a lansa un proiect de integrare a rețelelor energetice ale celor două țări. Serviciul de presă al Ministerului Energiei a declarat pentru INFOTAG că această integrare, numită „interconectare a piețelor”, este menită să faciliteze comerțul cu energie electrică la un preț mai avantajos între Moldova și România, precum și pe alte piețe europene, potrivit Rador Radio România.

În perioada de pregătire, pentru a garanta o integrare reușită, instituțiile moldovenești din domeniul industriei au urmat recomandările României de a aduce operațiunile interne în conformitate cu reglementările și legislația UE.

„Simplificarea comerțului transfrontalier cu energie electrică va spori securitatea energetică a Republicii Moldova și va reduce dependența de furnizorii ruși. În același timp, unificarea piețelor favorizează atragerea investițiilor: investițiile în sursele regenerabile de energie sunt mai des investite pe piețele integrate, deoarece aceasta garantează transparența prețurilor”, au declarat experții.

Ministerul menționează că, până în prezent, piețele energetice din Europa de Sud-Est, inclusiv Moldova, sunt mici. Acestea funcționează, de regulă, pe baza centralelor vechi pe bază de combustibili fosili și depind de un număr mic de furnizori de energie. Țările care extind și interconectează piețele de energie electrică cu vecinii lor și cu UE sunt capabile să lucreze împreună la tranziția energetică curată.

Sursa: INFOTAG / Rador Radio România /.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.