Parteneriat neașteptat. DN Agrar și BSOG Energy colaborează pentru producția de biometan, prin valorificarea gunoiului de grajd provenit de la vaci de lapte / Investiție de 30 milioane de euro

Vaci

Producătorul de lapte de vacă DN Agrar și producătorul american de gaze și biometan BSOG Energy anunță miercuri un parteneriat pentru producția de biometan prin valorificarea gunoiului de grajd provenit de la vaci de lapte.

Cele două companii au semnat un acord de cooperare pentru un proiect de producție a biometanului cu o capacitate totală de până la 15 MW.

DN Agrar va furniza materia primă pentru producția de biometan printr-un contract pe termen lung pentru a asigura sustenabilitatea proiectului, iar BSOG Energy va dezvolta infrastructura necesară.

Investiția totală pentru realizarea proiectului este estimată la peste 30 de milioane de euro. Execuția proiectului este estimată să dureze peste 2 ani de la semnarea acordului final. Veniturile anuale estimate pentru DN Agrar vor fi între 3 și 3,5 milioane de euro, în baza unui contract pentru o perioada de 15 ani.

Peter de Boer, membru CA & Director Relația cu Investitorii DN AGRAR Group
Peter de Boer, membru CA & Director Relația cu Investitorii DN AGRAR Group

Peter de Boer, Membru CA & Director Relația cu Investitorii DN AGRAR Group, a declarat: „DN AGRAR a inițiat proiectul la începutul anului 2024 pentru a atinge obiectivele de sustenabilitate și pentru a crea o nouă sursă de venituri, fiind cel mai mare producător de lapte din România. Acest parteneriat strategic a fost semnat în considerarea experienței BSOG în realizarea de proiecte în România. Scopul nostru este de a transforma DN Agrar într-un lider în agricultură sustenabilă, reducând semnificativ emisiile de carbon din activitățile curente prin valorificarea gunoiul de grajd provenit direct de la fermele noastre pentru producția de biogmetan. Estimăm că putem realiza o reducere de 90% a emisiilor de carbon, în timp ce deschidem oportunități economice și creăm noi locuri de muncă. Proiectele noastre precum producția de biometan, fabrica de compost și energie solară ne vor conduce către emisii aproape de zero și vor asigura dezvoltarea activității noastre de bază.”

Mark Beacom, Managing Director, BSOG Energy
Mark Beacom, Managing Director, BSOG Energy

Mark Beacom, Managing Director, BSOG Energy, a declarat: „Suntem încântați să fim parteneri cu o companie de calibrul DN Agrar în acest proiect interesant. Având în vedere dublul beneficiu de a elimina deșeurile organice din mediu și, în același timp, de a produce gaze verzi ca înlocuitor al gazelor naturale, momentul de oportunitate pentru producerea biometanului a crescut la nivel global. Deși producția de biometan la scară comercială este bine stabilită în Europa de vest, acest proiect va fi primul de acest tip în România și anticipăm că putem crește capacitatea de la 15 MW la peste 20 MW prin obținerea de materie primă suplimentară. În condițiile asigurării unui cadru de reglementare favorabil, credem că acest proiect poate deschide calea pentru alte dezvoltări de biometan la scară mare în România. Acționarii Black Sea Oil & Gas, The Carlyle Group și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, susțin pe deplin această nouă inițiativă.”

Fabrica de compost va deveni operațională din a doua parte a anului.

Strategia de dezvoltare a DN Agrar include, de asemenea, o nouă fermă, Straja, situată în apropierea orașului Alba Iulia, unde a început construcția pentru o capacitate viitoare de 5.000 de animale. Ferma Straja, pentru care efectivul de animale este pregătit la DN Agrar Prodlact, va deveni operațională în acest an. Creșterea capacității de producție este planificată treptat, cu atingerea capacității maxime până la sfârșitul anului 2027.

DN Agrar Group este cel mai mare producător de lapte de vacă din România. Compania a fost fondată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer și activează în centrul Transilvaniei, în județele Alba, Sibiu și Hunedoara. Grupul DN Agrar include 11 companii, dintre care 4 ferme a căror activitate principală este creșterea vacilor de lapte (ferma Prodlact) și producția de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar și Apold). Grupul DN Agrar are aproximativ 300 de angajați, lucrează peste 7.000 de hectare de teren deținute și în arendă și deține peste 15.000 de animale, atât vaci de lapte, cât și tineret bovin. Compania este listată pe Bursa de Valori București, piața AeRO, din februarie 2022, în urma încheierii cu succes a unui plasament privat de acțiuni în iulie 2021, prin care compania a atras 24,8 milioane lei de la investitori.

BSOG Energy este o companie românească de energie, parte din grupul american Black Sea Oil&Gas, dezvoltatorul și titularul majoritar al Proiectului Dezvoltare Gaze Naurale Midia (MGD), proiect de infrastructură și producție de gaze offshore din zona românească a Mării Negre.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.