Guvernul italian a dat undă verde producătorilor de vin din ţară pentru a produce sortimente cu conţinut scăzut de alcool şi fără alcool, păstrând în acelaşi timp cuvântul “vin” pe etichetă, informează Xinhua, citată de Agerpres.
Decretul, aprobat luni de Ministerul italian al Agriculturii, marchează sfârşitul unui proces de doi ani de legalizare a producţiei în acest sector aflat în plină expansiune. Anterior, reglementările italiene impuneau ca sucul de struguri fermentat să conţină cel puţin 8,5 % alcool pentru a putea fi etichetat drept “vin”.
Cu toate acestea, spre deosebire de situaţia din alte ţări mari producătoare de vin, vinurile cu conţinut scăzut de alcool şi vinurile fără alcool din Italia nu se vor califica pentru statutul de “vin cu denumire de origine protejată” (DOP). Această restricţie se aplică celor mai emblematice categorii de vinuri din Italia, precum Chianti, Barolo, Brunello, Amarone şi Prosecco. Reglementările DOP specifică caracteristicile definitorii ale acestor vinuri, inclusiv conţinutul minim de alcool.
Primele vinuri cu conţinut scăzut de alcool şi fără alcool sunt aşteptate să intre pe piaţa italiană în 2025.
Specialiştii în domeniu se aşteaptă ca această măsură să extindă şi mai mult industria vinicolă deja robustă a Italiei. Italia a produs 43,9 milioane de hectolitri de vin tradiţional anul trecut.
Potrivit datelor companiei de cercetări de piață Factmr, piaţa mondială a vinurilor cu conţinut scăzut de alcool şi fără alcool este de aşteptat să crească cu peste 10% anual în următorul deceniu, de la 2,57 miliarde de dolari americani în acest an la 6,94 miliarde de dolari americani până în 2034.