România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci când deficitul bugetului consolidat va coborî sub 5% din PIB, adică în 2029, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.
“BNS tot încearcă să atragă atenţia opiniei publice, înainte de toate, să fie atentă la documentele care circulă oficial şi mai puţin la declaraţiile politice făcute de diverşi lideri care în continuare sunt în campania electorală. Am dat publicităţii în urmă cu 48 de ore un document care vine de la Comisia Europeană şi în care este stipulat, negru pe alb, faptul că România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci când – şi e o chestie negociată de Ministerul de Finanţe şi acceptată de Comisia Europeană – când deficitul bugetului consolidat al României va coborî sub 5% din PIB”, a afirmat Costin.
Liderul BNS a precizat că acest prag de 5% deficit va fi atins în 2029.
“Pe planul de redresare fiscală a României asumat de Ministerul de Finanţe în discuţiile cu Comisia Europeană acest prag de 5% deficit va fi atins în 2029. Asta înseamnă, ca şi consecinţă, că până în 2029 e greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar”, a spus sindicalistul.
Întrebat cum este posibil acest lucru, în condiţiile în care Legea salarizării bugetarilor este jalon în PNRR (reforma nr. 4), Dumitru Costin a răspuns: “Cum? Asta înseamnă că s-au înţeles cu Comisia Europeană să amâne acest jalon pentru anul pe care l-am menţionat”.
Reforma salariilor din sectorul public presupune asigurarea unei politici de salarizare echitabile şi sustenabile prin revizuirea coeficienţilor de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională de funcţii bugetare, prin reintroducerea unor grile de salarizare pentru funcţionarii din administraţia locală, prin revizuirea sistemului de acordare a sporurilor şi plafonarea sumei sporurilor la 20% din salariul de bază.