Schimbarea obiceiurilor de consum în rândul tinerilor consumatori de cafea a determinat Nescafe să vizeze noi linii de produse, scrie CNBC. Nestle a rămas în urma principalilor rivali în ultimii ani, pe măsură ce își construia portofoliul pe game largi de categorii.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Timp de aproape un secol, o fabrică anonimă dintr-un orășel de sub munții elvețieni a fost gazda unora dintre cele mai consumate tendințe în materie de cafea, create de gigantul cafeinei Nescafe.
De la lansarea, în 1938, a principalului său produs de cafea solubilă sub formă de pudră, la granulele liofilizate și, mai târziu, la capsulele de cafea, brandul deținut de Nestle vizează acum următoarea generație de băutori de cafea.
„Trebuie să dezvoltăm soluții specifice pentru a aduce tinerii în brandul Nescafe”, a declarat pentru CNBC Don Howat, responsabil global pentru categoria Nescafe la Nestle.
Pentru Nescafe, aceasta înseamnă să vizeze piața în creștere a cafelei reci. În prezent, o treime (32%) din cafeaua consumată în afara casei este rece, conform estimărilor compilate de companie. Pentru mulți consumatori tineri, și anume Generația Z, aceasta este adesea prima lor introducere în această băutură omniprezentă.
„Nescafe se consumă dimineața, fierbinte”, a continuat Howat. „Încercăm să ne mutăm într-un spațiu care este pe tot parcursul zilei – mai mult după-amiaza, consumat rece, retargeting că generația tânără.”
„Aceasta oferă o oportunitate de creștere foarte interesantă pentru Nescafe.”
Atenția către Gen-Z
Cafeaua este un mare pariu pentru Nestle, Nescafe și marca soră Nespresso reprezentând două dintre cele șase priorități cheie ale companiei pentru 2025.
Aceasta reprezintă o întoarcere la nucleu pentru cea mai mare companie de alimente și băuturi din lume, ale cărei linii principale includ cafeaua, îngrijirea animalelor de companie și alimentele sub mărci populare precum Nespresso, Purina și KitKat.
Acțiunile Nestle au rămas în urma rivalilor majori, precum Unilever și Danone, în ultimii ani, pe fondul unei creșteri mai slabe a vânzărilor și a revizuirii orientărilor, chiar dacă sectorul în general a fost pus sub presiune de prețurile mai mari ale materiilor prime și de concurența sporită a mărcilor private.
Directorul general Laurent Freixe, care a preluat conducerea în septembrie, a promis să reorienteze activitatea, afirmând că o serie de achiziții în timpul predecesorului său au „slăbit structura” companiei.
“Vrem inovații mai puține, mai mari, mai bune. Vrem descoperiri și impact„, a declarat Freixe la un eveniment media la începutul acestei luni, citând cafeaua drept una dintre categoriile cu cea mai mare rată de victorii ”clare”.
Cea mai recentă inițiativă a firmei, Nescafe Espresso Concentrate, marchează totuși o nouă abordare a dezvoltării produselor – pe care intenționează să o extindă și la alte categorii. Concentratul lichid rece, care poate fi utilizat ca bază pentru băuturi răcite cu cofeină, a fost dezvoltat în cadrul unui accelerator de cercetare și dezvoltare (R&D) și testat în magazinele Kroger din SUA înainte de aprobarea sa finală.
Acesta este unul dintre numeroasele produse de cafea rece care au inundat piața în ultima vreme, însă majoritatea au fost produse preamestecate, gata de băut (RTD). Nestle spune că obiectivul său este personalizarea, concentratul fiind conceput pentru a permite consumatorilor să își „pirateze” cafeaua acasă în funcție de preferințele lor, de exemplu prin adăugarea de lapte, apă, limonadă sau alte băuturi.
„Majoritatea tinerilor au crescut cu cafeaua rece … așteptările lor sunt pentru cafea rece, o mulțime de arome, texturi, adaosuri”, a spus Howat.
Lansat în Australia la sfârșitul anului 2024, produsul s-a extins de atunci în S.U.A., Marea Britanie, Canada, Japonia, China și Singapore, cu planuri pentru alte piețe în curs de desfășurare. Între timp, o colaborare cu influencerul Zach King este văzută comercializând produsul la utilizatorii social media.
„Se realizează ceea ce ne-am propus să realizăm”, a declarat Howat. „Doar duce brandul într-un spațiu diferit”.