Guvernul danez acordă subvenții de 153 milioane dolari la energie pentru consumatorii săraci

Energie electrica curent Sursa foto: Pixabay

Guvernul danez va acorda subvenţii în valoare totală de 153 milioane de dolari unora din cele mai sărace gospodării, ca măsură reparatorie pentru majorarea costurilor la energie, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Potrivit unui acord convenit de Guvernul social democrat minoritar cu partidele de stânga, ţara scandinavă va plăti o subvenţie unică către aproximativ 320.000 de gospodării ale căror venituri sunt mai mici de 550.000 de coroane pe an, în ideea de a le ajuta să îşi plătească facturile la energie, a anunţat vineri Ministerul Energiei.

Prin această măsură, Danemarca se alătură altor state din regiune, inclusiv ţările vecine Norvegia şi Suedia, care încearcă să reducă impactul creşterii explozive a facturilor la energie asupra gospodăriilor, într-un context în care Europa se confrunt cu o criză energetică, provocată printre altele şi de livrările mici de gaze din Rusia.

Chiar dacă este vorba de o măsură neobişnuită pentru Danemarca, aceste subvenţii directe sunt „corecte” având în vedere situaţia unică, a declarat ministrul danez al Energiei, Dan Jorgensen, adăugând că mulţi locuitori au fost grav loviţi de creşterea facturilor.

Acordul privind subvenţiile la energie îi vizează pe consumatorii cu instalaţii de încălzire pe gaze naturale, boilere electrice sau pompe de căldură, şi include de asemenea subvenţii pentru eliminarea treptată a boilerelor pe gaze.

Partidele de extremă dreapta au abandonat negocierile în cursul nopţii de joi spre vineri pentru că cereau ca subvenţiile să fie mai mari.

Mult timp dependentă de importurile de energie, Danemarca a început să renunţe la termocentralele pe bază de cărbune şi să investească masiv în energia eoliană la sfârşitul anilor 1970 astfel că, la finele anilor 1990, devenise exportator net de energie. În 2018, aproximativ 41% din necesarul de electricitate al Danemarcei a fost acoperit de energia produsă de turbinele eoliene, cel mai ridicat procent din Europa.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *