Fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la active de 89,4 miliarde lei

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 89,4 miliarde lei, la finalul lunii martie 2022, în creştere cu 11% faţă de nivelul înregistrat la 31 martie 2021, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), citate de Agerpres.

“Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB. “, se menţionează în raport.

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 54,2 miliarde de lei, respectiv 60,63%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 22,437 miliarde de lei (25,1%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 6,761 miliarde de lei, respectiv 7,56% din totalul activelor.

Conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,849 milioane de participanţi în martie.

Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

Comentarii

  1. Daca tot platim toate facturile in euro, cred c-ar fi cazul sa educati populatia sa se obisnuiasca sa gandeasca in euro, ca atunci cand adoptam euro sa stim cu ce se mananca.

    Da, continuati sa spuneti si unde se duc acesti bani, cine-i invarte, cine-i risipeste si de ce cand se pierd, iti mai tranteste Statul cate un an de munca in plus.

    Platim 1 miliard de euro sinecuri + pensii speciale anual, minim(poate ma ajutati si corectati), o suma imensa + 33 % PIB doar evaziune viscala + +++.

    Un om dupa ce-a facut o scoala 16 ani, muncit 30, cred c-ar avea dreptul ca macar ce i-a mai ramas sa traiasca-n pace, creasca nepotii etc. Asta ar insemna sa iasa la pensie la 53, lucru care face sistemul sa tremure de frica doar la auzul ideii.

    “Nu sunt bani”, pai unde sunt banii ?

    Sa mai vorbim de faptul ca plata contributiei la pilonul de pensii ar trebui sa aiba imunitate la inflatie, adica acei bani transformati automat in Trezorerie si garantati de Stat ?

    Cred ca asa se justifica cel mai bine. Restul sunt doar capitalism profund bolnav, idei anti-suverane si anti-rationale, lacomie patologica, ignoranta galactica si nesimtire cosmica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *