Xi Jinping critică eforturile unor țări de a „construi bariere” comerciale: “Lumea vrea dreptate, nu hegemonie”

Xi Jinping. Sursa: Facebook Foto: Xi Jinping / Facebook

Președintele Chinei, Xi Jinping. a cerut marți respingerea structurilor „hegemonice” în guvernarea globală, pe fondul adâncirii tensiunilor dintre Washington și Beijing, relatează Reuters.

Într-un discurs la Forumul Boao pentru Asia, Xi a criticat eforturile unor țări de a “construi bariere” și de “decuplare”.

China cere de multă vreme reformarea guvernanței globale pentru a reflecta mai bine perspectivele și valorile comunității internaționale, și nu doar ale unui număr redus de mari puteri.

“Lumea vrea dreptate, nu hegemonie,” a afirmat Xi. “O țară mare ar trebui să arate ca o țară mare asumându-și mai multă responsabilitate,” a comentat acesta.

Deși Xi nu a menționat nicio țară, concret, oficialii chinezi au criticat deseori în ultima perioadă “hegemonia” SUA.

În timp ce administrația Biden încearcă să-și ralieze aliații pentru o postură mai dură în fața Chinei, Beijingul își întărește legăturile cu partenerii autocrați și cu vecinii din Asia de Sud Est care depind economic de gigantul chinez.

Oficialii chinezi participanți la acest forum, echivalentul Asiei pentru Davos, au subliniat angajamentul Beijingului pentru un comerț global liber.

Practicile comerciale ale Chinei au constituit obiectul unui intens război al taxelor vamale între Beijing și Washington sub administrația Trump, americanii acuzând Beijingul de subevenții mascate și de transfer forțat de tehnologie și proprietate intelectuală.

Cu toate acestea, în ciuda confruntărilor persistente dintre SUA și China, cele două superputeri și-au exprimat recent interesul comun pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.

Săptămâna trecută, trimisul special pentru climă al SUA John Kerry s-a deplasat în Shanghai pentru a se întâlni cu omologul său chinez, în prima vizită la nivel înalt în China a unui oficial al administrației Biden.

Cele două părți au convenit acțiuni concrete “în anii 2020” pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

 

Foto: Xi Jinping / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *