Un grup de investitori a stabilit miercuri că Rusia a declanșat o incapacitate de plată a unui credit după ce nu a reușit să plătească aproape 1,9 milioane de dolari dobânda la o obligațiune suverană, ceea ce a dus națiunea cu un pas mai aproape de primul său default major al datoriei externe în peste un secol, scrie Reuters.
Comitetul CDS (comitetul de determinare a instrumentelor financiare derivate de credit) a declarat pe site-ul său că comitetul a răspuns pozitiv unei întrebări pentru a determina dacă a avut loc o incapacitate de plată în ceea ce privește Rusia.
Obligațiunea internațională 2022 a Rusiei a ajuns la scadență la 4 aprilie, iar plata dobânzii datorate la scadență nu a fost efectuată până la 2 mai.
Deținătorii de peste mări ai acestei obligațiuni suverane rusești au solicitat o hotărâre pentru a stabili dacă suma de 1,9 milioane de dolari în dobânda potențială acumulată în acea perioadă, care nu a fost inclusă în plată, constituie o incapacitate de plată a unui credit care le-ar putea permite să încaseze o plată în cadrul unei asigurări de nerambursare cunoscute sub numele de swap-uri. Potrivit Băncii Centrale Europene, o linie de swap valutar este un acord de schimb valutar încheiat între două bănci centrale. Aceasta permite unei bănci centrale să obțină lichiditate în monedă străină de la banca centrală care emite această monedă, de obicei cu scopul de a furniza această lichiditate băncilor comerciale la nivel național.
Comisia a declarat că va continua să discute această problemă luni, 6 iunie. O intrare în incapacitate de plată a Rusiei pentru alte datorii pare inevitabilă, potrivit unor investitori, după ce Trezoreria SUA a ales la sfârșitul lunii mai să nu prelungească o licență care permitea creditorilor să primească plăți de la Rusia în ciuda sancțiunilor financiare.
Sancțiunile de amploare impuse Rusiei de către țările occidentale și aliații lor în urma invaziei sale în Ucraina la 24 februarie, precum și contramăsurile luate de Moscova, au exclus practic țara din sistemul financiar global.
Ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, a declarat pe 18 mai că Moscova își va onora obligațiile de plată a datoriei externe în ruble dacă Statele Unite blochează alte opțiuni și nu se va declara în incapacitate de plată, deoarece are mijloacele necesare pentru a plăti. Cu toate acestea, nu toate obligațiunile permit plata în ruble.
Țara a declarat că ar putea extinde o schemă utilizată pentru plățile sale de gaz la deținătorii de obligațiuni suverane, permițând investitorilor în euroobligațiuni să deschidă conturi în valută și ruble rusești. Banii ar fi canalizați prin intermediul Depozitarului Național de Decontări (NSD) al Rusiei, care nu se află sub incidența sancțiunilor occidentale.
Rusia dispunea de aproape 650 de miliarde de dolari în rezerve de aur și valută disponibile înainte de invazia din Ucraina, pe care o numește „operațiune militară specială”, comparativ cu 40 de miliarde de dolari de datorie internațională. De asemenea, câștigă miliarde de dolari pe săptămână din vânzarea de petrol și gaze.