Beijingul şi Washingtonul au făcut vineri un pas major pentru a pune capăt unei dispute care ameninţa să scoată companiile chineze, inclusiv Alibaba, de pe bursele din SUA, semnând un pact pentru a permite autorităţilor de reglementare din SUA să verifice firmele de contabilitate în China şi Hong Kong, transmite Reuters, citată de News.ro.
Autorităţile de reglementare din SUA au cerut de mai bine de un deceniu acces la documentele de audit ale companiilor chineze cotate la bursă în SUA, dar Beijingul a fost reticent în a lăsa autorităţile de reglementare din străinătate să îi inspecteze firmele de contabilitate, invocând preocupări de securitate naţională.
Acordul marchează un dezgheţ în relaţiile dintre SUA şi China şi vine ca o uşurare uriaşă pentru sute de companii chineze, investitorii lor şi bursele din SUA, oferind Chinei şansa de a păstra accesul la cele mai profunde pieţe de capital din lume.
În lipsa unui acord, aproximativ 200 de companii chineze ar fi putut fi interzise de la bursele din SUA, a declarat Gary Gensler, preşedintele Comisiei pentru bursă şi valori mobiliare din SUA (SEC).
Agenţia a identificat anterior Alibaba Group, JD.Com şi NIO printre companiile cele mai expuse riscului.
Anunţând acordul, oficialii americani au luat o notă precaută, avertizând că acesta este doar un prim pas şi că punctul lor de vedere cu privire la conformitatea Chinei va fi determinat de dacă îşi pot desfăşura inspecţiile fără obstacole, aşa cum promite acordul.
”Totuşi, nu vă înşelaţi: dovada va fi în budincă. Acest acord va avea sens doar dacă PCAOB poate inspecta şi investiga complet firmele de audit din China”, ”, a spus Gensler.
Totuşi, Consiliul de Supraveghere a Contabilităţii Companiilor Publice (PCAOB), care supraveghează auditurile companiilor cotate la bursă în SUA, a declarat că este cel mai detaliat şi mai prescriptiv acord la care autoritatea de reglementare a ajuns vreodată cu China.
Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China (CSRC) a declarat că acordul este un pas important în abordarea problemei auditului.
În principiu, acordul pare să fi oferit PCAOB ceea ce a cerut de mult timp, şi anume acces deplin la documentele de audit din China, fără redactări, dreptul de a lua mărturii de la personalul companiei de audit din China şi dreptul exclusiv de a selecta ce companii doreşte inspectează.
Oficialii americani au declarat că au notificat companiile selectate vineri dimineaţă şi că se aşteaptă să aterizeze în Hong Kong, unde vor avea loc inspecţiile, până la jumătatea lunii septembrie.