Cele șase locuri de văzut în Europa în această toamnă, potrivit experților în turism

Praga, Cehia Sursa foto: Pexels / jeshootscom

Sezonul european de călătorii din această vară a fost un coșmar, cu eșecuri epice ale companiilor aeriene, aglomerație haotică, creșterea vertiginoasă a tarifelor la hoteluri și valuri de căldură în stil „Armageddon”. Și, pentru mulți, toate acestea au fost motive suficiente pentru a amâna cu totul acea escapadă mult așteptată, scrie Bloomberg.

„Șocul prețurilor din acest sezon a fost foarte real, chiar și pentru călătorii care aveau mijloacele necesare pentru a-și permite”, spune David Prior, fondatorul clubului de călătorie Prior. Inflația a făcut ca tarifele deja record să urce și mai sus – cu până la 50% mai mult decât în 2019 – și nici măcar paritatea dintre dolar și euro de la sfârșitul verii nu a putut să compenseze acest lucru. „Oamenii au fost îngroziți”, adaugă el.

În timp ce doar costul ar fi putut să-i facă pe mulți călători să tresară, vremea fără precedent i-a făcut pe alții să își reprogrameze vacanța sau să se îndrepte în altă parte. „Locuri precum Insulele Baleare sau Grecia au fost pur și simplu prea fierbinți pentru unii oameni”, spune Prior. „Am început să vedem că oamenii au început să se îndepărteze de aceste climate de vară”, – și de vară în întregime.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Desigur, călătorii pricepuți (și cei fără copii și fără programe școlare) au profitat în liniște de nenumăratele beneficii ale sezonului, bucurându-se de călătorii mai puțin aglomerate și mai accesibile către favoritele verii, cum ar fi Coasta Amalfi din Italia și insulele grecești. Dar, pe măsură ce sezonul se revarsă în toamnă, anul acesta va fi puțin diferit. „De obicei urma o scădere mai mare din august până în septembrie”, spune Charles Neville de la operatorul de turism JayWay Travel. „Dar acum acest interval de scădere se mută în octombrie și chiar noiembrie”, potrivit lui.

Cu toate acestea, spune Neville, există oferte dacă știi unde să le găsești.

Iată, așadar, cele mai bune șase locuri din Europa, pe care profesioniștii de călătorie mizează în această toamnă, potrivit Bloomberg.

Santorini, Grecia

Sursa foto: Pexels/Aleksandar Pasaric

Cu cât mergeți mai la sud, cu atât vara durează mai mult, spune Brie Shelly de la agenția de turism de lux Embark Beyond. În destinații precum Insulele Baleare din Spania și Grecia, vă puteți bucura de vreme caldă și uscată până în octombrie. Santorini are cel mai lung sezon din regiune, rămânând deschis până în noiembrie, ceea ce face posibilă obținerea unor oferte mai bune cu cât așteptați mai mult.

Costurile hoteliere scad dramatic: La Katikies Santorini, unul dintre hotelurile clasice din insulă, situat în satul Oia, tarifele pe noapte scad de la peste 1.000 de euro la sfârșitul lunii august la aproximativ 600 de euro la jumătatea lunii octombrie, potrivit site-ului de rezervări al complexului.

Multe dintre tavernele și restaurantele de pe stradă rămân deschise până la închiderea ultimului hotel.

„Dacă te duci pentru apusuri de soare uimitoare și mâncare și cazare excelente, este într-adevăr o perioadă incredibilă”, spune Shelly.

Lacul Como, Italia

Spre deosebire de americani și de alți turiști de peste hotare, care tind să copleșească lacurile italiene în timpul verii, europenii s-au îndreptat în mod tradițional spre regiunea nordică în toamnă. Și asta pentru un motiv întemeiat, spune Valentina de Santis, proprietara Grand Hotel Tremezzo și a vilei istorice transformată în hotel Passalacqua, ambele pe malul lacului Como.

„Octombrie este de departe una dintre lunile mele preferate pentru a fi pe lac”, spune ea. „Totul încetinește și începem să avem parte de un frunziș uimitor, dar este încă suficient de cald pentru a ieși cu barca toată ziua”.

Peisajul culinar al regiunii se schimbă și el în timpul toamnei, datorită abundenței de trufe, porcini și dovleac care sunt în sezon în această perioadă a anului. „Aceasta este cu adevărat ceea ce înseamnă bucătăria noastră autentică”, adaugă de Santi. „Oamenii care vin aici doar vara nu ajung niciodată să o guste”, potrivit ei.

Și pentru că Lacul Como are o populație locală solidă, spune ea, satele sale rămân pline de viață și în afara sezonului. „În orașe precum Como, Cernobbio și Moltrasio, restaurantele și magazinele sunt pline de oameni în această perioadă a anului. Ele prind viață într-un mod complet diferit după ce se termină vara”, afirmă ea.

Deși tarifele de vară de la Passalacqua se mențin stabile până la începutul toamnei, hotelul cu 25 de camere (unul dintre puținele din regiune care rămâne deschis tot anul) își scade tarifele medii pe noapte cu aproximativ 40% începând cu jumătatea lunii octombrie, cu cel mai mic la începutul lunii noiembrie, în jur de 1.300 de euro.

În apropiere, Mandarin Oriental urmează o traiectorie similară, cu tarife de vară care continuă până în septembrie, înainte de o scădere semnificativă la sfârșitul lunii octombrie, când o cameră superioară costă 850 de euro.

Praga

Sursa foto: Unsplash / Rodrigo Ardilha

Prior spune că mulți dintre clienții săi sunt nerăbdători să se întoarcă în acest an în capitalele lor europene preferate, dar destinații clasice precum Milano și Paris nu dau semne că își vor reduce tarifele la toamnă. De fapt, multe dintre ele se vor scumpi doar odată ce vremea de toamnă se va instala, potrivit lui Luca Finardi, managerul zonei Italiei de la Mandarin Oriental și managerul general al hotelului de marcă din Milano.

„Mai, iunie, septembrie și octombrie au devenit sezonul nostru de vârf pentru călătorii de agrement”, deoarece temperaturile extreme din mijlocul verii îndepărtează tot mai mult oamenii în lunile iulie și august, spune Finardi.

Pentru un amestec de cultură, gastronomie și lux, Neville de la JayWay sugerează să vă uitați mai departe spre est, în capitalele Europei Centrale, unde se pot trăi experiențe de călătorie excelente pe tot parcursul anului.

„Praga, Viena, Budapesta – toate aceste orașe sunt la fel de cosmopolite”, spune el, adăugând că invazia din Ucraina ar putea fi la originea neliniștii multor călători, deși aceste destinații se află la sute de kilometri de conflict.

Ca urmare, Neville vede tarife „nebunesc de bune” pentru hoteluri de cinci stele și zboruri internaționale. Tarifele de noapte la Four Seasons Hotel Praga încep de la 540 de euro – aproximativ jumătate din costul pentru aceleași date la Four Seasons Hotel Madrid și o cincime din costul unei camere la Four Seasons Hotel George V, Paris.

Puglia și Sicilia

Sursa foto: Pexels / Guglielmo Cancelli

Indiferent de anotimp, Neville își orientează clienții departe de Coasta Amalfitană în favoarea a ceea ce el numește destinații „mai autentice”. „Italienii nu merg pe Coasta Amalfi și de ce ar face-o?”, întreabă el. „Puglia și Sicilia au mâncare mai bună și plaje mai bune – și niciunul dintre dezavantajele turistice din Amalfi”, afirmă el.

Climatul mediteranean atât în Puglia, „călcâiul” cizmei Italiei, cât și în insula Sicilia de peste „degetul de la picior”, înseamnă că temperaturile calde se întind de obicei până în octombrie. Dar, spre deosebire de Coasta Amalfi, cererea în ambele destinații scade, în special în octombrie, când tarifele la stațiunile de lux, cum ar fi Borgo Egnazia, pot scădea până la aproximativ 700 de euro – aproximativ o treime din tarifele din sezonul de vârf.

Cu toate acestea, orașele mai populate din Puglia, inclusiv Bari și Caruso, rămân pline de activitate indiferent de sezon. Și chiar și satele istorice, precum Monopoli, pot fi minunate pentru vizite de toamnă, spune Neville. „Cele mai multe restaurante și alte afaceri rămân deschise cel puțin până în ianuarie”, adaugă el. „Asta include cea mai bună gelaterie din lume, Caruso din Monopoli.”

Portugalia

Sursa foto: Pexels / Vjgalaxy

Shelly, de la firma de consultanță Embark Beyond, semnalează în mod regulat Portugalia pentru clienții ei care caută combinația clasică de plaje, mâncare și vin – fără clasicele franceze și italiene. „Portugalia este întotdeauna o alternativă mai accesibilă practic în orice perioadă a anului”, spune ea. „Toamna este deosebit de plăcută, deoarece este suficient de cald pentru a merge la plajă, dar aveți și un plus de sezon de recoltă în țara vinului”, afimă ea.

Shelly recomandă o excursie care să cuprindă Lisabona, Valea Duoro și Insulele Azore, o destinație populară de călătorie de aventură în Atlanticul de Nord, la două ore de zbor de Lisabona. Deși jumătatea lunii septembrie este cea mai bună alegere dacă doriți să prindeți sezonul de recoltare a vinului (anul trecut a fost de la jumătatea lunii august până la sfârșitul lunii octombrie), luna octombrie este încă suficient de caldă pentru prânzuri în aer liber și după-amieze pe plajă.

Tarifele hoteliere sunt, în general, un chilipir în comparație cu cele din destinațiile europene mai populare: La White Exclusive Suites, o stațiune de cinci stele din Azore, tarifele de la începutul lunii septembrie încep de la 630 de euro pe noapte și scad la aproximativ 300 de euro la mijlocul lunii octombrie.

Cu toate acestea, avertizează Shelly, cererea este în creștere. „Văd hoteluri în toată Portugalia care sunt deja pe punctul de a fi epuizate”, spune ea. „Călătoriile de toamnă prind foarte mult, așa că sfatul meu ar fi să rezervați acum înainte ca mai mulți oameni să se prindă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: