Autoritățile de reglementare americane au respins propunerea lui Elon Musk de a testa cipuri cerebrale pe oameni, invocând riscuri de siguranță

elon musk sursa foto: Facebook

Musk a declarat că firma sa de implanturi cerebrale, Neuralink, îi va face pe cei paralizați să meargă, pe cei orbi să vadă și, în cele din urmă, va transforma oamenii în cyborgi, dar firma încă se luptă să obțină aprobarea pentru teste clinice pentru obiectivul relativ modest de a ajuta persoanele cu dizabilități să scrie la mașină, transmite Reuters.

În cel puțin patru ocazii din 2019, Elon Musk a prezis că firma sa de dispozitive medicale, Neuralink, va începe în curând testele pe oameni ale unui implant cerebral revoluționar pentru a trata afecțiuni greu de rezolvat, cum ar fi paralizia și orbirea.

Cu toate acestea, compania, fondată în 2016, nu a cerut permisiunea Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA) până la începutul anului 2022 – iar agenția a respins cererea, au declarat pentru Reuters șapte actuali și foști angajați.

Respingerea nu a fost raportată anterior. În explicarea deciziei către Neuralink, agenția a subliniat zeci de probleme pe care compania trebuie să le rezolve înainte de testarea pe oameni, o etapă critică pe calea aprobării finale a produsului, au spus angajații. Principalele preocupări ale agenției în materie de siguranță au implicat bateria cu litiu a dispozitivului; potențialul ca firele minuscule ale implantului să migreze în alte zone ale creierului; și întrebări cu privire la posibilitatea și modul în care dispozitivul poate fi îndepărtat fără a deteriora țesutul cerebral, au spus angajații.

La un an de la respingere, Neuralink încă mai lucrează la rezolvarea preocupărilor agenției. Trei angajați au declarat că sunt sceptici că firma ar putea rezolva rapid problemele – în ciuda ultimei predicții a lui Musk, la o prezentare din 30 noiembrie, potrivit căreia firma va obține aprobarea FDA pentru teste pe oameni în această primăvară.

Neuralink nu a dezvăluit detalii despre cererea sa de testare, respingerea FDA sau amploarea îngrijorărilor agenției. Fiind o companie privată, aceasta nu este obligată să dezvăluie investitorilor astfel de interacțiuni de reglementare. În timpul prezentării din noiembrie, care a durat câteva ore, Musk a declarat că firma a depus “majoritatea documentelor noastre” la agenție, fără a preciza vreo cerere formală, iar oficialii Neuralink au recunoscut că FDA a pus întrebări legate de siguranță în cadrul a ceea ce au caracterizat drept o conversație continuă.

sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *