Germania a depăşit China, devenind a doua cea mai atractivă ţară din lume pentru investiţiile în regenerabile, datorită eforturilor de a accelera reformarea pieţei energiei şi de renunţare la combustibilii fosili, arată datele publicate marţi de firma de consultanţă EY, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
În topul anual al principalelor 40 de pieţe de energie regenerabilă din lume, realizat de EY, pe primul loc sunt Statele Unite, Germania a urcat un loc, situându-se pe poziţia a doua, pentru prima dată în ultimul deceniu.
Până la începutul războiului, Germania era cel mai mare cumpărător de gaz rusesc din Europa, fiind, de asemenea, dependentă de energia nucleară şi de cărbune. Dar în aprilie a închis ultimele trei reactoare nucleare.
“Deşi este un prag important în progresele de accelerare a obiectivelor de tranziţie energetică, pe termen scurt va exista probabil o creştere a utilizării cărbunelui, pentru a reduce efectele aprovizionării intermitente cu energie”. Germania vrea să genereze cel puţin 80% din electricitate din surse regenerabile, până în 2030. În prezent, regenerabilele sunt responsabile pentru 46%, în creştere de la 41% la începutul lui 2022, se arată în raport.
Statele Unite se menţin pe primul loc, datorită programului american de investiţii (Inflation Reduction Act, IRA), un pachet de 369 de miliarde de dolari, ce prevede distribuirea de subvenţii pentru industriile verzi, precum fabricarea de baterii pentru vehiculele electrice sau producţia de panouri solare.
Chiar dacă sectorul de energie eoliană offshore este în creştere, obiectivul autorităţilor de la Washington de a avea 30 GW de energie eoliană offshore până în 2030 nu va fi probabil realizat, conform datelor actuale, avertizează EY.
India a depăşit Australia şi se află pe locul şase, în urma expansiunii rapide a regenerabilelor, în special a energiei solare.