Rusia a cerut penalități Bulgariei din cauza suspendării plăților către Gazprom. Declarația a fost făcută de ministrul interimar al Energiei, Rosen Hristov, la televiziunea publică bulgară, scrie novinite.com. Potrivit acestuia, suma solicitată de Moscova este confidențială.
Rusia a oprit furnizarea de gaze naturale către Bulgaria la sfârșitul lunii aprilie a anului trecut pentru că nu a plătit în ruble.
“Corespondența continuă, adică s-au făcut cereri din partea Rusiei pentru anumite sume, există un răspuns din partea noastră”, a declarat Hristov
Potrivit ministrului, nu pot fi oferite mai multe informații pe această temă, deoarece este confidențială
“Decizia de a suspenda contractul cu Gazprom – de a opri plata, de a nu răspunde la cererea de modificare a plății – este în întregime a fostului guvern. Alte țări au continuat să plătească, iar dacă spunem că respectăm vreun regim de sancțiuni, nu este adevărat.”
Ministrul a mai spus că Bulgaria a continuat să cumpere combustibil rusesc, dar printr-un intermediar.
“Gazul cumpărat din aprilie până în august-septembrie a fost cumpărat fără a se cere certificate de origine – adică o mare parte din el s-a dovedit a fi de origine rusă, iar noi continuăm să cumpărăm gaz rusesc, dar la un preț mai mare prin intermediul unor comercianți” .
Acuzațiile justiției împotriva fostei conduceri a “Bulgargaz” și împotriva fostului ministru al energiei, Alexander Nikolov, sunt legate de acest lucru.
“Nu vreau să mă amestec în acuzații, să le interpretez și să fac presupuneri cu privire la vinovăție. Sistemul judiciar trebuie să își facă treaba. Am prezentat dovezi, toate informațiile solicitate de la minister și de la “Bulgargaz” au fost furnizate. Cred că au fost procesate și acuzațiile au fost aduse pe baza faptelor”.
De asemenea, ministrul a comentat și posibila interzicere a livrării de combustibil nuclear rusesc către Uniunea Europeană. Ieri, președintele Rumen Radev a anunțat că Bulgaria este pregătită să se opună prin veto unei astfel de sancțiuni de la Bruxelles.
“Logica sancțiunilor este că ele trebuie să îl pedepsească pe cel împotriva căruia sunt îndreptate, iar dacă noi trebuie să suferim, să ne distrugem energia sau industria, pentru a face o zgârietură pe energia rusească – bineînțeles, nu putem permite astfel de sancțiuni. Este aceeași logică și cu Gazprom, să începem să cumpărăm gaz scump doar pentru că Rusia ar suferi nesemnificativ – acest lucru nu este justificat”.