De ce nu cumpără Romgaz sau alte companii ale statului român furnizorul de gaze E.ON? Ministrul Energiei: „Nu s-au putut apropia de oferta MVM. Dacă nu face banii, este greu să justifici o posibilă tranzacție”

EON MVM

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat marți au existat companii din portofoliul statului român care au depus oferte neangajante pentru achiziția furnizorului de gaze E.ON, însă acestea nu s-au putut apropia de oferta de preț propusă de compania MVM, deținută de statul ungar.

Marți, compania ungară MVM, cu capital majoritar de stat, a anunțat că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România, după cum a transmis Economedia în exclusivitate anterior.

Părțile au convenit să nu dezvăluie valoarea tranzacției, dar aceasta se ridică la circa 205-210 milioane de euro, conform informațiilor Economedia. Această sumă ar fi mult supraevaluată, conform informațiilor din piață. Spre comparație, achiziția furnizorului CEZ Vânzare, cu 1,4 milioane de clienți, către Premier Energy, a fost evaluată la circa 15 milioane euro, scria Profit.ro.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Economedia a scris anterior că Romgaz și OMV Petrom au fost și ele interesate de cumpărarea diviziei de furnizare E.ON. Astfel, Romgaz, companie controlată de guvernul român, a fost interesată de achiziția E.ON Furnizare, dar afacerea nu s-a perfectat, potrivit informațiilor G4Media.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat marți, într-o conferință de presă, că au depus oferte pentru achiziție inclusiv companii din portofoliul Ministerului, dar nu s-au putut apropia de oferta financiară depusă de MVM.

„Au fost companii din portofoliul ministerului Energiei, le-am semnalat că există o intenție de vânzare din partea E.ON, au intrat în camera de date, s-au uitat la această tranzacție, au depus oferte non-binding (oferte neangajante, n.r.), dar nu s-au putut apropia de oferta depusă de MVM. Nu cred că poți să justifici nici ca acționar, nici ca manager să plătești pe un lucru de 2-3-10 ori mai mult decât face. Dacă nu face banii aceia, este greu să justifici o posibilă tranzacție”, a declarat ministrul.

Întrebat dacă este un scenariu să nu fie aprobată tranzacția, ministrul a răspuns: „Cu siguranță. Noi ne vom apăra interesul nostru național”.

Burduja a mai afirmat că statul român are comisia de examinare a investițiilor străine directe, care va aduna toate informațiile și va da un aviz favorabil sau nefavorabil. „Cu siguranță se va uita la tot, ce face MVM, de unde are finanțare. Deocamdată s-a semnat un acord, tranzacția nu este încheiată până când statul român nu își dă acordul”, a declarat Burduja.

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienți. E.ON Asist Complet este o companie regională de servicii care furnizează servicii precum instalarea și întreținerea hardware.

Cine este MVM

Compania MVM este deținută de statul ungar. MVM este brațul energetic al guvernului Viktor Orban și are o colaborare puternică cu companii de stat din Rusia, în ciuda izolării crescânde a Rusiei de către comunitatea internațională ca răspuns la invazia în Ucraina.

Guvernul Ungariei este singurul acționar al MVM, potrivit agenției independente de rating Fitch. O investigație a publicației Balkan Insider din 2023 a arătat că MVM este compania prin care guvernul Viktor Orban încearcă să își extindă influența economică în regiunea Europei Centrale și de Est.

În Ungaria, MVM controlează aproape toată piața de furnizare și distribuției a gazelor naturale și energiei electrice, fiind o companie strategică. MVM a cumpărat în ultimul deceniu mai multe afaceri în domeniu, inclusiv operațiunile companiei germane E.ON din Ungaria.

La fel ca și guvernul Orban, MVM are o relație extrem de apropiată cu Rusia.

Fitch Ratings a scris într-o evaluare din iunie 2024 că ”MVM are o expunere mare la importurile de gaze rusești, în calitate de off-taker în cadrul unui contract de import pe termen lung cu Gazprom. Gazul rusesc continuă să ajungă în Ungaria prin interconectările cu Serbia și, într-o măsură limitată, din Austria”.

Cu alte cuvinte, afacerile MVM depind de Gazprom, o companie controlată de Kremlin și care este utilizată constant de regimul Vladimir Putin ca instrument de presiune politică.

O altă relație de afaceri cu Rusia a MVM este la centrala nucleară de la Paks, pe care o operează prin filiala MVM Paksi Atomerömű Zrt.

Centrala Paks are patru reactoare VVER 440 construite în Rusia și care funcționează cu combustibil nuclear rusesc.

Mai mult, guvernul Orban vrea să construiască două noi reactoare ale centralei nucleare Paks împreună cu compania rusă Rosatom, în ciuda opoziției parțiale a Comisiei Europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.