Ministrul Finanțelor, despre prețurile mari ale polițelor RCA: “Dacă avem preţuri crescute pe o piaţă este pentru că sunt prea puţini jucători”. Drulă (USR) îl cheamă în Parlament pe preşedintele ASF

asigurare, rca, asigurare auto Sursa foto: playtech.ro

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat miercuri, despre majorarea poliţelor RCA, că avem nevoie de mai multe companii de asigurări pe această piaţă, astfel încât competiţia dintre ele să ducă la scăderea preţurilor, transmite News.ro. Pe de altă parte, preşedintele USR Cătălin Drulă solicită PSD şi PNL să nu îl mai “ascundă” pe preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi să îl lase să vină în Parlament pentru a explica românilor de ce cresc poliţele RCA în 2023 cu până la 40%.

”Trebuie, din punctul meu de vedere, ca piaţa de asigurări să se diversifice. Dacă avem preţuri crescute pe o piaţă este pentru că sunt prea puţini jucători şi nu face bine clientului, sau consumatorului”, a spus ministrul.

El a continuat: ”Eu insist să spun că avem nevoie de mai multe companii de asigurări pe această piaţă, astfel încât competiţia dintre ele să ducă la scăderea preţurilor”.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Adrian Câciu a precizat că ”resortul stabilirii tarifelor de referinţă este al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi eu cred că sunt prea ridicate” şi a arătat că nu are nicio legătură majorarea poliţelor RCA cu o posibilă scădere a vânzărilor de maşini.

Pe de altă parte, preşedintele USR Cătălin Drulă solicită PSD şi PNL să nu îl mai ascundă pe preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi să îl lase să vină în Parlament pentru a explica românilor de ce cresc poliţele RCA în 2023 cu până la 40%, după majorările substanţiale de anul trecut, conform News.ro. El a adăugat că USR va depune un proiect de lege pentru restructurarea ASF, astfel încât această instituţie cheie să devină funcţională şi să poarte răspunderea pentru domeniul pe care trebuie să-l reglementeze.

„Guvernarea lui Ciolacu şi Ciucă duce la explozia tuturor preţurilor, inclusiv a poliţelor RCA. Şefii ASF şi cei care i-au pus în funcţii să explice românilor de ce se întâmplă acest lucru şi ce au făcut pentru a preîntâmpina situaţia. Au privit impasibili la problemele de pe piaţa asigurărilor, au fost complici la prăbuşirea City Insurance, iar acum suferă toată piaţa şi românii. USR i-a cerut preşedintelui ASF, Nicu Marcu, să dea explicaţii în Parlament de mai bine de o lună, dar acesta se ascunde. La fel ca cei care l-au pus acolo, şeful ASF manifestă un dispreţ total faţă de români şi problemele lor reale”, a afirmat Cătălin Drulă, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Prin intermediul deputaţilor Pollyanna Hangan şi Mihai Botez, USR a solicitat, la începutul lunii februarie, chemarea la Comisia de Politică Economică, Reformă şi Privatizare din Camera Deputaţilor a preşedintelui ASF. Autoritatea pe care acesta o conduce putea previziona, dacă nu preîntâmpina în totalitate, dezastrul produs în 2022 pe piaţa asigurărilor din România.

Totodată, prin intermediul senatoarei Silvia Dinică, USR a solicitat ASF răspunsuri la mai multe întrebări, printre care unele legate de controalele efectuate la companiile City Insurance şi Euroins, în condiţiile în care falimentul City Insurance a condus la creşterea preţului poliţelor RCA cu 71% în 2022, conchide sursa citată.

Citește și:

Polițele RCA, prețuri majorate cu sute de lei/ ASF a publicat tarifele de referință, iar unele asigurări sunt mai scumpe cu peste 40 %

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: