Lucrătorii străini întorc spatele sectorului turistic din Grecia

grecia coronavirus Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Există riscul ca în Grecia numărul locurilor de muncă vacante din sectorul turismului și mai ales din hoteluri să ajungă la 100.000 în acest sezon estival, fără a exista posibilitatea de a fi ocupate de lucrători străini, scrie Naftemporiki, potrivit Rador.

Chiar dacă săptămâna trecută a fost semnată o hotărâre ministerială prin care turismul a fost inclus oficial printre sectoarele care pot primi lucrători din țări terțe pentru muncă sezonieră, lipsurile în ceea ce privește foța de muncă sunt în continuă creștere.

Cea mai mare problemă se înregistrează în hoteluri, întrucât pe baza cererilor de reangajare depuse până la sfârșitul lunii ianuarie există  peste 61.000 de posturi vacante. Responsabili din domeniu atrag atenția că la numărul de mai sus ar trebui adăugate încă 20%-25% de locuri vacante din rândul angajaților care își vor găsi un alt loc de muncă până în lunile mai-iunie și vor alege să nu se mai întoarcă la hotelul în care au lucrat în sezonul turistic din vara trecută. Astfel, lipsurile de personal se vor ridica la 75.000-77.000 de locuri de muncă față de anul trecut.

Lucrătorii din Balcani

Situația este de așteptat să se înrăutățească vizibil în acest, din cauză că mulți lucrători străini care în anii precedenți au lucrat în unități hoteliere din întreaga Grecie aleg să nu se mai întoarcă. Problema se întâlnește mai ales în nordul Greciei și are legătură cu lucrătorii care provin din țările balcanice (Albania, Bulgaria, România, Macedonia de Nord). Se preconizează că mulți dintre ei vor alege alte destinații turistice pentru muncă în acest an, în principal Croația, Italia și Spania.

Motivul îl reprezintă salariile net mai mari în comparație cu Grecia, dar și condițiile de muncă mai bune. Din primele calcule există un număr de 15.000-20.000 de noi posturi vacante ce trebuie ocupate imediat. Deci, în total, este probabil ca locurile vacante pentru acest an în sectorul turistic să se apropie de 97.000, ceea ce va fi o mare problemă.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *