Moldova este interesată să păstreze contractul de furnizare de gaze cu Gazprom, spune ministrul energiei din Rusia

Moldovagaz Sursa/Moldovagaz Facebook

Moldova este interesată să păstreze un contract de furnizare de gaze între Moldovagaz și Gazprom din Rusia, a declarat ministrul Republicii Moldova al Energiei, Victor Parlicov, scrie Interfax. 

El a recunoscut că, teoretic, contractul ar putea fi reziliat în orice moment, întrucât ambele părți și-au încălcat parțial obligațiile care le revin în temeiul acestuia.

“În termeni juridici, contractul de furnizare a gazelor este valabil, dar ambele părți și-au încălcat parțial obligațiile din cadrul contractului. Gazprom poate rezilia contractul existent în orice moment, dar nu a făcut-o”, a declarat Parlicov jurnaliştilor miercuri.

Guvernul Republicii Moldova nu a respectat termenul limită pentru auditarea datoriei țării față de Gazprom în 2022 și, în plus, Gazprom a informat Moldova în octombrie 2022 despre intenția sa de a reduce furnizarea de gaze către țară la 5,7 milioane de metri cubi pe zi, a spus Parlicov. Drept urmare, Moldova a fost nevoită să cumpere gaze din Europa pentru a acoperi deficitul, a spus el.

Aceste încălcări dau dreptul ambelor părți să rezilieze unilateral contractul de gaze, care a fost încheiat în octombrie 2021 pentru cinci ani, a spus Parlicov. „Moldova este interesată să păstreze acest contract pentru a-și asigura securitatea energetică, precum și stabilitatea în Transnistria, unde au fost redirecționate volume de gaze din Rusia”, a spus Parlicov.

Conform contractului cu Gazprom, Moldovagaz ar trebui să primească 3,3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, inclusiv 1,1 miliarde de metri cubi pentru partea din dreapta a țării și 2,2 miliarde de metri cubi pentru regiunea transnistreană.

Sursa/Moldovagaz Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *