Industria solară solicită “măsuri de urgență” în timp ce producătorii se pregătesc să părăsească Europa

Panouri fotovoltaice Sursa foto: Axionet

Producătorii europeni de panouri solare au avertizat că sunt “pregătiți să închidă liniile de producție”, dacă UE nu ia măsuri de urgență pentru a salva sectorul, cum ar fi o achiziție a mărfurilor lor aflate pe stoc, care s-au acumulat în ultimii ani din cauza afluxului de versiuni mai ieftine din China, scrie Euractiv.

În cadrul “Planului său industrial pentru o afacere verde”, UE dorește să stimuleze producția internă de tehnologii-cheie, cum ar fi panourile solare, turbinele eoliene și pompele de căldură, pentru a reduce dependența de China, care în prezent reprezintă aproape 80% din producția mondială de energie solară.

Până în 2030, Comisia Europeană dorește ca 40% din cererea europeană de panouri solare să fie produsă în Europa, alături de alte tehnologii-cheie.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Obiectivul este stabilit în proiectul de “Lege privind industria zero netă” (NZIA), care va fi negociat în continuare marți (6 februarie) între Parlamentul European și țările UE.

Dar aceste eforturi ar putea veni prea târziu, au avertizat reprezentanții sectorului.

“În prezent, avem o situație fără precedent”, a declarat pentru Euractiv Žygimantas Vaičiūnas, director de politici al Consiliului european pentru producția solară (ESMC).

“Aceasta este o situație critică pentru producători”, a spus el, în condițiile în care producătorii europeni sunt pe punctul de a închide producția în Europa. MeyerBurger, un producător elvețian de energie solară, a amenințat deja în mod public că își va închide activitatea în Germania și își va muta producția în SUA, dacă nu se iau măsuri politice.

“UE intră acum într-o fază crucială în care, în următoarele 4-8 săptămâni, principalii producători de module fotovoltaice  din UE și furnizorii lor europeni sunt pe punctul de a închide liniile de producție, dacă nu sunt implementate rapid măsuri de urgență substanțiale”, a arătat ESMC într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, consultată de Euractiv.

Luni (5 februarie) după-amiază, Comisia este așteptată să facă o declarație cu privire la “situația industriei solare din UE în lumina concurenței neloiale” în timpul sesiunii plenare a Parlamentului European.

În timp ce producătorii europeni sunt în prezent capabili să producă 6 Gigawați (GW) de module solare pe an, numai în 2023, UE a instalat o capacitate totală de aproximativ 56 GW.

Se așteaptă ca expansiunea anuală să crească și mai mult pe măsură ce țările UE își decarbonizează sistemul energetic. Acest lucru a determinat țări precum Germania să avertizeze că, fără module chinezești, obiectivele de extindere a capacității solare – și, prin urmare, obiectivele climatice – nu ar putea fi atinse.

Cu toate acestea, în ultimii doi ani, modulele solare s-au îngrămădit în Europa, ceea ce a dus la scăderea masivă a prețurilor, deplâng reprezentanții sectorului.

Acest lucru s-a datorat supraproducției din China, a declarat Vaičiūnas, ceea ce a însemnat “că au fost forțați să împingă prețurile în jos și să exporte acest lucru cât mai mult posibil”.

“În prezent, există un excedent de module fotovoltaice importate în stoc în porturile și depozitele din UE, estimat la un interval de 70-85 de gigawați (echivalentul a cel puțin 140-170 de milioane de module fotovoltaice)”, a scris asociația sa în scrisoarea adresată lui von der Leyen.

“Companiile din China vând module fotovoltaice sub costurile de producție”, a spus Vaičiūnas. Ca urmare, producătorii europeni nu pot să-și vândă propriile module.

Prin urmare, producătorii europeni solicită o achiziție a “stocurilor de module fotovoltaice acumulate în UE” prin intermediul unui fond special la nivelul UE.

Acesta a spus Vaičiūnas, ar trebui să cumpere module de aproximativ 800 de megawați (0,8 GW) pe care producătorii europeni nu sunt în măsură să le vândă.

Comisia Europeană ar putea înființa un “vehicul cu scop special”, un nou fond în valoare de 200-250 de milioane de euro, a declarat pentru Euractiv Dries Acke de la SolarPower Europe, asemănător cu ceea ce a făcut UE atunci când a cumpărat vaccinuri în timpul COVID.

“Vorbim de milioane importante, dar nu de milioane nebunești”, a spus Acke.

În timp ce Vaičiūnas a declarat că ar susține, de asemenea, ca UE să ia în considerare “măsuri de apărare comercială”, adică noi taxe vamale împotriva panourilor solare din China, ca “ultimă soluție”, Acke s-a pronunțat împotriva acestei idei.

Asociația sa, SolarPower Europe, nu reprezintă doar instalatori și producători europeni, ci și producători chinezi, ceea ce, potrivit lui Acke, nu face decât să reflecte “realitatea solară”.

“Nu există nicio cale spre 1,5 grade sau chiar două grade [de încălzire globală] cu protecționism”, a declarat Acke.

În trecut, Europa a folosit deja taxe vamale împotriva panourilor solare chinezești, dar “producția solară în Europa a dispărut în continuare”, a adăugat el.

În prezent, producția din China este cu aproximativ 35% mai ieftină decât cea din Europa, potrivit unui raport al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

Cu toate acestea, reprezentanții sectorului se așteaptă ca acest decalaj să se reducă în următorii ani. “Ne așteptăm ca acum să ne aflăm la limita inferioară a prețurilor”, a declarat Vaičiūnas, adăugând că “este clar că, în viitor, prețurile vor crește” chiar și pentru modulele importate din China.

Ambii reprezentanți ai industriei și-au pus speranțele în Legea privind industria Net-Zero, care ar obliga țările UE să rezerve o anumită parte din subvențiile lor pentru extinderea energiei solare modulelor fabricate în afara Chinei, cum ar fi în Europa sau în SUA.

“În doi sau trei ani, situația va fi complet diferită, deoarece avem toate aceste inițiative legislative în pregătire”, a declarat Vaičiūnas, referindu-se la NZIA, precum și la alte acte legislative ale UE, care ar putea prevedea interzicerea importurilor de produse fabricate prin muncă forțată.

Dar întrebarea era cum ar putea producătorii europeni să “supraviețuiască în această situație cu adevărat critică” între timp, în timp ce NZIA nu va intra în vigoare, a spus el.

“În cazul în care vom pierde aceste capacități cheie în următoarele luni, și mă refer la [o capacitate de producție de] șase GW în principiu, atunci mai târziu va fi mult mai dificil să o restabilim”, a spus Vaičiūnas.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: