În urma aderării Bulgariei la frontierele terestre ale spațiului Schengen, punctele de control la frontieră vor rămâne operaționale, dar circulația peste granițe va deveni mai simplificată, potrivit Ministerului de Interne de la Sofia, scrie publicația bulgară Novinite. Măsurile sporite de control la frontiera cu România vor rămâne în vigoare timp de șase luni, ministrul interimar de interne Atanas Ilkov dând asigurări că nu vor persista cozile de camioane începând cu luna ianuarie.
Ministrul Ilkov a subliniat gradul de pregătire al Bulgariei pentru aderarea deplină la Schengen, prevăzută pentru începutul anului 2025, când controalele la frontierele terestre vor fi eliminate. „Nu există nicio agendă ascunsă; ne îndeplinim toate angajamentele asumate în temeiul Tratatului de la Dublin. Discuțiile noastre s-au concentrat asupra angajamentelor la nivel de experți, fără nuanțe politice”, a declarat el. Frontiera bulgaro-turcă, care va servi drept frontieră externă Schengen, va beneficia de măsuri de securitate consolidate, inclusiv de cooperare internațională.
Un contingent de 100 de ofițeri din Austria, România, Ungaria și Bulgaria va spori securitatea de-a lungul frontierei Bulgariei cu Turcia, concentrându-se pe eficiență și schimb de cunoștințe în combaterea migrației ilegale. „Această colaborare urmărește să împartă responsabilitățile și să îmbunătățească atât eficiența, cât și competențele”, a adăugat Ilkov.
Directorul Poliției de Frontieră din Bulgaria, Anton Zlatanov, a explicat că la frontiera cu România controlul va trece la o abordare bazată pe riscuri. „Nu vor mai avea loc inspecții complete; în schimb, controalele vor viza vehiculele și persoanele cu risc ridicat. Frontierele interne cu România și Grecia nu vor rămâne necontrolate”, a dat el asigurări.
Ministerul de Interne a menționat că vor fi necesare fonduri suplimentare pentru a îndeplini aceste noi angajamente. Cu toate acestea, oficialii au precizat că schimbările nu vor perturba operațiunile poliției de frontieră. Prin aceste măsuri, Bulgaria urmărește să mențină o securitate solidă la frontiere, facilitând în același timp călătoriile cetățenilor și ale mărfurilor.