Un oraș din Polonia va face săptămâna de lucru de 35 de ore pentru funcționari, cu același salariu

polonia steag Karolina Grabowska Sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Un oraș polonez a anunțat că funcționarii săi vor lucra de acum înainte doar 35 de ore pe săptămână, în loc de 40 de ore, cât este tradițional. Salariul lor va rămâne același, scrie Notes from Poland.

Noul sistem, care va începe în septembrie, a fost introdus de primarul orașului Włoclawek, Krzysztof Kukucki, în conformitate cu o politică pe care partidul său, Stânga (Lewica), dorește să o pună în aplicare în toată Polonia.

“Primarul Kukucki a demonstrat încă o dată că, pentru cei care doresc acest lucru, nu există nimic dificil în reducerea timpului de lucru al funcționarilor, menținând în același timp aceleași ore de deschidere pentru locuitori”, a scris Stânga pe contul de X. “Felicitări primarului Kukucki pentru o decizie excelentă; acum este timpul pentru întreaga Polonie!”

Angajații primăriei din Włocławek – un oraș cu aproximativ 100.000 de locuitori din centrul Poloniei – vor putea alege modul în care doresc ca schimbarea să le afecteze programul. Ei pot lucra cu o oră mai puțin în fiecare zi sau pot opta pentru o săptămână de lucru de patru zile. Oricum ar fi, salariile lor nu se vor modifica.

Kukucki susține că o săptămână de lucru mai scurtă pentru funcționarii publici nu va avea efecte negative pentru locuitori. “Dar vom continua să vă informăm cu privire la detalii”, a declarat el pentru serviciul local de știri Nasze Miasto Włocławek.

Cu toate acestea, asigurările primarului nu au liniștit toți locuitorii, unii dintre aceștia fiind nemulțumiți că orașul lor este supus unui astfel de “experiment”, relatează ziarul Gazeta Wyborcza.

Włocławek va deveni a doua localitate din Polonia care va introduce o astfel de politică, după decizia luată la 1 iulie de Leszno, un oraș cu 62 000 de locuitori din vestul Poloniei, de a introduce o săptămână de lucru de 35 de ore pentru funcționari.

Primarul orașului Leszno, Grzegorz Rusiecki, face parte din Coaliția civică de centru (KO), care face parte din coaliția națională de guvernare din care face parte și Stânga.

Conform datelor Eurostat, polonezii au al doilea cel mai lung program de lucru din Uniunea Europeană, după greci. De asemenea, țara are una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din UE.

Anul trecut, înainte de alegerile parlamentare, Stânga, aflată atunci în opoziție, a promis să introducă o săptămână de lucru de 35 de ore dacă va ajunge la putere. După aceste alegeri, ea a contribuit la formarea unui nou guvern, deși este cel mai mic membru al coaliției de guvernare.

Șeful noului guvern, Donald Tusk, a anunțat, de asemenea, în luna iulie a anului trecut – înainte de a ajunge la putere – că grupul său KO va pregăti un program pilot pentru scurtarea săptămânii de lucru. Cu toate acestea, de la preluarea mandatului nu au existat alte evoluții.

La începutul acestui an, una dintre cele mai vechi întreprinderi din Polonia, Herbapol Poznań, a anunțat că își va reduce treptat săptămâna de lucru la patru zile, cu scopul de a asigura un mai bun “echilibru între viața profesională și cea privată” pentru cei 400 de angajați ai săi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: