Uber, amendată în Olanda pentru trimiterea datelor șoferilor în SUA

uber Sursa foto: dreamstime

Platforma de ride-hailing Uber a fost amendată cu 290 de milioane de euro în Olanda pentru că a trimis datele personale ale șoferilor de taxi europeni în Statele Unite, încălcând normele UE, a anunțat luni organismul olandez de supraveghere a protecției datelor DPA, transmite Reuters. Uber a încetat această practică, a adăugat DPA.

„Această decizie eronată și amenda extraordinară sunt complet nejustificate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Uber, Caspar Nixon, într-un e-mail pentru Reuters.

„Procesul de transfer transfrontalier de date al Uber a fost conform cu GDPR în timpul unei perioade de 3 ani de incertitudine imensă între UE și SUA”, a adăugat el, spunând că firma va face apel și este încrezătoare că «bunul simț va prevala».

DPA a declarat că Uber a transferat date cu caracter personal în Statele Unite și nu a reușit să protejeze în mod corespunzător datele.

„Acest lucru constituie o încălcare gravă a Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR)”, a declarat acesta.

Uber poate contesta decizia la DPA și, în cazul în care nu are succes, poate depune o plângere la instanțele olandeze. Procesul de apel este de așteptat să dureze aproximativ patru ani, iar orice amendă este suspendată până la epuizarea tuturor căilor legale de atac, potrivit DPA.

Ancheta a fost declanșată după ce o organizație franceză pentru drepturile omului a depus o plângere în numele a peste 170 de șoferi de taxi din Franța la autoritatea pentru protecția datelor din această țară. Cu toate acestea, întrucât Uber își are sediul european în Țările de Jos, plângerea a fost transmisă către DPA.

Autoritatea națională franceză de reglementare a protecției datelor, CNIL, a declarat că a cooperat cu DPA.

Într-un caz conex, DPA a amendat Uber cu 10 milioane de euro în ianuarie pentru încălcarea reglementărilor privind confidențialitatea datelor personale ale șoferilor săi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.