Prețul petrolului ar urma să încheie săptămâna în creștere, după reducerea ratelor dobânzilor în SUA

petrol

Prețurile petrolului au scăzut vineri, dar erau pe cale să înregistreze câștiguri pentru a doua săptămână consecutiv, ca urmare a unei reduceri importante a ratelor dobânzilor din SUA și a scăderii stocurilor globale, scrie Reuters.

Contractele futures Brent , care au scăzut cu 35 de cenți, sau 0,47%, la 74,53 dolari pe baril la 0804 GMT, în timp ce contractele futures de țiței WTI din SUA au scăzut cu 25 de cenți, sau 0,35%, la 71,70 dolari. Totuși, ambele au crescut cu mai mult de 4% pe săptămână.

Prețurile și-au revenit după ce Brent a scăzut sub 69 de dolari pentru prima dată în aproape trei ani pe 10 septembrie.

„Reducerile dobânzilor din SUA au susținut sentimentul de risc, au slăbit dolarul și au susținut țițeiul în această săptămână”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.

„Cu toate acestea, este nevoie de timp până când reducerile ratelor susțin activitatea economică și creșterea cererii de petrol”, a adăugat el, cu privire la performanța mai atenuată a țițeiului până acum vineri.

Prețurile au crescut joi cu peste 1% în urma deciziei băncii centrale americane de a reduce miercuri ratele dobânzilor cu o jumătate de punct procentual. Reducerile ratelor dobânzilor stimulează de obicei activitatea economică și cererea de energie, dar unii o văd și ca pe un semn al unei piețe a muncii slabe din SUA.

Fed a proiectat, de asemenea, o nouă reducere a ratei de jumătate de punct până la sfârșitul anului, un punct întreg anul viitor și o tăiere de jumătate de punct în 2026.

„Relaxarea politicii monetare a contribuit la consolidarea așteptărilor că economia americană va evita o recesiune”, au declarat analiștii ANZ Research.

De asemenea, prețurile au fost susținute de scăderea stocurilor americane de țiței, care au scăzut săptămâna trecută la minimul ultimului an.

Un deficit al pieței petroliere de aproximativ 400.000 de barili pe zi (bpd) va susține prețurile țițeiului Brent în intervalul 70-75 de dolari pe baril în următorul trimestru, au declarat joi analiștii Citi, dar au adăugat că prețurile ar putea să scadă în 2025.

Prețurile țițeiului au fost susținute și de tensiunile în creștere din Orientul Mijlociu. Walkie-talkie-urile utilizate de gruparea armată libaneză Hezbollah au explodat miercuri, după explozii similare ale pagerelor acestora în ziua precedentă.

Surse de securitate au declarat că agenția de spionaj israeliană Mossad a fost responsabilă, dar oficialii israelieni nu au comentat atacurile.

De asemenea, încetinirea economiei Chinei a influențat sentimentul pieței, producția rafinăriilor din China încetinind pentru a cincea lună în august, iar creșterea producției industriale atingând un minim al ultimelor cinci luni.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.